© Pool Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда

...
© Pool Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда
Коментари Харесай

Вечерни новини: ЕС и Япония ще търгуват без мита от догодина, кабинетът задвижва кандидатурата за банковия съюз

© Pool Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Съединени американски щати упрекнаха 12 съветски сътрудници преди срещата Тръмп - Путин; животновъди в Странджанско протестират; Fitch намали още рейтинга на Турция
15 юли 2018
Вечерни вести: Половин милиард лв. за ремонт на язовири, Тръмп против Германия

И още: Търговската война сред Съединени американски щати и Китай се разраства; Ще получи ли България дата за чакалнята на еврозоната; Екотаксата за новите коли спада с 10%, а за старите пораства с 12-13%
11 юли 2018 Основните събития във вторник бяха отзвук от предходни дни. Във интернационален проект реакциите пристигнаха след срещата на президентите на Съединени американски щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. В България пък продължи шумът към избиването на овце и кози в Странджа, което провокира изключително съвещание на председателския съвет на Народното събрание.
Във вторник доминираха позитивните бизнес вести в България: растеж за полугодието в продажбата на нови коли в България от забележителните 22%, повече доходи на един от трите мобилни оператора, и усмиряване на имотния пазар в столицата, където покупко-продажбите към този момент не порастват като брой.

НАЙ-ВАЖНОТО

Европейски Съюз и Япония се договориха да отстранен съвсем всички мита между тях

Япония и Европейският съюз подписаха във вторник широкообхватна договорка за свободна търговия. Двете страни се надяват тя да работи като противотежест на протекционистичната политика на американския президент Доналд Тръмп, оповестява Reuters. По този метод се основава най-голямата отворена икономическа зона в света на фона на опасенията, че комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай ще понижи ролята на свободната търговия в световен мащаб. Споразумението ще разреши да бъде образуван стопански блок с БВП (БВП), равняващ се на близо 30% от международния. Сделката отстранява цените на Европейски Съюз от 10% за японските коли и 3% за множеството автомобилни елементи. Ще изчезнат и японските мита от към и над 30% за сиренето от Европейски Съюз и 15% при виновността и ще даде достъп до огромни обществени търгове в Япония.

Като цяло Токио ще анулира митата за 94% от стоките от Европейски Съюз, в това число европейски сирена, вино и свинско месо. Брюксел от своя страна ще отстрани митническите цени за 99 % от стоките, внасяни от Япония, като коли и битова електроника. Очаква се съглашението да бъде утвърдено през март следващата година, когато Англия напусне Европейски Съюз. Тази огромна стъпка към либерализирането на търговията беше обсъждана от 2013 година, само че подписването беше отлагано във времето поради комерсиалните спорове сред Китай и Европейски Съюз. Япония е вторият максимален търговски партньoр в Азия на Европейски Съюз след Китай. Търговският размер сред Европейски Съюз и Япония възлиза на близо 130 милиарда евро, а Европейска комисия чака износът на съюза да нарасне с 20 милиарда евро годишно вследствие на съглашението. То би трябвало да влезе в действие през 2019 година

Търмп ще ръководи по-трудно след топлата среща с Путин

Цунами от рецензии заля президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп след срещата с съветския му сътрудник Владимир Путин в Хелзинки. Причината за отрицателните реакции от непознати и от свои е, тъй като той отбрани Москва във връзка обвиняванията за интервенция в американските избори през 2016 година Посочвайки, че Русия няма причина да се намесва, на процедура опроверга разследващите организации на Съединени американски щати. Този път с сериозни изявления се включиха и доста от най-изявените представители на Републиканската партия.

Бурната реакция против метода, по който Тръмп се държа на срещата си с Владимир Путин демонстрира, че на американския президент му предстоят доста тежки месеци в Съединени американски щати. Липсата на политическа поддръжка даже в средите на номиниралите го републиканци може да затрудни доста от самодейностите на американския президент, които се нуждаят от утвърждение в Конгреса и Сената. Следващите му външнополитически стъпки също евентуално ще би трябвало да бъдат по-умерени, с цел да не се изправи пред извънредно сериозна вътрешна опозиция.

Съдът в Страсбург осъди Русия за неефективно следствие на убийството на Анна Политковская

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург разгласи през днешния ден, че Русия е направила нарушавания на конвенцията за правата на индивида като не е осигурила дейно следствие на убийството на известната журналистка Анна Политковская през 2006 година Съдът признава, че следствието е довело до забележими резултати, защото петима души са били упрекнати и наказани за убийството, само че в същото време отбелязва, че при закононарушения от този жанр не може да се одобри, че следствието е било съответно, откакто не са били положени старания да се открият поръчителите. Русия ще би трябвало заплати по 20 000 евро обезщетение за неимуществени вреди на четиримата жалбоподатели - майката, сестрата и децата на Политковская за нарушено право на живот.

ПРОЕКТ НА ДЕНЯ

Плувен комплекс с 3 открити и един закрит басейн с минерална вода и водни пързалки ще бъдат построени в парк " Възраждане " по план на общинското сдружение " Софийски парцели ", оповестява " Дневник ". Общата повърхност на комплекса ще е над 6 хиляди кв. метра, а планът е за 9.5 млн. лв., Предвидено е да може да се посещава от над 500 души, от които 60% да са деца.

[Столична Община]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Правителството ще задвижи кандидатурата на България за банковия съюз

Министерският съвет ще утвърди в сряда кандидатурата на България за влизане в Европейския банков съюз. По процедура писмото се изпраща от Българска народна банка към Европейската централна банка (ЕЦБ) като това се чака да стане още същия ден. Правителството е задължено да уведоми също по този начин и Европейската комисия, Европейския банков орган и всички други държави-членки в съюза.
Влизането в " тясно съдействие " с ЕЦБ (начинът страните отвън еврозоната да вземат участие в банковия съюз) е един от уговорките, които държавното управление пое пред европейските сътрудници като авансово изискване за приемане на страната в т. нар чакалня на еврозоната (валутният механизъм ERM II). Ориентировъчната дата за това е юли 2019 година, само че в случай че бъдат изпълнени всички обещани промени.

Изслушване на претендента за шеф на здравната каса

В сряда парламентарната комисия по опазване на здравето ще организира чуване на единствения претендент за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Дечо Дечев. Той ще очертае задачите, които си слага за петгодишния мандат, и проблемите в касата и метода, по който счита да ги позволи. Във вторник доктор Дечев към този момент направи една такава поръчка - че ще отстрани задължението болните от ревматоиден артрит и псориазис от цялата страна да пътуват до София за спомагателен обзор за разпределяне на медикаменти.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Държавата дефинитивно завоюва още едно дело за така наречен царски парцели против Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, а точно - за стопанството към двореца " Врана " , което преди време е ръководено от Управление безопасност и охрана (Пето управление н. Състав на Върховния касационен съд отхвърли настояването на царските наследници за касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд. Това е четвъртият парцел, за който съдилищата постановяват дефинитивно, че реституцията е противозаконна.

В деня, в който К онституционния съд заседава за Истанбулската спогодба , провокирала трагично опълчване в целия политически набор, Българска социалистическа партия разгласи, че в България идва задача на ПЕС, чиято цел е да ревизира на място обстановката с домашното принуждение в България и разговора с партията на българските социалисти за Истанбулската спогодба, по която те изненадващо заеха негативна позиция. Решението на Конституционен съд се чака след седмица на 27 юли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР