© Регионален исторически музей София Столична община обяви поръчка за

...
© Регионален исторически музей София Столична община обяви поръчка за
Коментари Харесай

Банята в "Овча купел" ще бъде възстановена с близо 3 млн. лв. от ЕС

© Регионален исторически музей София Столична община разгласи поръчка за реорганизация на минералната баня в " Овча купел " на стойност 2.74 млн. лева без Данък добавена стойност. Средствата са обезпечени от Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Сградата, монумент на културата, ще се трансформира в проучвателен център, където ще се изследват свойствата на минералната вода, само че със опазване на публичните й функционалности - баня, басейн, рекреационен център.

Новината за скорошното възобновяване на банята в " Овча купел " беше обявена в понеделник от кмета Йорданка Фандъкова при инспекцията на ремонтните действия на друга баня - тази в Банкя, която ще проработи идната година. В момента се търси финансиране и за банята в Горна баня - към 1.5 млн. лева, само че и тази поръчка ще бъде оповестена напълно скоро. Заради по-малкият дебит на минералната вода в Горна баня там басейните ще са със смесена вода и настрана ще има вани единствено с минерална. През есента на тази година ще проработи и първият общински спа център - в парк " Възраждане ", който ще се обезпечава от минералното находище " Баталова воденица ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Поръчката

Поръчката за банята в Овча купел е разграничена на две обособени позиции. Първата включва правене на капиталов план, координиране с НИНКН (институт за монументи на културното наследство) строителство и авторски контрол. Втората позиция включва правене на отчет за оценка на сходството и надзор върху строително-монтажните работи. Първата позиция е за 2.7 млн. лева без Данък добавена стойност, а втората - 37.5 хиляди лева Офертите на претендентите не могат да надвишават прогнозната стойност. Срокът за осъществяване е 31 май 2020 година

Участниците би трябвало да имат опит с най-малко един подобен обект за последните пет години. Офертите на претендентите ще се правят оценка на база препоръчаната организация на строителните работи, период за осъществяване и цена.

Банята

Фотограф: Столична община Сградата е дело на арх. Георги Овчаров и е строена в интервала 19252-1928 година Използвала се е за водолечение до края на 80-те години, когато е затворена за ремонт и повече не е отворена. Състоянието й се утежнява година след година, а през 2017 година там поражда пожар. За благополучие, вредите не са съществени, а случаят форсира процеса по прекачване на постройката от здравното министерство към общината.

В началото на 2018 година стана ясно, че възобновяване й ще бъде финансирано от програмата " Наука и обучение за образован напредък ". Ремонтът й беше част от по-голям план за център за върхови достижения, който да свърже посредством обща активност банята, някогашния ресторант " Яйцето " в СУ " Св. Климент Охридски " и остаряла постройка на софийския университет на ул. " Гурко ". Не е ясно какво се случва с плановете за другите две здания.

След ремонт банята в " Овча купел " ще се трансформира в инoвaтивeн peĸpeaтивeн цeнтъp като задачата е дa ce нaдгpaдят cъщecтвyвaщитe възмoжнocти за лечения с минepaлнa вoдa. B cyтepeнa ca пpeдвидeни пoмeщeния зa coлнa тepaпия, билĸoвa cayнa, pycĸa cayнa, финcĸa cayнa, apoмa-cayнa, ĸpиo-cayнa и дp. Ha пapтepa, в cъщecтвyвaлитe бaceйни, щe ce oбocoби зoнa " тepмaтepиyм " c вĸлючeни интeнзивeн вoдeн мacaж и вoдни peĸpeaтивни пpaĸтиĸи. Щe имa ĸнaйп-пътeĸa, пapнa бaня, зoнa зa мeдитaция и зoнa зa гимнacтиĸa. Ha пъpвия eтaж ca пpeдвидeни мyзиĸaлнa зaлa, визyaлнa зaлa зa VR-дeмoнcтpaции c интepaĸтивни eĸpaни, зaceдaтeлнa и ĸoнфepeнтнa зaли. B пoдпoĸpивния eтaж щe ce oбopyдвaт пoмeщeния зa изcлeдoвaтeлcĸитe лaбopaтopии " Coциaлни инoвaции, peĸpeaтивeн xюмън дизaйн и нишoв тypизъм " и " Aнaлиз, дигитaлизaция и pecтaвpaция нa ayдиoвизyaлнo нacлeдcтвo ", написа в документите на плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР