© Цветелина Белутова - Политическият експеримент на Десислава Иванчева достигна

...
© Цветелина Белутова - Политическият експеримент на Десислава Иванчева достигна
Коментари Харесай

Крахът на експеримента "Младост"

© Цветелина Белутова - Политическият опит на Десислава Иванчева доближи предстоящ неуспех в непредвиден мащаб.
- Административните процеси в квартала са блокирани от месеци, а решението на Столична община беше да натовари в допълнение региона.
- Резултатът е година и половина изгубено време за един от най-привлекателните региони в София. Още по тематиката
Корупцията не е за всеки

Арестът на районния кмет на Младост сподели до каква степен може да стигне най-далеч битката с корупцията
19 апр 2018
Подкупът, за който е упрекната Иванчева, е връх за прокуратурата

Първоначално Десислава Иванчева поискала 1.1 млн. евро, само че след това свалила на 500 хиляди
18 апр 2018
Кому е нужно зрелището с кмета на " Младост "

Акцията на антикорупционната комисия против Десислава Иванчева замязя на обществен линч
17 апр 2018
Кметът на " Младост " Десислава Иванчева е задържана за рушвет

Иванчева е арестувана за приемане на 70 хиляди евро в акция на Комисията за противопоставяне на корупцията
17 апр 2018
" В " Младост " има доста позитивни неща - ще имаме пет асансьора, осем детски площадки, вършим тротоари за към 50-90 хиляди лв. на месец, с тази разлика че кварталът е прекомерно огромен и не могат да се видят подобренията. "

Това комплицирано опрощение на Десислава Иванчева е от лятото на 2017 година - първият по-сериозен сигнал, че административните процеси в квартала са затлачени, връзките сред община, жители и вложители са парализирани от спорове, а новата кметица искрено се проваля в ръководството на квартала. Половин година след встъпването й в служба множеството хора, които бяха застанали зад Иванчева на локалните избори през 2016 година, се отхвърлиха от нея. Тогава тя пък отхвърли да има мотив за оставка. Една година по-късно равносметката на първия " самостоятелен " областен кмет в София е по-горчива. Политическият опит Иванчева се сгромоляса зрелищно, отнасяйки със себе си и огромна доза от първичната гражданска сила.

Иванчева се оказа изумително неподготвена за играта, в която влиза. " Петият по величина град в България " - столичният квартал " Младост ", е прекомерно огромен и сложен за ръководство административен регион с разнообразни по същността си територии - жилищен квартал, село и апетитни бизнес зони; това е най-корозиралият от реституирани парцели квартал; в същото време един от най-инфраструктурно развитите и привлекателни за вложения райони; и едно от най-младите, живи и перспективни места в София. Тези равнини се пресичат в минно поле от проблеми. ГЕРБ го изпитаха образно посредством неуспеха на двама предходни кметове, които се наложи да отдръпват тихомълком поради проблеми с поръчки и спорове на ползи. Иванчева попадна на поста по случайност, остана напук и ненапълно предстоящо ще го напусне с величествен неуспех.

От блок 19 до общината

Десислава Иванчева се появи през лятото на 2016 година като представител на митингите против събуждащото се след рецесията строителство в " Младост ". Тя живее в един от блоковете, които първи се надигнаха против непосредствен градеж. Логистиката зад предизборната й акция беше изнесена от окрилената от цивилен възторг партия на Георги Кадиев " Нормална страна ". Екипът й в началото включваше хора от същата партия. Ентусиазмът обаче угасна с първите прояви на характера на Иванчева, битовите кавги в общината и оставките на част от заместник-кметовете. Остана единствено Биляна Петрова - съседка на Иванчева и също арестувана преди дни в центъра на София в акцията на Комисията за противопоставяне на корупцията.

По-късно стана ясно, че Иванчева се е кандидатирала за кмет, тъй като никой различен не е желал. Още първоначално тя почна неприятно - с неистина. Когато попадна в полезрението на медиите, тя изясни, че има висше обучение по обществена администрация, което се оказа погрешно. Неясен беше и професионалният й опит. " Аз съм лицензирана автобусна компания с евролиценз. Казва се " Хип 7 " от " хубаво същинско пътешестване, а 7 е цифрата на Господ ", изясни тя в първото си изявление за " Капитал ". Пред други медии изясни, че има магазин и склад за професионална козметика за коса. Тя завоюва 28 хиляди гласа на жителите на " Младост ", които по думите й трябваше " да останат зад нея ", с цел да успее.

Доколкото Иванчева имаше предизборна платформа, тя беше обвързвана с провеждането на референдум за мораториум върху строителството в квартала и цялостна проверка на строителните разрешителни. Допитване до жителите по този начин и не се състоя поради пропуски в събраната документи. За проверка на строителните разрешителни не се чу нищо. Управлението на " Младост " бързо пое в посоката въпросите да се вземат решение на парче - както оперира в огромна степен от години и градската администрация, единствено че с нулев опит. Иванчева и екипът й се хвалеха с триумфи за жителите на квартала. Инвеститорите алармираха за цялостен блокаж в процесите по ръководство на региона. Неофициално, един от съветниците на кметицата е изразил мотото " Ние сме пристигнали на власт, с цел да не се строи нищо ".

Мощният зложелател

Иванчева нямаше подготовка за поста, само че по-големите й проблеми бяха други. Тя изгуби и дребното си политическа поддръжка, не реализира резултати и изгони единствените хора към себе си, които можеха да й оказват помощ да се ориентира.

ГЕРБ не съумя да преглътне неуспеха си на изборите в региона. Столичната община предприе сполучлива тактичност - да натовари в допълнение по този начин или другояче слабото звено, до момента в който то се пречупи. В началото на 2017 година основният проектант на София Здравко Здравков делегира на Иванчева решенията към един от най-големите строителни план в София въобще - " Гранд каньон " на турския вложител Garanti Koza. В последна сметка той потегли, само че по думите на голям брой строителни бизнесмени съвсем никой от останалите планове - не. По-големите планове по принцип се утвърждават от Столична община и основния проектант на София, само че доста дребни административни процедури зависят от управата на региона. Така да вземем за пример измененията в подробни устройствени проекти би трябвало да бъдат обявявани в локалната община, а съгласно редица вложители в " Младост " това не се е случвало с месеци. Тази процедура дава опция за обжалване в избран период - само че в случай че в никакъв случай не започва, няма и по какъв начин да завърши. Същото важи и за разкриване на строителни площадки, приемане на фундаменти, използване на устройствени проекти, приемане на обекти - всички тези процедури се извършват от строителен механик на общината по заповед на кмета. Според няколко строителни бизнесмени, с които " Капитал " беседва, нищо от това не се е случвало в " Младост " в период.

" Няма нито един вложител, на който документите му да се е движила в период. Всичко вървеше единствено в случай че персонално се срещнеш с нея и се разберете нещо. Администрацията не работеше и за най-малкия документ ", разяснява пред " Капитал " началник на един от огромните строителни обекти в квартала. " Бяхме опрели до нея, тъй като имаше изпратена кореспонденция в " Младост " за смяна на Подробен устройствен план, само че от три места ме посъветваха да не се виждаме. При нея имало 75 претенции и 75 негативни мнения ", описа пред " Капитал " и различен строителен бизнесмен с план в региона. Според него в кабинета на Иванчева има десетки кашони със спрени преписки.

Според пиара на регион " Младост " Петър Кърджилов обаче Десислава Иванчева е единственият цивилен определен кмет, който има задача да резервира благосъстоянието на квартала и ползва " естествената за развитите страни политика на обществена отговорност от страна на бизнесмените ". " Тя предявява към тях да бъдат обществено виновни и да оказват помощ за региона. Това не може да се назова изнудване " в житейски смисъл ". Навсякъде вложителите оказват помощ за облагородяването на квартала, това се назовава корпоративна обществена отговорност ", споделя Кърджилов.

Прогнилата " Младост "

До няколко месеца един от най-перспективни региони в София евентуално още веднъж ще е изправен пред избори. По процедура, в случай че районният кмет бъде отхвърлен от поста повече от година преди наближаващ локален избор, би трябвало да бъдат планувани частични избори, а в случай че това случи по-малко от 12 месеца преди локален избор, кметът на София да дефинира негов заместител. Във втората догадка обаче Столичната община евентуално ще би трябвало да избира от заместниците на Иванчева. Избор, който надали желае да направи.

При всички положения кварталът ще се върне в мъртвата точка, която не е напускал от към този момент две години. Десислава Иванчева завари спор сред притежатели на реституирани земи и вложители и поданици на квартала, липса на съответно градоустройство, законни правила, които създават архитектурни чудовища, и насъбрано съмнение към институциите. Тя оставя зад себе си още повече от същото и с изключение на обвиняване за рушвет ще носи една още по-голяма виновност: разпиляната сила за смяна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР