© Николай Дойчинов Още по темата Мнения Daily - Да

...
© Николай Дойчинов Още по темата Мнения Daily - Да
Коментари Харесай

Кошмарът на Борисов наяве

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Мнения Daily - Да кажем на Русия: Стига толкоз!

И още: Положението ни е такова, че...; Европейска комисия желае военно Шенгенско пространство
29 мар 2018
Защо България не гони съветски дипломати

Изключването от акцията няма да промени отношението на Русия, само че рискува доверието на европейските сътрудници
29 мар 2018 Има моменти, в които или си част от казуса, или от решението, или от пейзажа. Моменти, в които би трябвало да заемеш ясна позиция, другояче изглеждаш като човек, който не е сигурен дали сега е навръх мястото си. Точно тези моменти Бойко Борисов евентуално не може да понася. Да заемеш страна на езика на популизма значи да настроиш против себе си другата, а това за премиера, наподобява, е политически призрачен сън.

Отказът на България да се включи в акцията по изгонването на съветски дипломати е типичен образец за тази уязвимост на Борисов и вредите, които тя нанася. Вълната из Европа и западния свят бързо се трансформира в освен това от проява против агресивността на Русия. За нея има ценностни, човешки и политически причини. Тя демонстрира солидарността с Англия - полезност, която за относително дребна България би трябвало да е изключително значима.

Ако на следващия ден Москва реши да направи нещо сходно и в София, ще е добре да се знае, че можем да разчитаме на другите европейски страни, с които имаме общи ползи. Кампанията демонстрира и че от чисто човешка позиция отравянето на хора е недопустимо. Това е тематика, към която България би трябвало да е изключително сензитивна поради сходната екзекуция на Георги Марков също във Англия.

Сега беше добър миг да покажем, че Русия може и да не се е трансформирала изключително, само че България е друга. Както щеше да бъде добър миг да покажем, че през днешния ден мястото ни е повече в европейското семейство. Както направи да вземем за пример Македония. Или Молдова.

Но не. Борисов (поне до публицистичното привършване на броя в сряда вечерта) избра да изиграе класическия си ход - да не разсърдим едните, но да не обидим и другите. В такива обстановки обаче се получава по този начин, че и едните са ядосани, и другите - афектирани.

Подобни моменти са разликата сред посредствения политик, който единствено следва хората, и положителният, който ги води. Разлика, която се заплаща от всички.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР