© Quickbase Една от най-големите сделки в българската стартъп екосистема

...
© Quickbase Една от най-големите сделки в българската стартъп екосистема
Коментари Харесай

Американската Quick Base купи създадената от българи Cloudpipes

© Quickbase Една от най-големите покупко-продажби в българската стартъп екосистема стана факт, откакто американската Quick Base закупи основаната от българи и основана в Лондон и София Cloudpipes. Стойността на транзакцията не беше публично оповестена, само че съгласно осведомени е най-големият exit (излизане от инвестиция посредством продажба) на фонда LAUNCHub Ventures, който е измежду главните вложители в Cloudpipes. Тя надвишава договорката за продажба на друга компания от портфейла на фонда - BGMenu, която беше купена от холандската Takeaway.com при започване на 2018 година за 10.5 млн. евро.

Добра композиция
Cloudpipes е основана в Лондон през 2013 година от българите Борис Райчев и Спартак Кабакчиев, и италианеца Марко Стараче. Компанията създава решения, които дават опция на корпоративните й клиенти да употребяват разнообразни cloud услуги и елементарно да ги интегрират посред им за по-лесно автоматизиране на процеси и продан на данни сред тях. Тя идеално добавя предложенията на Quick Base, която пък дава опция на клиенти без особени умения по шифроване и програмиране елементарно да основават бизнес приложения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Съоснователят на Cloudpipes Борис Райчев е работил дълги години в колоси като Nokia, Samsung и Blackberry, и концепцията за облачното решение му идва тъкмо от характерна потребност в Samsung. Компанията продава посредством SaaS модел на месечен абонамент, а измежду досегашните й клиенти са огромни и дребни компании основно в Съединени американски щати и Западна Европа. Има два офиса - в Лондон, където е огромна част от мениджмънта и се ръководят продажбите, и в София, където е екипът разработчици.

Базираният в Кеймбридж, Мазачузетс покупател Quick Base пък е основан през 1999 година, бил e част и от софтуерната група Intuit, преди да бъде обособен през 2016 година В началото на годината фондът Vista Equity Partners купи мажоритарен дял в групата за над 1 милиарда $. Друг фонд - Welsh, Carson, Anderson & Stowe остава миноритарен акционер.

От Cloudpipes обявиха за " Капитал ", че няма да има особени промени в организационната конструкция на компанията след договорката с Quick Base. " Двете компании се избраха една друга, тъй като споделят eдна и съща визия по какъв начин да подобрим методите, по които бизнесът създава програмен продукт. Заедно ще улесним по какъв начин клиентите ни основават интегрирани и автоматизирани бизнес приложения във всяка част от организацията си ", разгласи съоснователят Борис Райчев пред " Капитал ". Според него стартира интеграция на технологията на Cloudpipes с платформата на Quick Base, а по-късно през годината се приготвя стартирането на нова обща платформа. Екипът на Cloudpipes ще е непосредствено зависещ на основния продуктов и софтуерен шеф на Quick Base Джей Джеймисън. След договорката се възнамерява и огромно разширение на екипа в София.

" Quick Base ще трансформира настоящия офис на Cloudpipes в България в R&D център за нововъведения, като продължи растежа на екипа от разработчици ", разяснява съоснователят Спартак Кабакчиев. От Cloudpipes обявиха, че не могат да разясняват финансовите елементи на договорката.

Бързо уголемение
Досега Cloudpipes е набрала финансиране в няколко рунда, като LAUNCHub е един от началните вложители и влиза в компанията още през 2015 година посредством първия си фонд, и след това взе участие на два пъти в в допълнение нарастване на капитала. Сред другите вложители са съоснователят на Telerik Светозар Георгиев, различен български фонд - BrightCap Ventures (влязъл през предходната година), както и основаният в Силициевата котловина акселератор 500 Startups. Останалите акционери в компанията са съоснователите Борис Райчев, Спартак Кабакчиев и Марко Стараче. Компанията работи през записаната в Лондон Cloudpipes Group Ltd., която е едноличен притежател на българското сдружение " Клаудпайпс ", където е екипът от разработчици.

Напред към третия фонд
Сделката е най-големият exit на LAUNCHub Ventures до момента и съгласно колегата във фонда Стефан Ганчев е още едно удостоверение на сполучливата тактика да се търсят създатели с богат интернационален опит, които работят сред България и развитите пазари, където са евентуалните клиенти. Според него възръщаемостта е над 10 пъти по отношение на първичната инвестиция на фонда в компанията. Чрез нея общата възвръщаемост на първия фонд на LAUNCHub към този момент е над 50% единствено седем години след началото му (вторият потегли през 2016 г.). " Успехът ни ще усили още повече интереса към новия ни трети фонд, за който сме в напреднала фаза на търсене на вложители. Очакваме размера му да е към 50-70 млн. евро ", съобщи Ганчев пред " Капитал ". Според него продажбата на Cloudpipes е още едно доказателство, че в района на Централна и Източна Европа към този момент има задоволително развити млади компании, а екосистемата работи добре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР