© Надежда Чипева Още по темата Уроците от КТБ Кухината

...
© Надежда Чипева Още по темата Уроците от КТБ Кухината
Коментари Харесай

Готвят се законови промени заради искове за 2.6 млрд. лв. срещу администратори на КТБ

© Надежда Чипева Още по тематиката
Уроците от КТБ

Кухината зад бутафорната държавност, в която се вихрят Пеевски, Цацаров, Борисов, Доган, Нинова и прочие, е обезпечена от нашата бездейност
28 юли 2017
Два разновидността за ориста на КТБ се преглеждат във втората стенограма

Участниците в срещата разискват каква да бъде ориста на банката
9 юли 2017
Четвърти опит КТБ да продаде банка " Виктория " (обновена)

В предходното наддаване договорката с спечелилия Търговска банка Д не беше позволена от Българска народна банка, тъй като не предвиждаше обединение на двете институции
30 юни 2017

Промени в Закона за банковата неплатежоспособност ще бъдат препоръчани в търсене на решение на проблем, изникнал около исковете за вреди против админи на Кооперативна комерсиална банка (КТБ), заведени от синдиците на банкрутиралата институция. Това стана ясно във вторник по време на разискването в парламентарната правна комисия на второ четене на законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), където участваха членовете на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете проф. Валери Димитров и Борислав Стратев.

Те срещнаха депутатите с " неочакван проблем ", зародил по отношение на искове, заведени от синдиците на банката по член 57, алинея 3 от Закона за банковата неплатежоспособност против някогашни админи на банкрутиралата банка за обезщетение за вреди, породени на институцията. Текстът гласи, че " в двугодишен период от встъпването си в служба синдикът прави инспекция по отношение на съществуването на данни за породени вреди на банката от нейни някогашни админи и при определяне на такива данни предявява пред съда по несъстоятелността искове за обезщетение на вредите против отговорните лица ". Двугодишният период е изминал и в това време са заведени 162 желае за 2.6 милиарда лева, само че съдът е издал определение, че би трябвало да се платят разноските.

Същевременно обаче се оказва, че нито един от тях не може да бъде открит на адреса си, с цел да му бъдат връчени книжата, и по закон съдът му назначава необикновен представител. Минималните хонорари на тези особени представители ще са за към 12 млн. лв., като тези пари би трябвало да бъдат взети от масата на несъстоятелността и в никакъв случай няма да могат да бъдат възобновени, изключително в случай че исковете бъдат отхвърлени. Дори претенциите на синдиците да бъдат почетени, може да се допусна, че ответниците - чиновници на КТБ, не разполагат с сходни средства и активи, които да покрият колосалната сума.

Алтернативите са две – в случай че не бъдат платени 12 млн. лв., делата ще бъдат прекъснати, а в случай че парите бъдат платени, се накърнява масата на несъстоятелността и се повреждат кредиторите, съобщи Димитров. От това състояние няма потребен ход, съобщи Стратев. Според представителите на фонда решението е на ответниците по тези искове да бъдат избрани бранители по реда на Закона за правната помощ, което ще ги принуди да се обозначат, като си назначат юристи. Другият вид е в сходни случаи на банки в неплатежоспособност да не се назначават особени представители на хора, които преднамерено се укриват.

" Няма рационален юрист, който да поеме дело за 2.6 милиарда лв. за с хонорар от 300 лв. за правна помощ и по-късно да го съдят за вреди. От 15 000 юристи в страната никой няма да се съгласи да стане юрист на Цветан Василев за без пари ", сподели представителят на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова. Тя уточни, че в разнообразни страни има доста рационални позволения в сходни хипотези, да вземем за пример във Франция съдът назначава админи.

В последна сметка депутатите и специалистите се съгласиха, че решение на този проблем би трябвало да се търси с промени в специфичния Закон за банковата неплатежоспособност, което може да стане с преходни разпореждания в законопроекта за промени в Граждански процесуален кодекс. Варианти за такава смяна ще бъдат разисквани с членовете на управата на фонда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР