© Юлия Лазарова Националната агенция за приходите (НАП) провежда акция

...
© Юлия Лазарова Националната агенция за приходите (НАП) провежда акция
Коментари Харесай

НАП започва проверка на столични заведения

© Юлия Лазарова Националната организация за приходите (НАП) организира акция в заведения за хранене и заведения в София поради данъчни отговорности в размер на близо 15 млн. лева, оповестява БНР. От листата с обекти, подлежащи на запечатване в страницата на организацията излиза наяве, че един от пострадалите е ресторант на веригата Spaghetti Company на бул. " Витоша ", който е бил запечатан на 6 декември. Други добавени неотдавна са заведение за сръбска скара на бул. " Ботевградско шосе " и ресторант в ж.к. Дружба 1 (от 5 декември). Възможно е и да следва актуализация на листата, защото от Национална агенция за приходите приказват за няколко вериги с общо десетина известни заведения в София.

Говорителят на данъчната организация Росен Бъчваров разяснява пред БНР, че акцията на столичните заведения има две посоки. Едното е за данъчни нарушавания, които плануват запечатване до един месец. Вторият фокус на данъчните са компании, които съзнателно се укриват от Национална агенция за приходите. " Това са заведения за хранене, няколко вериги, които имат десетина известни ресторанта в София ", споделя Бъчваров пред БНР. " Днес казусът се състои в това, че трансформира се в процедура едно и също заведение да бъде експлоатирано от доста на брой компании, т.е. основава се едно сдружение, то работи, работи, в случай че възникне някакъв данъчен проблем на идната заран се оказва, че обектът се стопанисва от идната компания и по този начин този цикъл продължава безпределно, като предходните сдружения натрупат отговорности постоянно в размер на милиони ", добавя той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Подобни практики излизат на бял свят постоянно. В момента при приближаване на прага от 50 хиляди лева някои бизнесмени избират да записват ново сдружение за да избегнат регистрацията, постоянно даже не изключително прикрити - едно име с следващ номер след него. " Не инцидентно бяха препоръчани промени в законодателството, с цел да бъде лимитирана тази процедура на, най-общо казано, фирмена болест, оперирането на един и същи обект от нови и нови сдружения ", споделя Бъчваров.

Тази есен обаче бяха признати промени в данъчните закони, съгласно които в случай че две или повече компании с идентична активност, които са регистрирани на еднакъв адрес, при регистрирането на ново сходно сдружение оборотите на всички ще се събират за задачите на регистрация по Данък добавена стойност. Текстът не се ползва, в случай че има спиране на активността на работата на съответния обект най-малко за един месец сред откриването на едната компания и закриването на другата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР