© Dado Ruvic Още по темата Германските регулатори се фокусират

...
© Dado Ruvic Още по темата Германските регулатори се фокусират
Коментари Харесай

Бивш служител на Apple е арестуван заради подозрения, че е откраднал информация за китайска компания

© Dado Ruvic Още по тематиката
Германските регулатори се концентрират върху Фейсбук и Гугъл

Властите считат, че услугите на фирмите за електронни известия би трябвало да дават отговор на избрани условия
9 юли 2018
Висок клас на междинна цена

Honor 10 е измежду телефоните с най-хубаво съответствие цена/качество на пазара
29 юни 2018
Apple и Samsung поставят завършек на патентната си война

Съд в Съединени американски щати подреди на южнокорейската компания да заплати 539 млн. $ обезщетение на Apple
28 юни 2018
Китай търси различни снабдители на чипове след проблемите на ZTE в Съединени американски щати

Страната е подвластна от задгранични компании, с цел да може да създава софтуерни артикули
21 юни 2018 Бивш чиновник от китайски генезис на американския софтуерен колос Apple е бил задържан в Съединени американски щати, до момента в който се е опитвал да излети за Китай. Инженерът Сяолан Джан е бил част от " план за разработка на програмен продукт и хардуер за самостоятелни коли ", написа в жалбата. Според щатската прокуратура Джан е свалил цялата база данни за плана дни, преди да напусне Apple през април.

Контрол над вредите

Той е напуснал, тъй като е щял да стартира работа в китайския стартъп XMotors (Xiaopeng Motors), който създава електрически коли. " Apple има доста съществено отношение към запазването на интелектуална благосъстоятелност ", разяснява представител на Apple пред Financial Times. " Сега работим с управляващите по този въпрос и ще създадем всичко допустимо виновният в този случай, както и всички останали, да бъдат държани виновни за своите дейности. "
Според подадени в съда документи той е откраднал вътрешнофирмени документи и данни на Apple за китайска компания.
Според прокуратурата той към този момент е признал, че е свалил данни на преносимия компютър на брачната половинка си, оповестява Bloomberg. Според до момента наличната информация става дума за данни на Apple, свързани с програмата на концерна за самостоятелни коли.
Обвиненията идват в интервал на обтегнати търговски връзки сред Китай и Съединени американски щати поради желанието на Вашингтон Пекин да промени комерсиалната си политика по отношение на страната. Освен това администрацията на Доланд Тръмп стартира нападателно да блокира закупувания на американски компании от китайски вложители.

Но това даже не е единственото сходно дело за този месец. Преди седмица съда в щата Уисконсин наложи оптималната санкция от 1.5 млн $ над китайската компания Sinovel Wind Group. Причината е кражба на фирмени секрети за производството на вятърни турбини, чийто патент принадлежи на американската компания AMSC.

" Тайният план "

Още от 2015 година планът за самостоятелни коли на Apple не е загадка. Беше ясно, че компанията има проекти за подобен вид коли, откакто стартира да притегля инженери от Mercedes-Benz и Tesla. За самия план има доста малко публична информация. Той се назовава план " Титан " и преди година Apple получи позволение за проби на самостоятелни коли в Калифорния. През 2017 година управлението на плана беше поето от ветерана в Apple Боб Мансфийлд. С тези промени компанията се концентрира само върху създаването на софтуера за самостоятелното ръководство и няма да се занимава със сглобяване на колите.

Горе ръцете

Сяолан Джан е бил един от 5000 чиновници, които са работили по плана. Коментари сред сътрудници за желанията на Джан са оправдали вътрешно следствие в Apple. По-късно записи от охранителни камери демонстрират по какъв начин той изнася огромна кутия от офисите на Apple, където се създава " Титан ". Малко по-късно Джан осведоми отдела си, че желае да напусне и да стартира работа за XMotors.

ФБР се включва в следствието и на 27 юни претърсва дома на Джан, след което цялото му семейство е разпитано. Оттам излиза наяве, че той е трансферирал всички данни на компютъра на жена си, тъй като е знаел, че би трябвало да съобщи всички служебни устройства при овакантяване.

На 7 юли ФБР схващат, че Джан е купил билет за полет към Китай, който излетява същата вечер. Няколко часа е бил задържан " без произшествия " на интернационалното летище " Сан Хосе ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР