© Надежда Чипева Още по темата Свободата да фалираш Защо

...
© Надежда Чипева Още по темата Свободата да фалираш Защо
Коментари Харесай

Втора година бързите кредити растат с двуцифрен темп

© Надежда Чипева Още по тематиката
Свободата да фалираш

Защо рано или късно България би трябвало да вкара несъстоятелността на физически лица
10 ное 2017
Когато колекторът почука на вратата

Компаниите за събиране на вземания могат да предложат на длъжника разнообразни решения за погасяване на задължението в границите на извънсъдебно събиране
20 окт 2017
Искам бърз заем, само че банков или не

Банките навлизат в сегмента с бързи заеми, които се отпускат за няколко часа без условия за поръчители, застраховки и превод на заплата
29 сеп 2017
Бързите заеми порастват с двуцифрен ритъм

Просрочията в бранша не престават да понижават, само че скоростта се забавя спрямо предходните тримесечия
20 авг 2017
Комисия за защита на конкуренцията позволи на Easy Credit да купи предоставящата бързи заеми " Провидент "

Сделката ще разреши на българската компания да се изравни по доходи с най-големите играчи в бранша
28 юни 2017 Бързите заеми не престават да порастват с двуцифрен ритъм, като това се задържа към този момент седмо следващо тримесечие. През последните две тримесечия има леко закъснение в растежа спрямо предходните няколко. Този вид кредитиране пораства с двуцифрен ритъм от началото на 2016 година, като през предходната година растежът е достигал даже съвсем 15%.

В края на септември годишното повишаване на бързите заеми е с 11.3% до 2.7 милиарда лева Така растежът на портфейла на небанковите сдружения се задържа към този момент близо две години след интервала на стесняване. Номиналното нарастване за година е сходно с това през предходното тримесечие – 277 млн. лева за година.

Малки, само че за дълго

Портфейлът на сдруженията за бързи заеми е главно към физически лица – 80.1% е делът на заемите за семействата в общия размер на всички вземания. Това е 2.157 милиарда лева
В структурата на заемите за семействата преобладаващи са потребителските – 1.994 милиарда лева, като техният годишен растеж е с 16.5%. Делът им в портфейла на сдруженията е 92.4%. Заемите, които са употребявани за съфинансиране за покупка на парцел, се свиват с двуцифрен ритъм за година – 43.5%, до 68.2 млн. лева Техният дял понижава до 3.2% в края на септември.

Според периода на заемите доминират тези над пет години, като също регистрират двуцифрен растеж – усилват се с 20.6% на годишна база до 1.029 милиарда лева За съпоставяне - типичните бързи заеми, така наречен до заплата – дребни суми за къси периоди, които в статистиката се отразяват със периоди до една година, имат годишен растеж от 13.9%. Техният размер е 538.7 млн. лева

Трайно възстановяване

Друга трайна наклонност, която се следи и резервира в бранша, е подобряването на портфейла. Трета поредна година понижават необслужваните заеми, като темпът, с който това се случва през другите тримесечия, има известни корекции. За третото тримесечие още веднъж е двуцифрен – 10.7% при 8.8% предходното второ тримесечие. Преди това е бил също двуцифрен няколко следващи тримесечия с периодично повтаряне с ритъм с известно закъснение. Към края на септември 2017 година размерът на необслужваните заеми е 381.1 млн. лева Делът им в общия кредитен портфейл също понижава и в края на септември тази година е 13.98%. А делът им в портфейла на небанковите сдружения за кредитиране се свива 31% по отношение на преди три години.

Основните аргументи за постоянното развиване на бизнеса са понижаването на безработицата и повишението на приходите на популацията.

Въпреки позитивните промени в главните индикатори на небанковите сдружения за кредитиране секторът остава мощно фрагментиран. По данни на Българска народна банка към края на юни тази година броят на записаните в централната банка сдружения е 156, като са с две повече спрямо юни тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР