© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Надежда Чипева Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.
Изминалата седмица донесе доста разнопосочни вести в областта на енергетиката, а пандемията от ковид към този момент сложи на пауза някои от огромните инфраструктурни планове. Отлагат се и значими законодателни промени, свързани с либерализацията, която очевидно ще се наложи да изчака по-добри времена.

На 22 март електрическата енергия на борсата падна до рекордните 0.1 лева./мВтч. От 3 часа сутринта до 12 на обед доставките се осъществяваха на цени в диапазона от 0.1 до 0.39 лв. за мегаватчас. За съпоставяне - при започване на месеца цени от над 100 лева./мВтч бяха нормални за утринните и обедните часове на деня. Основната причина за извънредно ниските цени на Българската самостоятелна енергийна борса е спрялото ползване на хилядите търговски обекти от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, както и моловете.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търговците на ток, които доставят тези обекти, сега имат непотребна сила и се пробват да я пласират посредством платформата " Ден напред ", само че защото насрещното търсене е едва, цените безусловно се срутват.

Енергийните вести, белязани от COVID-19, продължиха и в понеделник, когато се разбра, че АЕЦ " Белене " също може да стане жертва на вируса. Причината - периодите по плана ще бъдат удължени с месец и половина. В момента търгът е на стадий обвързващи предложения, които трябваше да бъдат подадени до края на април. Заради изключителното състояние обаче това евентуално ще се случи през юни, и то в случай че няма удължение на карантината.

Обяснението за отлагането е, че сега представители на петте компании, декларирали интерес, нямат достъп до така наречен осведомителна стая, която се намира в НЕК. Именно в нея те могат да се срещнат с документи по плана. А за какво нямат онлайн достъп до документите по този начин и не се разбра.

Отлага се и промяната, която най-малко отчасти трябваше да освободи енергийния пазар. Промените в Закона за енергетиката, с които от 1 юли се очакваше 55 хиляди компании и над 3100 семейства да бъдат задължени да излязат на свободния пазар на ток, ще бъдат отсрочени. Това удостовери пред " Капитал " ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов. А повода е, че поради рестриктивните мерки около ковид няма по какъв начин да се проведат наложителни публични разисквания и полемики по промяната.
Валентин Николов

Фотограф: Надежда Чипева
Планът беше текстовете на законопроекта да се показват точно в този момент и до края на месеца да бъдат съгласувани с всички заинтригувани страни, тъй че през април да влязат в действие, с цел да може от 1 юли Комисията за енергийно и водно контролиране да направи всички сметки за бъдещите цени на тока за бита, както и да дефинира планирана борсова цена. Но в този момент това няма да се случи.

И до момента в който част от енергетиката е сложена на пауза поради пандемията, при обособени планове обстановката надалеч не е толкоз усложнена. През седмицата LNG терминалът в Александруполис мина сполучливо пазарния тест.

Получените обвързващи предложения за период от 15 години са за годишен потенциал от 2.6 милиарда куб.м при заложен механически потенциал на терминала 5.5 милиарда куб.м на година.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

В процедурата са се присъединили както гръцки, по този начин и интернационалните компании и крайни консуматори. Тестът надалеч надминава опита в други сходни случаи, свързани с нови газови планове, означават от гръцката " Газтрейд ", която работи по плана.

Проектът е значим и за България, защото през януари държавното управление реши държавната " Булгартрансгаз " да взе участие в него с 20% дял. Терминалът ще обезпечава различни доставки на газ за страната (основно от Съединени американски щати, Катар и др.) през интерконектора Гърция - България, който се чака да бъде приключен в края на годината.

А до тогава компании и семейства могат да чакат още по-евтин газ. Оказва се, че цената може да бъде понижена с повече от плануваните 40.49% от 1 април. Причината е, че в последните 20 дни се следи забележителен спад на цените както на петрола, по този начин и на мазута и газьола. " Ако през днешния ден " Булгаргаз " би трябвало да подава своето заявление към енергийния регулатор, понижението ще бъде още по-голямо ", съобщи изпълнителният шеф на компанията Николай Павлов, който взе участие през седмицата в намерено съвещание на КЕВР по отношение на новите цени.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Павлов заявява подготвеност, че в случай че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) счете за нужно, публичният снабдител може да внесе настояща информация към края на месеца, а от КЕВР увериха, че ще разчитат на това.

В момента обсъжданата цена на природния газ е 26.21 лева./мВтч без Данък добавена стойност без такси за транспорт и достъп, като спрямо първото тримесечие е по-ниска със 17.83 лева./мВтч. Новите цени би трябвало да бъдат утвърдени до края на март, с цел да влязат в действие на 1 април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР