© Toru Hanai Още по темата Fujitsu и Lenovo са

...
© Toru Hanai Още по темата Fujitsu и Lenovo са
Коментари Харесай

Консорциум предлага 17.4 млрд. долара за звеното за чипове на Toshiba

© Toru Hanai Още по тематиката
Fujitsu и Lenovo са покрай договорка за общ бизнес с преносими компютри

Китайската компания най-вероятно ще предприеме нова стъпка към консолидация, с цел да резервира лидерската си позиция на пазара
7 юни 2017
Bain Capital предлага 10 милиарда $ за бизнеса с чипове на Toshiba

Политически проблеми и разногласия сред Western Digital и Toshiba може да попречат на договорката
31 май 2017
Sharp чака първа облага от 4 години

Новият притежател Foxconn продължава с вложенията в софтуерния бранш
29 май 2017
Toshiba регистрира загуба от съвсем 5 милиарда $

След двукратно отсрочване японският конгломерат показа неодитираните си данни за деветмесечието
24 апр 2017

Една от най-големите компликации пред договорката е желанието на японското държавно управление звеното на Toshiba да остане локална благосъстоятелност.Консорциум, в който взе участие Western Digital, е предложил 17.4 милиарда $ за бизнеса на Toshiba с чипове, написа Reuters. Японската компания се пробва да се раздели със звеното си, с цел да покрие загубите от отписването на нуклеарния си бизнес в Съединени американски щати. Изданието се базира на свои източници, близки до договарянията за договорката. Официално Western Digital ще държи дребна част от бизнеса и няма да има права при гласуването. В консорциума влизат още компанията за дялово вложение KKR, както и държавните Innovation Network of Japan и Development Bank of Japan, които ще вземат участие с равни вноски в офертата.

Според съглашението кредиторите на Toshiba, включващи Sumitomo Mitsui Banking и Mizuho Bank, също ще вземат участие, като опростят част от задълженията на японския конгломерат. За тях е значимо Toshiba бързо да доближи до договорка, макар че най-голямата заплаха от действителен банкрут на компанията мина. Други японски компании също ще влагат в звеното, тъй че общо японската част от компанията да бъде над 60%. Самата Toshiba също ще продължи да държи част от бизнеса.

Сложна договорка

Една от най-големите компликации пред договорката е желанието на японското държавно управление звеното на Toshiba да остане локална благосъстоятелност. Големите опасения за Япония бяха бизнесът за чипове да бъде платен от компания от друга азиатска страна. Въпреки финансовите си проблеми Toshiba продължава да бъде изключително значима част от японската стопанска система и за конгломерата бяха направени редица взаимни отстъпки през последните две години.

От Toshiba отхвърлят да разясняват договарянията досега. Консорциумът към Western Digital наподобява като най-вероятния нов притежател, само че по-рано през годината имаше клюки за интерес и от други компании, измежду които Foxconn. От Western Digital и KKR също не желаят да разясняват. По-рано през годината Reuters заяви, че консорциумът приготвя оферта за към 8 милиарда $.

Toshiba желае да доближи до договорка до края на месеца. Регулаторното утвърждение би лишило още половин година. Фирмата продължава да има съществени проблеми поради отписването на активи към Westinghouse, нуклеарното звено на компанията в Съединени американски щати. Ако финансовото положение се утежни, конгломератът продължава да бъде застрашен от отписване от борсата в Токио.

Проблемът Westinghouse

Ядреното звено Westinghouse е в основата на проблемите на Toshiba. Забавянето на два нуклеарни плана на подразделението в Съединени американски щати докара до отписване на активи за 6.3 милиарда $ и напускането на ръководителя на управителния съвет на японския колос Шигенори Шига. Toshiba продължава да търси купувачи за нуклеарния си бизнес, само че договорка наподобява все по-малко евентуална. За проблемите в Westinghouse стана ясно в последните дни на 2016 година, което докара до невиждан спад в цената на акциите на Toshiba. Към началото на 2017 година компанията беше изгубила съвсем половината от пазарната си оценка.

Оттогава насам Toshiba е възстановила едвам 14% от цената на акциите си и продължава да наподобява нестабилна в очите на вложителите поради бавното решение на проблемите и към момента огромните опасности пред японската компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР