© Николай Дойчинов Монотипното развитие на зимния туризъм ще доведе

...
© Николай Дойчинов Монотипното развитие на зимния туризъм ще доведе
Коментари Харесай

Мнения Daily - Безпределната алчност движи застрояването на Пирин

© Николай Дойчинов Монотипното развиване на зимния туризъм ще докара до срив в близко бъдеще. Още по тематиката
Мнения Daily - Чака ни московски вид тирания

И още: Иран: изпуснатият дух от бутилката; Напред към Дивия Изток на Европа
2 яну 2018
Мнения Daily - Мека тирания заменя демокрацията

И още: Българите явно желаят да гласоподават като в " Биг брат " ; Раждането на цивилизационализма
20 дек 2017 Втора кабинка

Безпределната лакомия движи застрояването на Пирин

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен съветник Илиян Василев в неговия фейсбук профил.

Истинският водещ претекст на упоритостите към нови лифтове и ски писти в реалност не са потребностите на скиорите или на туризма в планината, а безпределната лакомия на притежателите на земи и квадратни метри долу в града. След всеобщото строителство, което надалеч надвиши мащабите на предлагания пазар за ски туризъм в планината, естествено се стигна до срив в търсенето. И в този момент в Банско виждате незавършено строителство, липса на интерес, вторичният пазар също се срина, банкрутираха хотели още веднъж заради ненатовареност във високия сезон.

Банскалии, които продадоха земите си и станаха милионери през 90-те и нулевите години, изядоха парите и им би трябвало нова инжекция посредством разширение на зоните за строителство. Затова борбата въобще не е толкоз за лифтовете и ски пистите, тъй като от тях директен финансов интерес има единствено " Юлен " - компанията, която ще експлоатира тези уреди и която " дере " кожи с над 50 лв. карти.

Решението на проблема минава през няколко стадия - първият е да се отстранят от неговото решение персонално заинтригуваните и тези с спор на ползи.

Вторият наложително минава през рестрикции върху ново развихряне на строителството - не съм сигурен дали мораториум или по-висок вид възбрана. Защото няма по какъв начин да се откри равновесие сред ски зоната и легловата база, в случай че непрекъснато се строи долу, до момента в който дефинитивно и окончателно Банско замязя на Слънчев бряг. И тогава към този момент няма да има никакъв смисъл да се тревожим. Целият неповторим капацитет на това извънредно градче ще бъде погубен. Никой не може да върне назад духа в бутилката и да поправи грешките в Слънчев бряг.

Армия от притежатели на недвижимости в Банско стоят зад новата вълна, част от които са високопоставени политици, предприемачи, специалисти и така нататък Решението за нов въжен превоз и писти съвсем неотложно значи, че това, което имат като недвижима собственост и бизнес активи, ще порасне като стойност и ще провокира нова вълна от вложения, ще раздвижи първичния и вторичния пазар на парцели. Не вярвайте, че се борят за истина и мир в целия свят, за едни персонални пари става тирада.

В същото време има и еколози, които също са ангажирани с планове, свързани с естествен парк " Пирин " и изключително с ОВОС-и в района. Изчистете дебата от " персоналния интерес " и ще видите какъв брой елементарно обясними са бурните спорове - отново пари и власт се разпределят.

Но е неоспорим факт, че в борбата за Пирин, която е борба и за Банско, се преплитат доста по-значими национални проблеми - корупцията и авторитаризмът преди всичко. Затова точно съчувствува на хората, които ще излязат на следващия ден, не толкоз поради тясната тематика " Пирин " и с цел да дадем задоволство на следващите свръхамбиции на " зелените ", а тъй като тези митинги би трябвало да се разширят като тема и заинтригувани групи и да адресират основния въпрос на България - всепроникващата и всепарализираща корупция.

Не очаквайте по-всички въпроси протестиращите да се схващат. Не е нужно. Питайте Нено Димов - в светлината на гореизложеното къде е националният интерес? И да не ми приказва, че ще има разискване и екооценки, че ще залесяват и всички банскалии и притежатели на парцели са най-големите природозащитници.

Инвестиции би трябвало да има, само че в случай че се лимитират опциите за екстензивно развиване, те ще отидат в покачване на качеството, разнообразието и сезонната балансираност на услугите, защото ще се усили конкуренцията. Монотипното развиване на зимния туризъм неизбежно ще докара до срив в близко бъдеще.

---------- Председателството на Европейски Съюз евентуално ще предизвика цивилен митинги.

Политинженерство

През тази година ще имаме най-малко една нова партия

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле ".

Фотограф: Юлия Лазарова
Твърде допустимо е председателството да се трансформира в сцена за цивилен митинги – към този момент се очерта една такава опция с подаряването на Пирин на офшорния концесионер, който бил кипърски незает. Ще се появят и други. Ще ги бият ли? Ще оградят ли НДК с телени мрежи? Не че европейските политици ще се захванат с нашите проблеми: външният взор у нас катализира другояче позаспалото гражданско общество. Да ви напомня ли митингите на " Екогласност " в градинката " Кристал " по време на Световния екологичен конгрес?

Подобни цивилен дейности биха могли да засилват консолидирането на нови партийни формирования. През 2017 десните не съумяха да се организират; грешката им е, че поставят каруцата пред коня - наместо да разпознават тези обществени групи, чиито ползи ще показват, чакат специалисти да ги оформят идейно (в реформаторския интервал пък беше цивилен съвет). Новите леви също пробваха една обединителна самодейност към освобождението от налози на най-бедните, само че Българска социалистическа партия просто я прилапа и обезсили. На терена са евентуални известни водачи като президента Радев, Слави Трифонов и за какво не – Мая Манолова, която означи необикновен скок в доверието с отдадеността си на значими за хората дела. Поне една нова групировка ще има през тази година, изключително пък в случай че се стигне до предварителни избори след лятото.

През 2017-а подправените вести (според Бъзфийд) генерираха повече трафик, в сравнение с през 2016. И това макар многочислените опити за противопоставяне, в това число от самия Зукърбърг. Защо не съумяваме да се преборим с цифровата злина? Защото самото разбиране " подправена вест " загуби смисъла си. Тръмп използва непрекъснато израза против тези, които го подлагат на критика. Съвсем същото направи ГЕРБ, когато във Facebook отвори страница, наречена " Регистър на подправените вести ": като че ли инцидентно там са главно изявления на политическите им съперници. По сходен метод приказва, несъмнено, и другата страна. Ти си фалшив, не - ти си фалшив

Това си е остарялата политическа агитация, работа на политиците е да се атакуват. Фалшиви вести значи, че тези, на които се доверяваме за безпристрастна информация, ни лъжат – медии, учени, даже приятелите ни в обществената мрежа. Фейковете са измислени художествено, тъй че да ни възмутят, заинтригуват, разсмеят, да потвърдят предубеженията ни – и да ги препратим, без да проверим. После идва противоположната вест, препращаме и нея, след това нещо напълно трето – и по този начин до цялостното размазване на облика.

Ако наклонността продължи, май няма да разберем какво тъкмо ни се случва и през 2018-а. Както не разбрахме нищо за КТБ, за Белене, за " Булгартабак ", за " Дунарит ".

------------ Големият печеливш от напускането на Европейски Съюз може да се окаже... Ню Йорк.
Ефектите от " Брекзит "

Лондонските банкери може да са по-мобилни, в сравнение с си мислим

От разбор на The Economist. Преводът е на " Клуб Z ".

Фотограф: Neil Hall
Решението на Англия да напусне Европейския съюз беше нещо, което се случва един път на потомство. През 2018 година капиталови банки, фондове и застрахователи стартират към този момент да се замислят за своето място в лондонското Сити.

Никой не чака скупчване на изхода. Финансовата промишленост е вложила милиарди в Лондон и Ситито към момента предлага преимущества като инфраструктура, господство на закона и комфортната часова зона. Но наближава март 2019 година, когато е крайният период за договарянията сред Англия и 27-те страни от Европейски Съюз по изискванията за раздялата и формата на бъдещото съдействие.

Без договорка Англия рискува да скочи от висока канара и да изостави бизнеса отвън общия пазар. Това факсимиле обаче пропуща най-важното – бизнесът има потребност от правна сигурност доста преди март 2019 година Ако няма изясненост, те ще реалокират превантивно най-малко някои от дейностите си, с цел да са сигурни, че ще могат да обслужват клиентите си.

Краят на първото тримесечие на 2018 година ще бъде крайният период за решенията за пренасяне. Дотогава ще би трябвало да бъдат възобновени годишните контракти без значение дали в Лондон или в друга европейска пълномощия. И нещо по-битово – планиращите пренасяне имат потребност от много време, с цел да устроят новите си домове и да запишат децата си в локални учебни заведения преди началото на образователната година през септември 2018 година

Някои финансови играчи към този момент започнаха да местят част от дейностите си на разнообразни места в Европа, вместо да изберат едно съответно място. HSBC разгласи, че ще реалокира до 1000 работни места в Париж, където има френски клон и лиценз за банкова активност. Goldman Sachs е една от банките, които избраха Франкфурт, до момента в който Citigroup и Bank of America местят в Дъблин своите капиталови офиси.

Големината на риска за стопанската система на Лондон става все по-видна. Първата стъпка е да основеш дъщерна компания, в която да прехвърлиш продажбите и администрацията. Ако след 2018 година няма сходен на досегашния режим на общия пазар, клиентите също ще те последват. В този миг изнасянето на най-малко част от дейностите и работните места става необратимо.

През 2018 година ще стане ясно, че Франкфурт е номер едно. Бундесбанк и финансовият регулатор са си спечелили доверието на бизнеса, макар че евентуално към момента не могат да доближат равнището на Bank of England. Летището на Франкфурт е единствено на 20 минути от центъра на града. Германската кухня и изискванията за настаняване са много по-апетитни, в сравнение с ги показват английските таблоиди.

Париж ще бъде любимец измежду основаните в Лондон капиталови банкери с помощта на експресния трен сред двата града. Но какво ще стане в случай че Макрон " избухне " през 2018 година? Тогава погледнете към претендентите от втория ред – Амстердам, Дъблин и Люксембург, както и по-евтината и настигаща еврозоната Варшава.

Накрая обаче най-големият печеливш може да се окаже Ню Йорк. Въпреки неудобството на часовата зона с помощта на бизнес напъните на управлявалия три мандата някогашен кмет Майкъл Блумбърг градът още веднъж припомня за себе си. През 2018 година финансовите играчи от " Уолстрийт " ще чакат от Доналд Тръмп още облекчения. Големите капиталови банки, които пристигнаха в Лондон преди 30 години, могат да се окажат по-мобилни, в сравнение с хората си мислят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР