© Shutterstock Не е минала и една седмица, откакто частни

...
© Shutterstock Не е минала и една седмица, откакто частни
Коментари Харесай

Прокуратурата натиска срещу бързите тестове за коронавирус

© Shutterstock Не е предходна и една седмица, откогато частни лаборатории и голям брой лечебни заведения съумяха да внесат бързи проби за ковид и започнаха да ги ползват, само че прокуратурата към този момент се включи в борбата за ограничението им. По същия метод тя стартира да прави всеобщи инспекции по аптеките за далавера и на процедура да затваря с проверяващи групи от по 10 представители на институции обектите.

В понеделник Върховната административна прокуратура се разпореди здравното министерство да прави непоколебим надзор върху вноса и работата с бързи проби за ковид, които са медицински произведения. Обвинителите настояват, че желаят това, с цел да не позволен вероятни злоупотреби с тестванията, в това число продажбата на подправени проби за COVID-19.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според множеството представители на частните лаборатории единствената " корист ", която могат да създадат с качествени проби, е да ги ползват и не виждат причина за идните инспекции. Някои от тях считат, че скритата цел на това деяние може да е желанието да се осуети по-масово тестване. Ако някой има позитивен резултат, той предстои незабавно на инспекция с " муден " тест и не е ясно дали страната има потенциала да поеме в допълнение натоварване.

Прокуратурата напомня, че съгласно лекарствения закон право да оферират тези произведения имат регистрирани юридически лица, а лекарствената организация би трябвало да ревизира дали лабораториите и лечебните заведения са регистрирани да оферират бързи проби, дали работят със сертифицирани реактиви, имат указания за приложимост, етикет и дали всичко дава отговор на стандарта за качество. Според дарителската статистика през последните седмици държавното управление и държавните лечебни заведения одобриха голям брой проби, предоставени от предприемачи. Тъй като при започване на епидемията държавното управление разгласи, че не разполага с доста проби, голям брой такива произведения - бързи и мудни проби - бяха поръчани от всевъзможни европейски страни и Китай и по-късно дарени на лечебни заведения. Не е ясно дали тестванията са внасяни от физически лица, както допуска прокуратурата или през лицензирани за това компании, които имат сътрудници по целия свят, тъй като се занимават точно с такива проби. Митниците обаче би трябвало да не могат да освободят пратката, в случай че тя се води на името на физическо лице.

Например при започване на месеца тимът на " Лудогорец " бе принуден да си купи проби и да бъдат изследвани играчите. Сред донорите на тези медицински произведения е и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който подари на ВМА проби за 300 хиляди лева Освен това голям брой предприемачи внесоха по частни канали проби, с цел да изследват чиновниците си. Засега няма информация някой от тях да е изследвал чиновниците си отвън лаборатория, без присъединяване на лаборанти и лабораторни лекари, нито пък тестванията да са подправени. Бързите проби се вършат с кръв, като при тях се регистрира дали и по кое време организмът се е срещнал с ковид.
Какъв е редът

Според лекарствения закон тестванията за вируси и бактерии се водят инвитро диагностични артикули и вносителите им би трябвало да се записват по реда на специфична разпоредба в Изпълнителната организация по медикаментите. Тестовете би трябвало да дават отговор на европейски условия за качество, да имат съдебна експертиза марки и да могат да се употребяват в Европейски Съюз. Те могат да се доставят на външни и болнични лаборатории, които да работят с тях, да вземат проби и да ги регистрират. ИАЛ управлява търговците на медицински произведения, а лабораториите единствено са длъжни да употребяват качествени проби.

Какво считат в лабораториите

Според разнообразни притежатели на лаборатории, които не пожелаха имената им да се загатват, инспекцията на прокуратурата цели да осуети всеобщото тестване с бързи проби.

" Причината е, че в случай че на тези проби се потвърди имуноглобулин М, това значи, че пациентът сега кара ковид и би трябвало да бъде проучен и с муден тест, а доколкото виждаме няма задоволително лаборатории, в които да се вършат и не е явен и броят мудни проби ", разяснява лабораторен доктор.

Лекарите в лабораториите считат, че в тестването могат да се включат и Българска академия на науките, университетите, частните лаборатории, частните лечебни заведения и други и да се масовизира тестването.

" Вероятно казусът е в заплащането на труда по обработката на тестванията и да се направи национална стратегия за всеобщ скрининг ", разясняват лекарите.

Според източник на " Капитал " през предходната седмица притежателят на една от най-големите вериги лаборатории в София - " Цибалаб " - доктор Недялко Калъчев, чиито екипи започнаха всеобщи бързи проби, е дал стратегия за райониране на страната и скица за " отваряне " на системата за голям брой лаборатории, както и система за резултатите.

" Идеята е да се проследят контактните лица на първите инфектирани. След това пробите за мудни проби да се пращат допълнително регионални градове и да се обработват там, а по-късно да бъдат въвеждани в специфична система.
Бързите проби би трябвало да се масовизират и демократизират и да могат да се правят от Спешна помощ, диагностично-консултативни центрове, незабавните портали на лечебните заведения, общопрактикуващите лекари и експерти ", счита доктор Калъчев. Според неговите калкулации 1 млн. бързи теста биха коствали 25 млн. лева
До момента лабораторията е направила за по-малко от седмица 820 бързи теста, като е разкрила 12 пациенти с прясна зараза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР