© Pascal Rossignol Американският производител на самолети Boeing се бори

...
© Pascal Rossignol Американският производител на самолети Boeing се бори
Коментари Харесай

Авиоизложението в Париж: Airbus заложи на поръчките, а Boeing – на сигурността

© Pascal Rossignol Американският производител на самолети Boeing се бори да се възвърне от най-голямата рецесия в историята си след двете съдбовни произшествия с модела 737 MAX. Последствията от тях хвърлиха сянка върху представянето на компанията на френското авиоизложение в Бурже през тази седмица – форумът е основен за показване на нови машини и сключване на контракти за поръчки за години напред.

Директорите на Boeing прекараха седмицата в устрема си да възстановят срутената известност на компанията, като се избягваха нормалните фанфари за подписаните поръчки за милиарди долари. Фокусът всеки ден беше сигурността, написа The Wall Street Journal.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Това е опустошителна поредност от събития ", съобщи Ихсан Мунир, началник продажби на търговски самолети на Boeing. - Знаем, че не сме съумели. "
Усилията на американската компания да успокои клиентите са довели до резултат. Boeing обезпечи доставка на 200 самолета от MAX модела на притежателя на British Airways - International Airlines Group - първата сходна продажба от месеци. А Мунир е оптимист, че компанията може да получи и повече поръчки.
Boeing не разкрива с кои други компании договаря, само че анализаторите считат, че шоуто въпреки всичко е било позитивно за производителя на самолета. Общите поръчки на компанията от събитието се правят оценка на повече от 30 милиарда $ преди общоприетите отстъпки за промишлеността.

По-светло бъдеще за Airbus

Airbus няма проблемите на американския си съперник и продължава развиването си с нова версия на модела A321, предопределен да обслужва по-малките пазари. Европейският производител на самолети завоюва 249 поръчки за A321XLR, давайки му преимущество пред Boeing, който обмисля производството на конкурентен джет.

Още в първия ден на ревюто Airbus подписа контракт за 100 самолета с американската лизингова компания Air Lease, като 27 от тях са от новия модел, който ще бъде доставен през 2023 година Сделката е на стойност 11 милиарда $ съгласно формалните ценови листи и включва още 23 самолета A321neos и 50 броя от модела A220, написа Reuters.

JetBlue Airways също поръча 13 самолета от новия модел на европейския производител.
A321XLR е допълнение към фамилията на A320neo и ще побира до 240 души на борда. Новото при A321XLR е, че е теснофюзелажен (с една пътека), само че има потенциала да измине разстояние от 8700 км, което е с 15% повече от модела A321LR. Той ще влезе в експоатация през 2021 година

" С този спомагателен обсег самолетните компании ще имат опцията да оперират самолети с по-ниски разноски на по-дълги и по-малко натоварени направления - доста от които сега се обслужват от огромни и малко ефикасни въздухоплавателни средства ", твърди Airbus. Според компанията новият модел ще понижи разхода на гориво на седалка с 30% в сравение с A321.

A321XLR vs. NMA

С нововъденията си Airbus оказва напън върху към този момент същестуващите модели на Boeing – 757 и 767, които дълго време са направлявали пазарния сегмент.

Boeing от своя страна влага 15 милиарда $ в реактивния аероплан NMA, който ще бъде подобаващ за междинни по дължина направления и ще изминава 9260 км с едно зареждане. Американският производител обаче е отсрочил проектите си, до момента в който 737 Max не получи позволение от регулаторите да лети още веднъж.

Авиопревозвачите JetBlue Airways Corp. и Norwegian Air Shuttle ASA, считани за евентуални купувачи на XLR, приканиха Boeing да продължи с създаването на NMA. Според тях, американският самолетостроител ще предложи доста по-ефективен аероплан от европейския си съперник.

Според основния изпълнителен шеф на Boeing Денис Мюленбург NMA ще може да бъде пуснат на пазара към 2025 година

По-слабо световно търсене

Като цяло до четвъртък Boeing е получил по-малко от половината от 500-те поръчки на предходното авиошоу в Париж. Airbus резервира почти същото показване като предходната година.

И двете компании се борят с по-слабо търсене на самолети. Нито една от тях не е осигурила поръчки от най-големите водещи самолетни компании на шоуто.
Напрежението в международната търговия, което понижи търсенето на въздушни товари и спадащата доходност на самолетните компании, също способстваха за по-скромните темпове на продажбите на самолети по време на тазгодишното ревю, спрямо последните години.
Въпреки това мениджърите на Airbus и Boeing упорстват, че дълготрайното търсене на самолети остава устойчиво. По време на ревюто Boeing разгласи прогнозата си, че през идващите 20 години световното търсене ще бъде за 44 040 самолета на стойност 3.1 трлн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР