© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА Още по темата Вечерни новини: ГЕРБ и

...
© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА Още по темата Вечерни новини: ГЕРБ и
Коментари Харесай

Доклад, възложен от ЮНЕСКО: Състоянието на Пирин буди "сериозно безпокойство"

© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА Още по тематиката
Вечерни вести: ГЕРБ и Движение за права и свободи в офанзива против приватизацията, а Банско отново желае втори кабинков въжен превоз

И още: Прокуратурата удостовери, че някогашният здравен министър не е направил престъпление; Европейски Съюз се готви за опцията да няма договорка за Brexit
13 ное 2017
Oбщина Банско още веднъж изиска втори въжен превоз в курорта

Идеята този път е строителството да стартира посредством остаряла процедура от 2013 година
13 ное 2017 " Сериозно безпокойствие " (high concern) буди настоящето положение на народен парк Пирин. Това е оценката на специалистите, изготвили отчет за годишното положение на обектите на Световното завещание на ЮНЕСКО, оповестен през ноември. Световната организация разпорежда на Международния съюз за отбрана на природата и естествените запаси (IUCN) да прави тези инспекции, с цел да е наясно с действителното положение на най-ценната и непокътната природа по света, обект на отбрана на най-високо интернационално равнище. Пo оценъчната канара на съюза " съществено безпокойствие " е една стъпка преди крайната оценка " сериозно ".

По този мотив от коалиция " За да остане природа в България " предизвестяват, че българското държавно управление към този момент петни интернационалния имидж на страната. Проблемите в Пирин са свързани и с плануваното строителство на нова, доста по-голяма ски зона и улеснението на сечите на вековни гори съгласно новия проектоплан за ръководство на народен парк Пирин, предизвестяват природозащитните организации.

Посочените аргументи за притеснителната оценка за Пирин са " нарушаването и раздробяването на обекта, свързани с изключването на ски зоните, които са несъвместими със статута на международното завещание (сега част от буферната зона). Особено поради вероятните последствия от в допълнение намаляване на режима на запазване, резултат от новия проект за ръководство, в случай че бъде утвърден ".

" Много сериозна опасност " виждат специалистите, тъй като някои елементи на парка, които в този момент са изключени от обекта на отбрана, и част от буферната зона са мощно развалени от развиването на ски инфраструктурата. Други закани са измененията в климата и въздействието на летния туризъм.
" Политическият и икономическият напън за по-нататъшното развиване на ски зоните и лова в народен парк Пирин са довели до план на проект за ръководство, който, в случай че бъде утвърден, ще докара до необятно разрушение на обекта ", написа в резюмето на отчета. Споменава се, че управата на парка не е в положение да се опълчи на " мощните външни ползи за туристическо развиване и също за потребление на горите ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР