© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Росен Желязков ще е новият транспортен министър, Московски с пост в Черноморската банка

© Анелия Николова Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Правителство и президент все по-остри един с различен, гимнастичките станаха международни първенци, а стихия опустоши Филипините и се насочва към Китай
16 сеп 2018
Вечерни вести: Александър Манолев отхвърли да е министър поради " Капитал ", а Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна "

И още: Турската централна банка подвигна лихвата до 24%; Урагани връхлитат Съединени американски щати и Филипините; Вече ще има и уикенд винетка
13 сеп 2018 Медийните клюки за името на новия претендент за министър на превоза в понеделник се оказаха правилни - това е Росен Желязков, който в последните три години се развива повече от динамично в държавната администрация. Той е номиниран за поста на Ивайло Московски, откакто първият претендент Александър Манолев се отхвърли поради обява на " Капитал ", разкриваща противоречиви моменти в биографията му.

Така един от проблемите пред оповестените преди повече от две седмици рокади в кабинета към този момент е решен.
Остава обаче различен - президентът продължава войната на нерви с държавното управление и към момента не е подписал указа за освобождението от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи за кандидатминистъра на вътрешните работи Младен Маринов. Така остава нестабилно дали трите рокади в кабинета ще бъдат пакетно утвърдени в Народното събрание тази седмица, като не е невероятно да бъдат и гласувани поотделно.

Интересна вест има и за транспортния министър в оставка Ивайло Московски - съгласно медийни източници той ще бъде назначен на висок пост в интернационалната Черноморска банка.

НАЙ-ВАЖНОТО

Росен Желязков е кандидатурата за нов транспортен министър


Настоящият ръководител на Комисията за контролиране на известията (КРС) Росен Желязков е номинацията за нов транспортен министър. Решението е взето от Коалиционния съвет на ръководещите. То идва, откакто Александър Манолев се отхвърли предишния четвъртък след обява на " Капитал ", разкриваща смущаващи обстоятелства от биографията му. По проект рокадите в кабинета би трябвало да влязат в дневния ред на Народното събрание в четвъртък, откакто предходната седмица се провалиха. Все още обаче президентът не е подписал указа за освобождение на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, с цел да може той да заеме министерския пост и не е ясно дали има намерение да го направи до тогава.

Името на Желязков нашумя след аферата с бюлетините в Костинброд през 2013 година - за която опозицията от Българска социалистическа партия твърдеше, че е опит за изборна операция, само че това по този начин и не бе потвърдено. Като основен секретар на Министерския съвет, виновен за бюлетините, Желязков се оказа единствен обвинен, само че след това бе изцяло оправдан. След това кариерата му потегли внезапно нагоре - консултант на премиера, претендент за ръководител основната антимонополна комисия (самоотеглил се след рецензии, че се състезава самичък със себе си, защото бе единствена номинация), началник на новосъздадената организация " Електронно ръководство " и началник на КРС, с цел да стигне до претендент -министър на превоза единствено в границите на 3 години.
Бързите задания на новия транспортен министър ще са концесията на летище София и поръчки з към 1 милиарда лева за ж.п. инфраструктура.

Ивайло Московски отива в Черноморската банка за търговия и развиване

Министърът на превоза в оставка Ивайло Московски наподобява няма да остане без работа, настояват източници на OFFnews, съгласно които в идващите дни той ще бъде назначен като вицепрезидент на интернационалната Черноморска банка. " Капитал " удостовери новината през свои източници. Черноморската банка е учредена от страните към морския басейн, както и от Албания, Армения, Молдова и Азербайджан и България може с държавно решение да назначи собствен кадър там.

Преди време за този пост беше спряган някогашният гуверньор на Българска народна банка Иван Искров, само че тогава Борисов разгласи, че не може да " му се търси спокоен кей ". По настоящем позицията се заема от Нина Ставрева - някогашен началник на кабинета на Пламен Орешарски като финансов министър. Тя беше посочена за поста от Орешарски като министър председател, а след това утвърдена от втория кабинет " Борисов " през 2014 година Мандатът й изтича в края на тази година.

СНИМКА НА ДЕНЯ

След безпорядък и жертви във Филипините и Хонгконг, супертайфунът " Махгхут " в този момент бушува в Макао и Китай


След като през уикенда супертайфунът Мангхут удари финансовия център Хонгконг с ветрове от над 200 км/ч и сътвори безпорядък, разруши инфраструктура (на снимката), събори дървета и разклати даже небостъргачи, в този момент на пътя му към този момент са Макао и провинция Гуанджоу в Китай. Властите на Макао взеха решение да затворят 42-те казина в града, за пръв път в историята им. В Гуанджоу първите жертви на паднали дървета към този момент са факт. Преди това бурята нанесе разрушения в северната част на Филипините, убивайки най-малко 50 души. Повечето от тях са затиснати под свлачища, които в този момент спасители пробват да разровят. В същото време ураганът Флорънс по Източното крайбрежие на Съединени американски щати отслабва и последователно се трансформира в меланхолия. Причинените от стихията наводнения обаче и огромното повишение на речните равнища ще продължат в огромна част на Северна и Южна Каролина.

Фотограф: Stringer

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Годишната среща на AmCham с премиера Борисов


Традиционната годишна бизнес -закуска на Американска комерсиална камара (AmCham) с министър-председателя Бойко Борисов ще се случи във вторник, от 09:00 ч. в София Хотел Балкан. Темата този път е " Трансатлатическите връзки сред България и Съединени американски щати в подтекста на световните стопански промени ".

Тя идва на фона на нападателна политика на смяна в комерсиалните връзки на Съединени американски щати с редица страни, водена от Доналд Тръмп. Фокус на изявленията ще са вложенията на Съединени американски щати в България, ще има и полемика по тематиките вложения, нововъведения, обучение и човешки капитал.

Президентът Румен Радев е в Румъния на двудневен конгрес

Във вторник Румен Радев ще взе участие в срещата на върха на самодейността " Три морета " в столицата на Румъния, Будапеща. Държавният глава е там от понеделник. Инициативата е основана преди три години с концепцията да се подтиква енергийната, транспортната и цифрова съгласуваност в Източна Европа. Тя включва 12 страни членки на Европейски Съюз, намиращи се сред Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Освен държавни глави, в работата на форума е планувано да вземат участие също ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, министърът на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас и висши представители на Европейската банка за възобновяване и развиване и на Световната банка. В формалната стратегия не е планувано изявление на българския президент.

Netflix против HBO на премиите " Еми " довечера

Росен Желязков

[Associated Press]
Битка във войната на малките екрани ще се развие късно през днешния ден на връчването на премиите " Еми " - Netflix ще опита да прекъсне 16-годишния връх на HBO, която всякога печели най-вече награди. За пръв път Netflix има най-вече номинации – 112. HBO обаче идва на терена със страховития кандидат Game of thrones, който има 22 от всичките 108 номинации на мрежата. В конкуренцията се включват още FX, NBC, Hulu и Amazon Prime Video.
HBO и Netflix се съревновават за фенове от 2013 година, когато стартира политическият трилър House of Cards на Netflix, който се трансформира в образец за висококачествени телевизионни излъчвания. Дотогава HBO доминираше, само че с по-леки жанрове - The Sopranos и Sex and the City.
Според специалистите любимци за най-престижната премия – за най-хубава драма, тази година са Game of Thrones на HBO, Handmade’s Tale на Hulu, а Netflix взе участие в категорията със Stranger Things и The Crown.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович (от Словакия) разгласи подготвеност да е претендент за идващ председате л на институцията. Той ще взе участие във вътрешната конкуренция в Партията на европейските социалисти (ПЕС), която ще реши кого ще издигне през декември. Наскоро и немският реакционер Манфред Вебер (ЕНП) разгласи желанието си да наследи Жан-Клод Юнкер.

Собственикът на " Инерком " Гинка Върбакова излиза от ръководството на слънчевите си централи , евентуално с желанието да избави договорката за българския бизнес на ЧЕЗ (или най-малко депозита, импортиран по нея), защото антимонополната комисията не позволи договорката точно с претекст, че тя ще окаже въздействие на пазара на електрическа енергия. Върбакова продължава да е притежател на соларите и нейни близки да са в управлението на компаниите, тъй че надали смяната ще улесни договорката, против която има политическа непоносимост.

Украинският президент Петро Порошенко е подписал декрет, с който ще приключи контракта за другарство, съдействие и партньорство сред Украйна и Русия. Киев смята, че Русия не извършва контракта, като показва анексията на Крим през март 2014 година и дейностите ѝ в Източна Украйна.

Регистрираната безработица е намаляла с още с 0.1 процентни пункта до 5.6% през август, заяви Агенцията по заетостта. Показателят е с 1.1 процентни пункта по-нисък, в сравнение с през същия месец на 2017 година

КАКВО ИНТЕРЕСНО

И списание TIME става благосъстоятелност на софтуерен бизнесмен


[Associated Press]
Собствеността на списание TIME се сменя още веднъж, осем месеца откакто то бе купено от корпорацията " Мередит ". Новите му притежатели са съоснователят на Salesforce.com Марк Бениоф и брачната половинка му, които купуват медията като частни лица. Сделката е на стойност 190 млн. $. Семейство Бениоф разясняват, че изпитват надълбоко почитание към списанието. Бениоф, чието положение е 6.7 милиарда $ съгласно Forbes, е следващата високопоставена фигура в областта на технологиите, която взема решение да придобие обичайната медия. През 2013 година шефът на Amazon Джеф Безос купи Washington Post, а предходната година Лорийн Пауъл Джобс, вдовицата на Стив Джобс, купи мажоритарния дял в The Atlantic.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР