© Надежда Чипева Премиерът Бойко Борисов продължава да кадрува в

...
© Надежда Чипева Премиерът Бойко Борисов продължава да кадрува в
Коментари Харесай

Премиерът нареди да бъде освободен директорът на пазарджишката държавна болница

© Надежда Чипева Премиерът Бойко Борисов продължава да кадрува в страната по маниера, по който го правеше в първите години на ръководството си през 2009 година След като в неделя вечерта по " Нова телевизия " беше излъчен втори репортаж за пазарджишката държавна болница, той подреди шефът на клиниката доктор Васил Вълчев да бъде освободен.

В предходния репортаж на малкия екран шефът трябваше да дава пояснения за какво един от лекарите получава месечна заплата от 57 хиляди лева и дали в действителност е слагал стентове на здрави пациенти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Във вчерашното издание пък Вълчев беше компрометиран, че източва парите на Националния застрахователен институт (НОИ) с подправен ТЕЛК. В предаването беше показано по какъв начин лекари от локалния ТЕЛК са си издали безсрочни свидетелства за понижена работоспособност, също като на шефа на държавната болница и че в пазарджишката комисия очевидно царува корупция.

Премиерът уволнява

От здравното министерство оповестиха, че шефът Вълчев е освободен по предписание на премиера.

Това обаче няма по какъв начин да стане с един жест, защото болничното заведение е комерсиално сдружение, тъй че уволнението официално би трябвало да бъде осъществено от Надзорния съвет, който да бъде призован на изключително общо заседание. В държавните лечебни заведения заемането на поста шеф по уставите им става с конкурс, сбъднат от принципала - в тази ситуация - здравното министерство.

Така в известие от ведомството беше оповестено, че още предходната седмица министър Кирил Ананиев е изпратил писма до Агенцията по вписвания за привикване на такова общо заседание. Една от точките от дневния ред е назначение на пълномощник, който да ръководи болничното заведение, до момента в който бъде определен нов шеф.

А защо?

Здравният министър е изискал от Националната експертна лекарска комисия да ревизира ТЕЛК-решенията, издадени от комисиите в Пазарджик.

В репортажа на " Нова " ясно се вижда по какъв начин единият от лекарите в ТЕЛК в града е получил удостоверение за неработоспособност с диагноза съвсем изцяло изгубен слух, само че пък чува прелестно и заплашва репортера. Друга лекарка от ТЕЛК е получила удостоверение, че не може да пази равновесие, само че е снимана по какъв начин се движи свободно сама.

Директорът на болничното заведение пък има понижена работоспособност и също както другите двама получава инвалидна пенсия поради заменена става. По време на репортажа той за следващ път гони със мощ репортера от кабинета си.

Какво разясняват в здравния бранш

Със сигурност злоупотребите с инвалидни пенсии не са патент единствено на пазарджишките лекари. До момента, обаче, никой не беше правил инспекция по какъв начин са получени безсрочни свидетелства за необратими увреждания или пък беше подавал сигнал на медиите.

Високите заплати от порядъка на 50 хиляди лева месечно в инвазивните кардиологии също не са вест. Кардиологията и кардиохирургията са единствените специалности, при които клиничните пътеки отразяват действително сложността на интервенцията, продължителността на лекуването, цената на вложените в тях импланти и труда на екипите.

В бранша не е вест и самобитната война сред кардиолози и кардиохирурзи. Заради повишения брой инвазивни лаборатории, кардиолозите съумяват да спасят на доста по-ранен стадий пациенти с инфаркт и инсулт, и по този начин не се стига до класическа кардиохирургична интервенция.

Пазарджик е град, прочут с взрива на частни лечебни заведения от началото на прехода и мощната конкуренция сред тях.

Макар да няма подозрение, че са осъществени нарушавания в работата на пазарджишката болница, в бранша от повече от месец циркулират хипотези за какво обаче тъкмо пък тази клиника е попаднала в обектива, откакто сходни проблеми са част от " живота " на доста други държавни и частни клиники, а страната години наред си е затваряла очите за тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР