© Надежда Чипева Още по темата Завоят на Марешки към

...
© Надежда Чипева Още по темата Завоят на Марешки към
Коментари Харесай

КЗК глоби Марешки за нелоялна конкуренция. Продавал горива на цени под разходите

© Надежда Чипева Още по тематиката
Завоят на Марешки към националистите

Лидерът на " Воля " стартира акцията си за евроизборите следващата година, предлагайки референдум за излизането на България от НАТО
3 май 2018
Съдията, подслушван по делото " Марешки ", бе дефинитивно оневинен

Случаят с варненския магистрат Светлозар Георгиев е индикативен за механизмите, по които прокуратурата оказва напън на съда
28 апр 2018
Опитомяването на Марешки

Раздорите в " Обединените патриоти " върнаха вярата на водача на " Воля ", че може да се допре до властта
16 мар 2018 Комисията за защита на конкуренцията санкции Веселин Марешки за нелоялна конкуренция на пазара на горива. Санкцията е наложена на " Трейднет Варна ", през която той развива веригата си VM Petroleum.

Глобата обаче е дребна: едвам 0.1% от проходите на компанията за 2017 година, т.е. 175.4 хиляди лева " Комисията откри, че " Трейднет Варна " е осъществявало в свои обекти в страната продажби на горива на дребно (бензин, дизел и пропан-бутан) на цени, по-ниски от разноските за произвеждане и реализация на тези артикули за нескончаем интервал от време и в обилни количества, за нелоялно привличане на клиенти ", се споделя в решението на комисията.

Пред " Капитал " Веселин Марешки разяснява, че ще апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Ту картел, ту дъмпинг

По време на предизборната конкуренция за парламентарните избори от 2017 година Марешки беше в мощно изявена война с генералния шеф на " Лукойл България " Валентин Златев и останалите огромни компания на пазара, които бяха разследвани за картел. В следствие обаче политиката му към огромните компании омекна.

След като Комисия за защита на конкуренцията обърна позицията си в последния миг във връзка с доказването на картела се насочи към Марешки. Миналата година Комисия за защита на конкуренцията наложи санкция от 500 000 лева на търговеца му на едро с медикаменти " Фармнет " за нелоялна конкуренция. Срещу него и още двама от депутатите му прокуратурата повдигна обвинявания за рекет. Има и дело от 2015 година за изнудване на наемател на пицария във Варна, по което Марешки е обвинен и за нанасяне на лека телесна щета на водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов.

Сегашната санкция идва след инспекция на Комисия за защита на конкуренцията, стартирана по искане на огромните вериги на пазара - " Лукойл България ", " Еко България ", " Нис Петрол ", " Петрол ", " ОМВ България ", " Ромпетрол България " и " Синергон Петролеум ".

Ръстът на Марешки

Компанията на водача на Воля " Трейднет Варна " стартира да се занимава с продажби на горива през 2015 година През миналата 2017 година сдружението означи най-големият растеж на приходите на пазара на горива - 122% и влезе в топ 20 на най-големите компании в бранша, като за размера на веригата си от 19 бензиностанции регистрира забележителен оборот - 180 млн. лева

Проверката на комисията е поверена на експерт, което ревизира един по един обектите на Мерешки за интервала от октомври 2015 година до края на 2017 година То разказва на база на разноските в кой обект, за какъв интервал, кое гориво е било продавано - под, над или на цена, съпоставима с разноските за произвеждане и реализация на продуктите.

Конкретните цифри какъв дял от горивото в даден обект е било продавано под себестойност са изтрити от обществената версия на отчета. От него обаче се вижда в кои обекти продажбите са били по-скоро на цени под разноските и в кои на границата или над нея. Резултатите са динамични.

Къде е било по-евтино

От заключенията се вижда, че в дадени обекти наклонността да се продават под себестойност всички типове горива е била трайна процедура. Това са Павликени, Сливен 1 и 2, Разград, Русе, Силистра, Ямбол, Габрово, Свищов. При последния обект, да вземем за пример, изключение вършат месеците май, август и септември 2017 година, като тогава продажбите са над или на границата, като за месец септември това важи за пропан-бутана. Двата обекта в Айтос също са в листата с прегрешилите.

Отклонение от наклонността за продажба под себестойност от момента на основаването на бензиностанциите до края на проверявания интервал се вижда с в обектите в Бургас, София, Пловдив, Стара Загора и Добрич, се споделя в отчета. Отклонения има и при тях в избрани месеци, само че очевидно в по-големите градове Марешки по-скоро е печелил. Броят на обектите, където горивото се продава под размера на разноските, обаче доминира, заключва комисията.

Леко нарушаване

Санкциите за сходно нарушаване могат да доближат 10% от приходите на компанията. Комисия за защита на конкуренцията обаче регистрира като смекчаващо събитие спецификите на пазара на горива и дейностите, които би трябвало да извърши един новопоявил се участник, с цел да се нарежда на пазара, като е належащо време преди облагата да стане допустима. Отчита се и това, че в дадени обекти се е продавало на облага, изключително при пикове в потреблението. Комисията дефинира нарушаването като леко, като за такова глобата е до 2% от приходите за миналата финансова година, а в съответния случай се избира 0.1%.

В отчета се преглеждат и изявленията на Веселин Марешки по медиите, ориентирани против конкуренцията и обстановката на пазара на горива, само че комисията преценя, че изявленията му не могат да увредят положителното име и доверието в фирмите, завели настояването пред Комисия за защита на конкуренцията.

Любопитен подробност е, че решението е дълго над 90 страници. А преди две седмици в пъти по-кратки решения Комисия за защита на конкуренцията се произнесе за доста по-едри компании - като отхвърли да утвърди покупко-продажбите за " Нова тв " и активите на CEZ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР