© Красимир Юскеселиев Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Красимир Юскеселиев Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Красимир Юскеселиев Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук Два милиарда евро бонус за енергийния преход Два милиарда евро. Приблизително толкоз е дотацията, която България ще получи в идващите седем години, с цел да преведе стопанската система и енергетиката си на нисковъглеродни релси и да се оправи със обществените последствия от тази забележителна промяна. Отделно държавният бюджет ще би трябвало да пренасочи над 1.2 милиарда евро, а 4.5 милиарда евро могат да дойдат от заеми и частни вложения.

След представянето на Фонда за обективен преход (ФСП) от Европейската комисия тази седмица стана ясно, че в него за България са планувани 458 млн. евро дотации. Преди това за България бяха избрани към 450 млн. евро от Модернизационния фонд. В допълнение от 2021 година ще може да разпределя до 40% от квотите за излъчвания гратис, само че предприятията, които ги получават, ще би трябвало да вършат действителни вложения в понижаване на изпускания от тях CO2. Проблемните въпроси за АЕЦ " Белене " са изпратени в Брюксел В момента, в който българското държавно управление води договарянията с " Росатом " и китайската CNNC за бъдещето на АЕЦ " Белене ", тематиката за новата нуклеарна централа стигна и до Брюксел. Адвокатката Албена Белянова е изпратила през писмо до Европейската комисия, в което слага няколко извънредно значими въпроса към процедурата за АЕЦ " Белене ", чиито отговори най-малко към този момент липсват.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според Белянова въпросната процедура за избор на стратегически вложител не е нито по Закона за публичните поръчки, нито по този за енергетиката или за приватизацията и следприватизационния надзор. Друг недостатък на търга е, че поканата за присъединяване не е отправена към снабдители на съоръжение, само че все пак са получени предложения от General Electric и Framatom.

Ако изказванията на Белянова се окажат правилни, то е доста евентуално процедурата за нуклеарната централа още веднъж да зацикли или даже да бъде спряна от Европейски Съюз. Отпадат част от документите за включване към парното В разгара на отоплителния сезон Министерството на енергетиката разгласява за публично разискване напълно нова разпоредба за топлоснабдяването. С плануваните промени отпада условието за подписване на прелиминарен контракт сред топлофикационно сдружение и бъдещия клиент, с което включването към мрежата доста се улеснява.

Поправките се постановат поради промени в различен закон – за устройство на територията (ЗУТ), от началото на 2019 година В него са изменени изискванията и редът за даването на изходни данни, нужни за включването към парното.
Борсовият ток в България е най-скъпият в Европа от началото на 2020 година От началото на 2020 година електрическата енергия на свободния пазар в България е най-скъпа спрямо останалите европейски страни. Изключение прави Гърция, само че там към цената на борсовия ток са включени и редица административни такси, които в България се начисляват едвам при доставката на тока.

Данните от уеб страницата www.energylive.cloud демонстрират, че междинната стойност на покупко-продажбите с електрическа енергия на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) за първите две седмици на годината е 53.21 евро/мВтч.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР