© Капитал Близо два месеца след като премиерът Бойко Борисов

...
© Капитал Близо два месеца след като премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Първите тръби за газовата връзка с Гърция ще се доставят през февруари

© Капитал Близо два месеца откакто министър председателят Бойко Борисов разноски с джипа си американския дипломат Херо Мустафа и дружно инспектираха " градежа " на газовата връзка сред България и Гърция, се оказва, че доставките на тръби занапред ще стартират. От плановата компания за газопровода - " Ай Си Джи Би " оповестиха, че доставчика Corinth Pipeworks е създал първите 47 км тръби за дългото 183 км трасе.

По график първата доставка е планувана за началото на февруари. Тогава тръбите ще бъдат превозени до бази за предпазване по трасето на газопровода както в Гърция, по този начин и в България.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това на процедура значи, че същинското строителство към момента не е почнало, макар че министър председателят Борисов сякаш сподели градежа. " На една сергия, в случай че можеш да докараш краставици от 4-5 места, сигурно ще избереш най-евтините ", разказа конкуренцията на газовия пазар министър председателят Борисов в средата на ноември. Тогава той, дружно с енергийния министър Теменужка Петкова, посланиците на Азербайджан, Гърция, Съединени американски щати направиха ревизия на трасето за интерконектора с Гърция в региона на Войводиново и Орлово.

Официалната първа копка на плана пък бе направена на 22 май 2019 година от министър председателите на България и Гърция - Бойко Борисов и тогава към момента Алексис Ципрас.

Партиди

Изработването на тръбите става в завода на Corinth Pipeworks в Беотия, Гърция. Изпълнителят е част от групата Viohalco, която в България има " Стомана индъстри ", и бе определен през предишното лято след извършена социална поръчка. Договорът му е за 58.2 млн. евро.

Производството е разпределено в пет елементи - за другите сектори. Всички тръби ще са с диаметър 32 инча, само че дължината им ще е надлежно 12 м или 18 м, а дебелината ще е сред 11 мм и 20 мм.

" В рамките на плана у нас за пръв път ще бъдат употребявани 18-метрови тръби от този вид. По-голямата им дължина допуска редица преимущества, в това число оптимизация на разноските за заваряване и по-бързия развой по инсталиране ", допълват от " Ай Си Джи Би ". Полагането на този тип тръби допуска и доста по-малък брой зони за поддръжка по време на употребата на газопровода.

Маршрут

Дължината на цялото трасе на газопровода, който за първи път ще разреши импорт на друг от съветския газ, е 183 км - от Стара Загора до Комотини. Строителството би трябвало да завърши до края на 2020 година, с цел да може преноса на газ да стартира от 2021, както е планувано по подписаните към този момент договорите азербайджанската SOCAR. Към момента пет компании са резервирали потенциал за към 1.57 милиарда куб. м на година при благоприятни условия на интерконектора за 3 милиарда куб. м.

Проектът може да обезпечи и благоприятни условия за спомагателен пренос на природен газ през България в посока Украйна, Румъния, Сърбия и даже Унгария от достъпа до гръцките LNG терминали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР