© Надежда Чипева Управляващите засега не смятат да удължат извънредното

...
© Надежда Чипева Управляващите засега не смятат да удължат извънредното
Коментари Харесай

Вечерни новини: Държавата се готви за късен летен сезон; Мерките от извънредното положение ще влязат в закон

© Надежда Чипева Управляващите към този момент не считат да удължат изключителното състояние след 13 май, само че доста от противоепидемичните ограничения, които са в действие сега, ще останат и след тази дата. Това стана ясно през днешния ден след чуване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание. В своите изявления депутати от Движение за права и свободи и от Българска социалистическа партия желаеха проект за възобновяване на стопанската система, а Борисов им отвърна, че в случай че някой някъде има подобен проект " щяхме да го препишем ".

Споровете докога да продължат ограниченията за ограничение на болестта, дали те не лимитират цивилен права и какви са вредите за стопанската система не са единствено българска специфичност. Германските медии цитират разнообразни авторитетни политически фигури като ръководителя на Народното събрание Волфганг Шойбле, които подлагат на критика Ангела Меркел за рестриктивните ограничения и желаят по-бързото им отсрочване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След отварянето на няколко парка в София, кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че се приготвят още няколко парка, а до седмица и Виташа, в случай че жителите покажат, че съблюдават разпоредбите.

Новините за последователното разхлабване на ограниченията предивзикват и безпокойствие. Такава да вземем за пример e концепцията учениците в България, които тази година би трябвало да държат матури, да се върнат в клас. Безпокойството на родители и синдикати е, че обществената отдалеченост ще се съблюдава мъчно в час, а доста от учителите са в рисковата възрастова група.

От листата с фирмите, които са получили помощ от страната по мярката 60/40 пък започнаха да изплуват такива като Български футболен съюз, ПФК Литекс, ПФК Лудогорец и едно казино - Палмс Меркюр.

НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ДЕНЯ

Правителството мисли по какъв начин ограниченията от изключителното състояние да влязат в закон

Управляващите готвят законопроект, посредством който противоепидемичните ограничения на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев да продължат да работят и откакто отпадне изключителното състояние , което сега е до 13 май. Това сподели пред публицисти в Народното събрание министър председателят Бойко Борисов откакто беше изслушан от депутатите по отношение на дейностите на държавното управление по оправянето с рецесията към пандемията. Той посочи, че сега юристите работят по това по какъв начин тези ограничения, които се подхващат посредством заповедите на здравния министър, да станат законни , т.е да продължат да важат и след края на изключителното състояние.

Ангелкова чака летният сезон да стартира на 1 юли

Очакванията на европейските министри на туризма са летният сезон да стартира на 1 юли, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след видеоконференция със своите сътрудници от евросъюза. Правителството възнамерява подготовката за летния сезон ще стартира на 15 юни, само че към момента съответните ограничения по какъв начин да се почива безвредно са на равнище разискване с сектора . Засега ще се разчита на български и туристи от прилежащи страни, защото не е ясно по кое време ще бъдат обновени полетите. А страната прави работна група, която да разиска дали от бюджета да се раздават ваучери за стотици милиони за почивки в страната.

Петролът не стопира да поевтинява

Цените на петрола продължиха да се намаляват във вторник още веднъж заради опасенията, че местата за запазване на суровината в света привършват. Брентът спадна с над 3% до под 20 $ за барел, преди да възвърне до 23 $ следобяд. Американският лек нефт се обезцени с близо 15% и цената му падна под 11 $, а след отварянето на пазарите в Съединени американски щати се търгува за 12.5 $.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Във вторник броят на записаните инфектирани от COVID-19 в България доближи 1399 души към 17 ч. следобяд. Това е с 36 повече от същото време ден по-рано, когато случаите бяха 1363, или растеж от 2.64%. Жертвите към този момент са 58, а оздравелите - 222.

От 29 април държавните и частни лаборатории ще подават всеки ден данни за направените проби за COVID-19 , които ще влизат в обща национална осведомителна система, излиза наяве от промени в заповед на министъра на опазването на здравето. Систематизирането и събирането на едно място на данните бе извънредно време да се случи, с цел да има единна база с информация, която да може да се проучва. В момента частните лаборатории разгласяват данни в два разнообразни уеб страницата, а данните на държавните институции са в уеб страницата coronavirus.bg, създаден наскоро.

Към момента България има единствено 60 хиляди PCR теста за ковид, стана ясно по време на чуването на премиера Бойко Борисов в Народното събрание през днешния ден. Според оповестени от него данни през последните дни се тестват сред 300 и 1200 души на денонощие.

До момента по мярката 60/40 са подадени 7403 заявки и от нея са се възползвали над 101 хиляди служащи, разгласи още Борисов пред депутатите. По думите му до края на месеца се чака те да станат 120 хиляди. Сред утвърдените работодатели са Българският футболен съюз, Федерацията по конен спорт, няколко спортни клуба, измежду които футболните " Лудогорец ", " Дунав Русе " и " Литекс ", оповестява " Дневник ". Премиерът регистрира и понижаване на записаните безработни приблизително с сред 300 и 400 души дневно.

Бюджетът на София се постанова да бъде обновен поради намалелите доходи - през март те са с 23.4 млн.лв по-малко от плануваното, разгласи зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов пред bTV. Столичният общински съвет в четвъртък ще гласоподава настояването на кмета Фандъкова за първа актуализация на общинския бюджет, чака се и втора през септември или октомври, предвижда Барбалов.

В среднощ отпаднаха по-строгите карантинни ограничения в столичните квартали " Филиповци " и " Факултета ", както и в старозагорското село Паничерево. По думите на националния здравен контрольор Ангел Кунчев, премахването на мярката в Паничерево е вследствие на това, че болестта е овладяна. Блокадата на двата квартала пък е вдигната, откакто е открито, че при тестването на втория кръг хора множеството проби са негативни и няма дифузно разпространяване на заболяването, заяви шефът на РЗИ в София Данчо Пенчев. В интервала 16-26 април там са били направени над 1000 " бързи теста " и 52 проучвания по PCR метода, от които 17 са позитивни, посочи Пенчев.

Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " предложи образователната година във всички просветителни институции да бъде приключена отдалечено , като показват, че е рационално учениците от 12 клас да участват физически единствено на матурите. Такова е и мнението на някои шефове на учебни заведения, съгласно които при започване на юни в класните стаи би трябвало да се върнат единствено учениците от 7 и 12 клас, с цел да положат надлежно изпитите за влизане в гимназия и държавните зрелостни изпити.

Съдилищата стартират връщането към естествения си темп на работа от преди изключителното състояние, реши съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. Връчването на призовки, бумаги и известия ще става по телефона или по електронен път.

Софийският областен съд анулира като противозаконна мярката за неотклонение от 50 000 лева парична гаранция на водача на " Атака " Волен Сидеров. Тя беше наложена поради негови изявления в предаване по телевизия " Алфа ", с които приканва на Великден да се върви в черква без здравна маска.

И Пожарна охрана СВЕТА

Първите признаци на утежняване на епидемията от новия ковид виждат в Германия , която стартира да подвига карантината, и канцлерът Ангела Меркел изрази опасения, че връщането към естествения живот може би е прекомерно бързо, съобщи " Франс прес ". Скоростта на заразяване или равнището на репродукция (R0), деликатно следено от управляващите, още веднъж доближи тавана от 1.0, съгласно данни, оповестени нощес от института " Роберт Кох ". Това значи, че всеки болен заразява още един човек. Досега немското държавно управление и вирусолозите постоянно акцентираха какъв брой е значимо равнището да бъде по-ниско. В средата на април то бе 0.7, по-късно последователно още веднъж се увеличи.

Смъртни случаи поради Covid-19 в английските провинции Англия и Уелс към 17 април са с 35% повече от публично оповестените - над 21 хиляди вместо формалните 13 хиляди, оповестяват през днешния ден английски медии, като цитират формалните данни за смъртните случаи по обитаеми места. Това значи, че към тази дата броят на жертвите във Англия към този момент е надхвърлял този на умрелите във Франция и Испания, въпреки че е бил след този на Италия.

Австрия ще разреши на хотелите да отворят порти от 29 май , заяви министърът на туризма. От края на април се облекчават още ограничавания и на обществени места ще е разрешено събирането на до 10 души. Правилата, разрешаващи излизане от домовете единствено за извършване на покупки, спортуване в покрайнината и дребен брой други действия, изтичат на 30 април и няма да се удължават.

Продължава да порастват случаите в Русия, като трети ден подред новите инфектирани са над 6000 , оповестява оперативният щаб в страната. Болните към този момент са над 93 500 души. Расте и броят на умрелите. Той към момента е дребен на фона на западни страни, при 867 жертви, само че за ден те са се нараснали със 72-ма души - връх от началото на рецесията.

Латвия ще вземе решения идната седмица за последователно разхлабване на обвързваните с ковид ограничавания, сподели министър председателят Артурс Кришянис Каринш, представен от ДПА. Кабинетът ще разиска сюжети, препоръчани от щаба за ръководство на рецесията. Досега в страната са доказани 818 инфекции с новия ковид и 13 души починаха от COVID-19. " В съпоставяне с други страни, обстановката при нас наподобява добре.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Хиляди гърци на разходка в Солун

Хиляди поданици на Солун съумяха да се разходят по крайбрежната улица на града, откакто Гърция стартира последователно да отстранява рестриктивните мерки против ковид. Разхлабването ще е на стадии с време посред им, с цел да може да се оцени резултата. Първата група ограничавания ще падне от 4 май - тогава ще отворят магазини, фризьорски салони и църквите - при избрани условия. Училищата ще отворят на по-късен стадий, а пътуванията сред другите райони в страната ще бъдат позволени последователно. По данни на университета " Джон Хопкинс " все още доказаните случаи на COVID-19 в страната са над 2500.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Ръководителите на General Motors, Ford и Fiat Chrysler се договориха да възобновят на 18 май отчасти производството в своите фабрики в Съединени американски щати, което е спряно поради ковид. Според източници на The Wall Street Journal решението е било взето след консултация с профсъюза на работещите в бранша и с губернатора на щата Мичиган, където се намират доста предприятия на тези компании.

Германското държавно управление разгласи, че желае да бъде осведомено за покупка на дялове в основни компании в здравния бранш от компании отвън Европейския съюз, съобщи икономическият министър Петер Алтмайер. Това се отнася за ваксини, медикаменти, здравно защитно съоръжение и други, като по този начин ще се предотврати приключване на медицински технологии и индустриални мощности, които са основни за опазването на здравето на популацията. Правителството би трябвало да бъде уведомявано при покупко-продажби за над 10% от акциите, направени от компании отвън Европейски Съюз. Досега прагът по предписание беше 25%.

Германските търговски вериги се пробват да убедят държавното управление да позволи от 4 май всички магазини да работят обикновено. Те акцентират, че клиентите не са наводнили по-малките магазинчета, на които беше позволено да отворят предходната седмица, и са се държали рационално. Магазините с повърхност до 800 кв. метра получиха позволение да възобновят работа предходната седмица дружно с търговците на коли и колела, както и книжарниците при изискване, че се съблюдава обществена отдалеченост и разпоредбите за хигиена. Националната асоциация на търговците на дребно подлага на критика решението да бъдат отворени единствено по-малките магазинчета , определяйки мярката като несправедлива по отношение на по-големите вериги.

Amazon ще удължи периода на затварянето на шестте си склада във Франция до 5 май , откакто френски съд отхвърли жалбата на американския онлайн търговец против рестрикциите, които лимитират доставките по време на рецесията. Компанията беше подложена на инспекции поради трудовите си практики от двете страни на Атлантика от началото на пандемията, откакто чиновници показаха безпокойствие от рисковете от болест при обработката на доставките.

КАКВО СЛЕДИМ

Съединени американски щати се чака да разгласят стесняване на стопанската система през първото тримесечие

В сряда вниманието ще бъде ориентирано към данните за Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за първото тримесечие. Прогнозите са стопанската система да се е свила с 4% през интервала от януари до март спрямо предходното. През март огромна част от страната беше поставена под карантина поради ковид, което удари съществено бизнеса.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Пентагонът разгласява три клипа, показващи НЛО

Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласява три видеоклипа, направени от военни водачи които демонстрират " неидентифицирани феномени ". Те са снимани сред ноември 2004 и януари 2015. И трите видеа преди време изтекоха към медиите без позволение от Пентагона, в този момент министерството ги разгласяват публично " с цел да не остава никакво подозрение в обществото дали тези клипове са същински или не ". Военните в нито един миг не употребяват думата " извънземни ".

Pentagon declassifies Navy `UFO` videos (VIDEO 1/3) https://youtu.be/lWLZgnmRDs

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

Настоящата пандемия няма да е единствената, настояват учените. Има обаче какво да създадем във връзка с градовете, в които живеем и тяхната архитектура и дизайн , тъй че да бъдат по-устойчиви при сходни бъдещи събития, твърди BBC.

Колко доста се е трансформирал Ню Йорк поради всички ограничения, подхванати за ограничение на разпространяването на новия ковид демонстрират фрагменти от дрон над града. Много улици са съвсем празни и тихи, парковете и площадите са празни, а във влаковете на метрото, които нормално са препълнени в час пик, в този момент няма никого.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР