© Анелия Николова След като в последните месеци преди изборите

...
© Анелия Николова След като в последните месеци преди изборите
Коментари Харесай

София купува 52 нови електроавтобуса и 5 дизелови втора ръка

© Анелия Николова След като в последните месеци преди изборите Столичната община задвижи публични поръчки за 600 млн. лева, и общинските сдружения също се активизираха. В последните месеци " Столичен автотранспорт " и " Столичен електротранспорт " оповестиха търгове за близо 200 млн. лева без Данък добавена стойност. Само през тази седмица автотранспортното дружество разгласи две поръчки за близо 30 млн. лева за покупката на рейсове - както електрически, по този начин и дизелови.

Във всички тези процедури обаче има една специфичност: финансирането за тях не е обезпечено, без значение дали става въпрос за европейски пари или лични бюджети. Което пък повдига въпроса дали цялата тази разпоредителност не е единствено предизборна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Поръчки за 30 млн. лева през септември

Едната нова социална поръчка на " Столичен автотранспорт " е за общо 52 дребни електрически рейса и зарядни станции към тях, които ще се употребяват като довеждащ превоз до главните градски линии в кварталите. Тя е разграничена на две обособени позиции, като първата е за 30 транспортни средства с дължина 5.5-7.5 метра, а другата - за 22 с дължина 7.6 - 9.6 метра. Тук цената е водещ аршин с 55% тежест от крайната оценка на офертите, а останалите са механически индикатори.

Общата планирана стойност на поръчката е 27.6 млн. лева без Данък добавена стойност, а крайният период за подаване на предложения е 21 октомври 2019 година Покупката евентуално ще се финансира по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС). Парите обаче още не са обезпечени.

Другият търг е за 1.2 млн. лева без Данък добавена стойност за пет използвани дизелови рейса с екостандарт за излъчвания Евро 6 и създадени не по-рано от 2015 година Те би трябвало да са на най-много 300 хиляди км и да са с потенциал от най-малко 60 места. Крайният период за подаване на предложения е 14 октомври 2019 година

Финансирането на тази поръчка е от бюджета на " Столичен автотранспорт ", само че още веднъж не е обезпечено. Според финансовия доклад на сдружението за 2018 година то има 64.7 млн. лева доходи и 1.29 млн. лева облага.

Още електробуси, тролеи, трамваи

В края на август " Столичен електротранспорт " разгласи търг за още 30 нови нископодови бързозарядни електробуса, както и 10 зарядни станции към тях, за 38.5 млн. лева без Данък добавена стойност, които обаче ще се закупят при обезпечено финансиране. Цената е с 56% тежест, а другите индикатори са свързани с гаранционни периоди и механически характерности.

През май " Столичен електротранспорт " разгласи търгове за над 130 млн. лева за нови тролеи и трамваи, като финансирането отново не беше обезпечено. " Търси се финансиране, наближава краят на интервала за договаряне на средства по разнообразни европейски стратегии и би трябвало да сме подготвени, защото знаете какъв брой време лишава една социална поръчка ", разяснява Евгени Ганчев, шеф на " Столичен електротранспорт ", тогава пред " Капитал ". Той не изключи опцията парите да дойдат по линия на страната, общината или банков заем.

Всички тези публични поръчки с изключение на тази за дизеловите рейсове втора употреба са част от 218-те млн. лева по ОПОС, за които Столична община кандидатства по предпочитаната ос за въздуха за по-чист градски превоз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР