© Str Още по темата Обектът не е застрахован Застраховките

...
© Str Още по темата Обектът не е застрахован Застраховките
Коментари Харесай

Първа частна полиция

© Str Още по тематиката
Обектът не е застрахован

Застраховките против кражба, отвън тези на ипотекираните жилища, са единствено към 9000
15 мар 2018
Гражданска самоотбрана

Битовата престъпност е на първо място тематика за политиците, а не чак толкоз огромен проблем
15 мар 2018
Къде изчезнаха нарушителите

За последните шест години записаната престъпност е спаднала с една трета. Ето за какво
25 авг 2017
Битовата престъпност: Защо страната се пробва да насочи юмрука си там, където няма потребност

Проект на Българска социалистическа партия за промени в Наказателния кодекс планува отпадане на по-леките санкции за маловажните случаи на кражба
27 май 2017 " Виж, тяхната полиция са с BMW " с изненада отбелязва млад французин, сочейки на приятеля си кола на охранителна компания, спряла в центъра на София. " Не, това са КОТ - положителните служители на реда ", дава отговор другият юноша, явно прочитайки българската абревиатура СОТ и евентуално разполагайки с повече знания за локалния подтекст.

Вероятността в София да срещнеш автомобил на частен охранител е по-голяма от това да засечеш полицейска кола.

С уточнението, че оценката е мощно затруднена поради характера му, пазарът на частната охранителна активност е с годишен оборот сред 0.5 и 1.5 милиарда лева, работната мощ е сред 100 и 200 хиляди души, а над 2600 компании имат лиценз да реализират такава активност. Тези данни идват от няколко източника - отчет на ЦИД от 2015 година, информация, предоставена пред Комисията за защита на конкуренцията, и докладите, подавани пред Търговския указател. Реално обаче не съществува механизъм, по който да се направи справедлива оценка на пазара, защото има доста компании, които не са профилирани в защита, имат лиценз за защита – банки, промишлени предприятия и така нататък

Ако би трябвало да съпоставим - приходите на бранша са колкото получава от бюджета Министерство на вътрешните работи, а ангажираните в частната защита са най-малко два пъти повече от служителите на реда и военнослужещите.

Сравнението с държавния бранш за сигурност не е инцидентно - при започване на годината ръководещите одобриха напълно нов закон, регулиращ активността на компаниите за сигурност, в който беше записана нова активност - защита на урбанизирани територии, в смисъл на цели общини.

Още при приемането на текстовете законодателното обръщение беше възприето като абдикация на страната от задължението й да подсигурява сигурността на жителите, а през седмицата президентът Румен Радев и основният прокурор нападнаха измененията пред Конституционния съд.

" Прехвърлянето на тези пълномощия на частноправни субекти може да докара до разпад на държавността ", разяснява Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор, която съумя в границите на една заран да откри естрада в трите национални малките екрани.

В сряда по време на кръгла маса на полемика със Сдружението на общините в Народното събрание ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се опита да обори тази теза с аргумента, че не става дума за изземване на пълномощията и функционалностите на страната, а за съгласуваност с нея.

Приватизация на обществените услуги
Атанас Русев, анализатор в Центъра за проучване на демокрацията и създател на единственото по рода си задълбочено изследване на пазара на частните охранители, е безапелационен, че новият закон за охранителната активност е характерен образец за все по-характерното законодателство с ниско качество. " Ако погледнем общо бранша сигурност – антикорупционния закон, закона за доброволната военна работа, в този момент и този закон – те са цялостни с недомислици и искрено залагат неработещи механизми или такива, които ще създават по-скоро проблеми ", разяснява той.

Според него признатият законопроект маркира друга наклонност, която се постанова трайно от началото на века: " Неспособността на страната и общините да дават качествени обществени услуги да се употребява като мотив за свиването на обществения бранш за сметка на частния. " Примерите: опазване на здравето, неотдавна обучение, а в този момент социална сигурност.

" Резултатът е, че популацията в един миг е насила да си заплаща - достъп до по-качествено опазване на здравето, достъп до по-качествени просветителни услуги, сигурност и прочие Плащанията към частните снабдители на услуги постоянно са по-високи или просто прекомерно високи за огромна част от популацията. Така се получава една серпантина – недофинансиране - безвъзмездни, само че некачествени/липсващи услуги - приватизиране " разяснява още Атанас Русев.

Всъщност и преди приемането на закона има дребни обитаеми места, в които кметът събира по 10 лв. месечно за защита, което за един пенсионер е 5% от месечния му приход.

Тази процедура няма да се промени с новия закон, тъй като той не планува защитата да стане част от субсидираните от страната действия.

Всъщност и досега общините можеха да подписват контракти с частни охранителни компании, да учредяват сами такива ( " Егида " в София например) или даже да основават общинска полиция. Не го вършат, тъй като коства пари, а наемането на частни охранители е най-лесното решение.

Не единствено е по-евтино
Основният мотив частните охранители да бъдат предпочетени пред полицията е, че те излизат по-евтино. Ако един частен охранител коства сред 400 и 800 лв. месечно, един служител на реда излиза на страната сред 2400 и 2800 лева Отделно от това би трябвало да се провизират средства за компенсациите при овакантяване на системата.

Друго преимущество е, че изискванията за работа, които частните охранителни компании оферират, са по-привлекателни от тези в Министерство на вътрешните работи, т.е. чиновниците са по-мотивирани от тези в полицията.

Не на последно място, като играчи на свободен пазар охранителните компании нито има по какъв начин да връщат клиенти, потърпевши от закононарушение, нито могат да прикриват похищения над охраняваните обекти.

Кой ще пази пазачите
Встрани от това, че частната защита е по-евтина и (поне по дефиниция) по-качествена от полицията, приватизацията на защитата на публичния ред крие редица рискове.
И по остарелия, и по новия закон частните охранители имат мощно лимитирани пълномощия. Те не могат да задържат, още по-малко да събират доказателства. " В този смисъл сред жертвите на закононарушение и полицията просто се появява ново звено, единствено че финансирано с заплащания от джоба на данъкоплатеца към частни компании, т.е. следствията, събирането на доказателства от Министерство на вътрешните работи, които и до момента са проблем във връзка с битовата престъпност, си остават ", разяснява Атанас Русев.

И по този начин се стига до абсурд, за който управител в огромна охранителна компания споделя преди време в изявление: " В множеството случаи идваме доста по-бързо от полицията. Заварваме нарушителите, само че не можем да създадем нищо, с изключение на да се обадим на 112. "

Този проблем може да се реши елементарно с разширение на пълномощията на охранителните компании.

Но в действителност главният проблем пред сектора е неефективният надзор. По закон той се реализира от Министерство на вътрешните работи, където има отраслово звено. В него обаче работят двама души.

И aко ангажирането на компании от общините стане всеобща процедура, това ще наложи още по-засилен надзор, тъй като в последна сметка става дума за концесия на обществени отговорности. Министерство на вътрешните работи няма потенциал за това, новият закон не планува решение. " Какво ще стане, в случай че чиновници на компанията, вместо да охраняват популацията и имуществото му, решат да се договарят и покриват локалните крадци? Сега имаме образци с корумпирани служители на реда, които продават опиати или рекетират водачи по пътищата, само че Министерство на вътрешните работи най-малко е построило отдел " Вътрешна сигурност " и се бори с сходни феномени. Към охранителните компании няма написани отговорности за сходни механизми по отношение на техни чиновници, нито пък е написано, че Министерство на вътрешните работи ще реализира сходен надзор ", разяснява Атанас Русев.

Но най-много - корупция
" Случвало ли ви се да вършиме репортажи за селски кметове, които се държат като локални феодали? С новия закон подобен кмет ще си има и феодална войска, платена от страната. " Така във вторник президентът Румен Радев разяснява новия закон и решението да сезира Конституционния съд за него, акцентирайки не по-малък проблем - корупцията.
От една страна, публичните поръчки за наемане на компании за защита от дълго време са корупционен канал. Представете си да вземем за пример коя компания ще наеме кмет на дребна община по Черноморието или някой воин в жанр Ценко Чоков да вземем за пример?

Встрани от очевидното политическо опълчване, което измененията предизвикат (БСП, които исторически имат ползи в сектора, нападат ГЕРБ, чийто водач е охранител), те демонстрират тотално ограничения от идея метод за промени в бранша социална сигурност. Ясните политики са сменени с решения, които комбинират кръпки на съществуващи проблеми с корупция и популизъм.

По принцип частни компании могат да извършват отговорности на полицията - има подобен модел по света. За да стане това, трябват ясна държавна политика и мощни гаранции за надзор. И несъмнено, задачата би трябвало да е да се понижат разноските за сигурност и да се подобрят резултатите. А не да се усилят парите и да се размие отговорността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР