© Силвия Златкова Този текст е част от специалното издание

...
© Силвия Златкова Този текст е част от специалното издание
Коментари Харесай

Инвестициите в хотелски сгради отново са хит във Велико Търново

© Силвия Златкова

Този текст е част от специфичното издание на " Капитал ". Още за развиването на бизнеса в обособените райони в страната. Още по тематиката
Около 1.5 млн. лева са постъпленията от годишни входни такси, които се събират от музейните обекти в остарялата столица
31 юли 2017
Най-голям е планът за създаване на затрупан пешеходен мост над река Янтра, чиято стойност е към 8 млн. лева
30 юли 2017
През последните пет години общината е обект на постоянен и непрекъснато възходящ инвеститорски интерес
27 юли 2017
Проекти за четири хотелски здания и няколко хостела са с утвърдени планове от началото на годината. Мащабно разширение с два подземни паркинга, огромен СПА център, две нови хотелски здания осъществя притежателят на комплекс " Севастократор " в Арбанаси. В централната градска част на Велико Търново пък се планува разширението на хотел " Алегро " на прилежащ парцел.

В развой на строителство е хотел " Резиденс Света гора ", който ще се разгърне на хълма Света гора на мястото на едноименния мотел. Това ще е най-луксозният хотелски комплекс във Велико Търново, петзвезден, с големи суперлуксозни стаи, огромен СПА център, вътрешен и външен басейн с помпозна неокласическа архитектура.

Хотел " Царевец " също се уголемява. Собственикът е купил две прилежащи здания и на тяхно място прави уголемение, планува се и надстройка на хотела, която да сплоти новото строителство.

В атрактивната територия на остарялото военно учебно заведение в централната част на Велико Търново, за която следва да се разгласи интернационален конкурс, съгласно заданието на създаването, също ще се търси място за висококатегориен петзвезден хотел.

През годините в остарялата столица са издигнати сред 20 и 30 нови хотела, доста са и плановете за реконструкции и преустройства в подобен вид здания. Някои от новопостроените хотелски здания са с нови притежатели.

Скоро се появи информация, че един от най-хубавите хотели в града – " Интерхотел Велико Търново " е разгласен в неплатежоспособност.

Къщите за посетители в остарялата част

Не толкоз огромни, кокетни и с оня вълнуващ дух... Най-новата инвестиция на американеца Едмънд Бек, който през 2010 възроди пустееща емблематична постройка, дело на занаятчия Колю Фичето в центъра на остарялата столица - " Хан Хаджи Николи ", разпореди реализацията на следващия си план във Велико Търново. Новата къща за посетители с магазини, снек бар и магазин за сувенири е ситуирана в остарялата градска част в отбор със здания - монументи на културата. Проектът на арх. Николай Георгиев планува остарялата фасада да се преизгради със модерни материали, интериорът ще е в остарял градски жанр. Грубият градеж ще бъде изработен за 120 дни, довършителните работи за още толкоз и в края на годината ще би трябвало да отвори порти новата къща за посетители на ул. " Стамболов " 4. Тя ще е с пет стаи, два жилището, 24 седящи места в заведението. Заедно с обзавеждането и оборудването инвестицията ще приближи 1 млн. лева

Атрактивността на хановете

Още през Възраждането в Търново е имало 42 хана, които към Освобождението са достигнали 72 броя. Хановете не са били единствено място за пренощуване, а към тях е имало гостилници, занаятчийски работилници и хранилища за артикули. Към сегашния миг са непокътнати единствено три - ханът " Хаджи Николи ", Стамболовият хан и Търновският хан.

Вниманието на компанията на Едмънд Бек " Бул Бек " е ориентирано към идна реституция на " Йонов хан " - над 100-годишна постройка, ситуирана на северния вход-изход на града за Русе, която сега пустее. Сградата е обезопасена, сега текат съгласувателни процедури. Идеята на вложителя е ханът от края на XIX век да се възроди и да се трансформира в атрактивно място за хранене и настаняване.

Места за настаняване

Местата за настаняване в Търново са 198, разграничени на клас А и клас Б, по данни на общинската организация " Царевград Търнов ". Тук се включват хотели, стаи, къщи за посетители, хостели. С пет звезди е единствено един обект, с четири звезди са седем, най-вече са с три звезди - над 26.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР