© Цветелина Белутова Нов транш от държавния бюджет- този път

...
© Цветелина Белутова Нов транш от държавния бюджет- този път
Коментари Харесай

Държавата дава още близо 4 млн. лв. за борба с чумата по свинете

© Цветелина Белутова Нов транш от държавния бюджет- този път от 3.7 млн. лева, ще бъде ориентиран в допълнение към земеделското министерство за попречване на разпространяването на заболяването африканска чума по свинете. Това реши на съвещанието си в сряда Министерският съвет.

Докато то се организираше, на площада пред постройката стачкуваха чиновници на организацията по храните, които упорстват за нарастване на заплатите и възстановяване на изискванията на труд.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още средства за рецесията с чумата

След като от началото на рецесията с чумата през юли до момента държавното управление е отделило към 28 млн. лева за битка с африканската чума по свинете, в сряда бещи гласуван нов транш към отрасловото земеделско министерство. Отпуснатите 3.7 млн. лева ще бъдат ориентирани за превантивни ограничения и дейности по попречване на разпространяването на заболяването, излиза наяве от известие на държавната пресслужба. Парите ще бъдат употребявани за съфинансиране от България за незабавните ограничения, които се подхващат. Досега средствата бяха отделяни както за погашение на компенсации за умъртвени животни около рецесията, по този начин и за настоящи разноски като лабораторни проучвания, стерилизация и други Очаква се огромен % от тях да бъдат възобновени по линия на Европейска комисия.

Протест на организацията по храните пред Министерски съвет

По време на съвещанието на държавното управление в сряда чиновниците, които директно извършват ограниченията за битка с чумата, излязоха на митинг. Работещите в организацията по храните желаеха нарастване на заплатите и възстановяване на изискванията на труд, в това число и обезпечаване на нужните консумативи за осъществяване на дейностите в организацията. Исканията на протестиращите са да бъде заложен бюджет от 105 млн. лева за дейностите на организацията при към 60 млн. лева, които в този момент се разпределят към нея от земеделското министерство. Протестиращите упорстват за нарастване на заплатите с към 40%, което ще разреши работещите в системата да получават сред 1200 и 1500 лева В момента по техни думи междинното възнаграждение е сред 850 и 1000 лева за ветеринарните лекари, лаборантите, агрономите и зоотехниците в организацията. Според тях с редовно липсват и консумативи за работа в лабораториите на организацията.

През идната година сумата, отделена за организацията по храните, се възнамерява да бъде увеличена с 10 млн. лева Агроминистърът Десислава Танева заяви, представена от организация " Фокус ", че " всички, съгласно техния принос и организация, ще получат нарастване на възнагражденията през идната година ".

Освен организацията по храните, с искане за нарастване на заплатите стачкуват и обществените служащи. Преди ден чиновниците на ДАИ също оповестиха, че са в протестна подготвеност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР