© Str Да не се чудим, ако утре някой нов

...
© Str Да не се чудим, ако утре някой нов
Коментари Харесай

Мнения Daily - Тече реабилитация на "Възродителния процес"

© Str Да не се чудим, в случай че на следващия ден някой нов " родолюбец " още веднъж ни хвърли в сходна полуда. Още по тематиката
Мнения Daily - Корупцията убива

И още: Симеон Втори сътвори Франкенщайн, който в този момент ще го довърши; Главният държател към този момент е остарял и слаб
30 авг 2018
Мнения Daily - Спешно би трябвало външен одит на пътното ни строителство

И още: Разследването за Своге има белзези на интензивно мероприятие; Неонацизмът е жив
29 авг 2018 Кубадински Reloaded

Тече реабилитация на " Възродителния развой "

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Вестта за издигнатия монумент на Пенчо Кубадински в родната му Лозница беше посрещната по-скоро неенергично. Да, имаше протестно писмо на група интелектуалци, имаше разнородни насмешки в обществените мрежи, няма обаче съпоставяне с 2004 година, когато Кубадински бе разгласен посмъртно за почетен жител на Лозница, само че по гледище на елементарни жители от региона званието му бе отнето. Вероятно с времето тече нормализация на оня режим, а дейците на комунизма последователно се трансформират в някакви известни хора, с които съселяните им могат да се гордеят.

Проблемът е, че при тази персонализирана памет вкарваме в един облик разнообразни неща - малко като подаръчните пакети при социализма, когато дружно с мечтаната книга трябваше да купиш застоялия одеколон " Тройной ". Представете си какъв брой разнообразни изображения на съселянина могат да създадат лозничани, в случай че решат да излъчат обръщение, не просто надгробна плоча. Кубадински, задържан от царската полиция. Кубадински с лопата провежда бригадирите в Димитровград. Кубадински гласоподава за свалянето на близкия му приятел Тодор Живков. Кубадински отстрелва африкански жираф...

Пакетирането на всички тези тематики в един бронз става изключително възмутително, когато си спомним за най-голямото закононарушение на Пенчо Кубадински: така наречен " Възродителен развой ", чийто подстрекател и уредник беше точно той. Покрай лагерните огньове ще преглътнем значи лагера в Белене, активизиран за да поеме тези, които не желаеха да се " възраждат ".

Странна е неналичието на мощна реакция от страна на българските турци и Движение за права и свободи. В писанията, които чета из мрежата, се приказва не за преименуването, а за комунизма ан блок, който бил незаконен - този блок, който другата страна от ден на ден е подготвена да идеализира, в това число в паметникова форма. И като че ли забравяме, че в този интервал имаше събития, които представляваха изключително огромни закононарушения - те би трябвало да се обособят и осъдят, а не да се пакетират дружно с модернизацията на страната в тези години. Фигурата на Кубадински рискува да стане таман подобен пакет: един живописен персонаж, авджия, направил едно за Димитровград, друго за Русе, ял и пил с доста хора - и по този начин около него преглъщаме най-скорошното принуждение на тоталитарния режим, което мнозина още помнят.

Пиша това, тъй като имам тъжното чувство, че към този момент най-малко десетилетие тече реабилитация на културния геноцид от 1980-те. До ден-днешен няма наказани за него - през 1990-те имаше процеси за глупави неща като помощите за африкански страни, само че не и за него. Партии, които се наместиха в общественото пространство с антитурска изразителност, стигаща до расизъм, през днешния ден ръководят. Движение за права и свободи е зложелател сякаш тъй като всички там са корумпирани, но май тъй като са турци. Затова да не се чудим, в случай че на следващия ден някой нов " родолюбец " още веднъж ни хвърли в сходна полуда - на народопсихология очевидно го докарваме.

------ Време е за паневропейско придвижване, което да запази резултатите от интеграцията.

Миграция

Европа ще би трябвало да мине през цивилен спор

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Srdjan Zivulovic
Засега се оказва невероятно хората, които бият камбаната за пробуждане - Ориана Фалачи, Буалем Сансал, Дъглас Мъри, Тило Сарацин - да влязат в действителна полемика с елитите на статуквото в Европа, които претендират да не виждат възходящата демографска и поведенческа експанзия против Стария континент.

Това положение на нещата дава обещание надълбоко и мъчително разделяне на Европа пред лицето на тази експанзия. Ще се изгуби още доста време.

Изострянето на казуса ще радикализира все по-големи групи жители, нежелаещи да търпят резултатите на миграционната лавина в ежедневния си живот. Европа явно ще би трябвало да мине през цивилен спор, преди да успее да се изправи лице в лице с най-голямото предизвикателство на своето бъдеще.

Правата, свободите, стандарта на живот и всички останали плодове на европейската цивилизация ще бъдат трагично ерозирани. Днес е време освен за обособени гласове на журналисти и общественици, които приканват Европа да се разсъни. Днес е време за паневропейско политическо придвижване, което да запази резултатите от интеграцията на континента и да го активизира за защита и възродена еднаквост против ислямисткото настъпление.

Разбира се, Европа не може да лиши от права тези, които към този момент са тук. Но може да лиши от независимост на деяние тези, които упражняват правата си против сигурността и идентичността на европейската цивилизация. Тази разлика е явна и няма опрощение за тези, които претендират да не я виждат.

-----------
Алтернатива за Германия към този момент смъкна своята гражданска маска.
Един Райх...

Да защитим нашата народна власт от враговете ѝ

От коментар на Астрид Пранге за " Дойче Веле "

Фотограф: Hannibal Hanschke
След събитията в Кемниц стана ясно, че една народна власт не трябва в името на свободата на мненията да демонстрира толерантност към дясноекстремистките врагове на конституцията. Тя би трябвало да им се опълчи с конституционни средства. Според анкета на социологическия институт Civey по поръчка на медийната група Funke, повече от половината немски жители са за това, партията Алтернатива за Германия да бъде сложена под наблюдаване на Службата за отбрана на конституцията.

Опасността от една партия, чиито членове приканват за разпра и за " офанзива против медиите " е прекомерно огромна. Това е една партия, която провежда демонстрации дружно с ксенофобското придвижване Пегида и сътрудничи с десните радикали. Наблюдението на една партия от вътрешното разузнаване е най-твърдата мярка, с която разполага правовата страна против някоя политическа организация. Преди окончателната ѝ възбрана. И правовата страна може да употребява тази мярка, в случай че съществува основателното съмнение, че едно съдружие или партия възнамерява и организира противоконституциона активност.

Радикализирането на Алтернатива за Германия не е нещо ново. Също както и апелът за слагането ѝ под наблюдаване. Алтернатива за Германия от дълго време към този момент смъкна своята гражданска маска. Нейните словесни изцепки целят освен да раздрусат основите на на правовата страна и да я изпразнят от наличие. Членовете и последователите й вероломно се пробват да омаловажат нацистките закононарушения, както сподели и абсурдът по време на визитата на група нейни последователи в концлагера Ораниенбург.

Изглежда, че в своя разбор за заплахата баварската Служба за отбрана на конституцията е напреднала доста повече, в сравнение с някогашният баварски министър председател и сегашен министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер. От март 2018 година баварската Служба за отбрана на конституцията е сложила под наблюдаване някои функционери от Алтернатива за Германия. Тя е забелязала известна непосредственост с така наречен " жители на Райха ".

Нека го кажем с думите на външния министър Хайко Маас: и Зеехофер би трябвало най-сетне " да стане от дивана! " Крайно време е всички да пазиме нашата народна власт от враговете ѝ. Който излиза на улицата, с цел да пази демократичните права, има потребност от поддръжка. И демократичната страна би трябвало да покаже на тези, които пропагандират ненавист, до каква степен се простират границите на търпението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР