© Ognen Teofilovski Още по темата Борисов и троянският Макрон

...
© Ognen Teofilovski Още по темата Борисов и троянският Макрон
Коментари Харесай

Твърде много обещания за твърде малко място

© Ognen Teofilovski Още по тематиката
Борисов и троянският Макрон

Френският държавен глава ще предложи на България да даде рамо за ERM II и " въздушен " Шенген, само че ще чака отстъпки от страна по въпроса с командированите служащи
25 авг 2017
България му отеснява

Борисов евентуално ще бяга от вътрешните проблеми с преориентиране към външната политика
11 авг 2017
България и Македония се сприятелиха

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в Скопие дълго чакания Договор за другарство, добросъседство и съдействие
1 авг 2017 Твърди се, че съгласно Уинстън Чърчил Балканите създават повече история, в сравнение с могат да понесат. Бойко Борисов е склонен. По време на посещаване в Сараево предишния месец той прикани страните от района да оставят настрани историята си, в случай че желаят да имат общо бъдеще. Да се съпоставя огромният английски общественик с сегашния български министър председател значи да разтегнем съществено границите на вероятното, само че упоритостите на Борисов в последно време несъмнено добиват исторически нюанс.

Вдъхновен от председателството на Европейски Съюз и подписания контракт с Македония, министър председателят и новият му кабинет обикалят като хвърковата чета из Западните Балкани, обещавайки (гласно и негласно) цялостен куп неща - от нова инфраструктура до рухване на роуминга и даже вероятност за участие в съюза.

Обещанията на Борисов са значими, тъй като са обещания на страната, която скоро ще води Европейски Съюз. Това, че България връща фокуса си върху своите съседи след десетилетие на забвение, е хубаво и значимо. Има дребни съответни стъпки, които могат да се създадат - да вземем за пример асфалтирането на 30 км път до Македония или свалянето на роуминга двустранно. Има и по-големи - да вземем за пример бутането на Черна гора до прага на участието.

Някои проблеми на района не се мерят нито в месеци, нито в години, а в десетилетия - като да вземем за пример въпросът за македонската черква, който ненадейно се стовари на прага на българската и подсказа, че решаването на завързани въпроси няма да свърши през юли следващата година.

Но в случай че в идващите шест месеца София не успее да придвижи нито един значим за района въпрос напред, ще останат отчаяние и неприятни мемоари. На Балканите, както Борисов вярно означи, те се помнят дълго.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР