© Надежда Чипева Още по темата Сделката ще позволи на

...
© Надежда Чипева Още по темата Сделката ще позволи на
Коментари Харесай

Бързите кредити растат с двуцифрен темп

© Надежда Чипева Още по тематиката
Сделката ще разреши на българската компания да се изравни по доходи с най-големите играчи в бранша
28 юни 2017
Цялата процедура от заявката за искане на заема до приемането на средствата лишава 10-15 минути
30 май 2017
Друга трайна наклонност, която се резервира в бранша, е подобряването на портфейла с по-малко неприятни вземания
16 май 2017
Обемът им се усилва за трето следващо тримесечие и в края на 2016 година доближава 2.5 милиарда лева
20 фев 2017 от 3 яну 2017 2 дек 2016

Бързите заеми, които отпускат небанковите институции, продължват да са един от главните източници на дългово финансиране на потреблението на семействата. По размер на повишаване те даже доближават тези, отпускани от банките. За шесто следващо тримесечие бързите заеми нарастват с двуцифрен ритъм от 11.4%, което е нарастване с малко над 272 млн. лева за година, демонстрират данните на Българска народна банка.

За съпоставяне годишният ритъм на повишаване при заемите за ползване, отпуснати от банките е 3.38% към края на юни, или номинално повишаване с 293 млн. лева, при размер на активите на сдруженията за бързи заеми от 3.3 милиарда лева и на банковия бранш за 93 милиарда лева

Необслужваните заеми в бранша на бързите заеми не престават да понижават, само че годишният ритъм на понижение се забавя спрямо предходните тримесечия. През интервала април-юни даже има леко нарастване на просрочията в бранша спрямо първото тримесечие на годината.

На годишна база (спрямо юни 2016 г.) повишаването на кредитирането в небанковия бранш е с 11.4% до близо 2.655 милиарда лева През цялата предходна година растежът на този вид заеми е бил двуцифрен, като даже е достигал съвсем 15%. Така растежът на портфейла на небанковите сдружения се задържа към този момент близо две години след интервала на стесняване. През миналото тримесечие се следи леко закъснение в темпа на напредък, което може да е резултат от насъбраната по-висока база.

Малки заеми за по-дълъг период

Малко над 80% от портфейла са заеми за физически лица – 2.106 милиарда лева, като делът им се усилва за сметка на този на компании, които са употребили подобен вид финансиране за активността си – делът им в общия размер на отпуснатите небанкови заеми се свива до 17.4%.

В структурата на заемите за семействата преобладаващи са потребителските – 1.925 милиарда лева, като техният годишен растеж е с 19.2%. Делът им в портфейла на сдруженията е 91.4%. Заемите, които са употребявани за съфинансиране за покупка на парцел, се свиват с двуцифрен ритъм за година – 35.8%, до 85.1 млн. лева Техният дял се свива до 4% в края на юни.

В матуритетната конструкция доминират заемите със период над пет години, като също регистрират двуцифрен растеж – усилват се с 26% на годишна база до 996.9 млн. лева За съпоставяне - типичните бързи заеми, така наречен до заплата – дребни суми за къси периоди, които в статистиката се отразяват със периоди до една година, имат годишен растеж от 6.6% и даже нищожен, само че спад спрямо предходното тримесечие (0.2%). Техният размер е 513.6 млн. лева

Портфейлът продължава да се усъвършенства

Друга трайна наклонност, която се следи и резервира в бранша, е подобряването на портфейла. Необслужваните заеми понижават с 8.8% на годишна база. Обемът им е 395.7 млн. лева Наблюдава се леко закъснение в годишния ритъм на стесняване и даже леко нарастване от 1.8% по отношение на предходното тримесечие. Това може да е краткотрайна промяна, като заключения за наклонност би могло да се вършат най-малко след още едно тримесечие.

Делът им в портфейла на небанковите сдружения за кредитиране се свива от малко над 30% по отношение на преди три години до 14.9% в края на юни тази година. Основните аргументи за постоянното развиване на бизнеса са понижаването на безработицата и повишението на приходите на популацията.

Въпреки позитивните промени в главните индикатори на небанковите сдружения за кредитиране секторът остава мощно фрагментиран. По данни на Българска народна банка към края на юни тази година броят на записаните в централната банка сдружения е 154. Освен че е претъпкан, секторът изобилства и от нелоялни практики измежду по-малките компании.

През юни беше завършена договорката по придобиването на българското отделение на най-голямата английска група за небанково потребителско кредитиране International Personal Finance (IPF). Купувачът на " Повидент файненшъл България " е българската " Изи асет мениджмънт ", една от водещите компании на пазара на небанковото потребителско финансиране. Цена на договорката не е съобщавана от оповестяването й през май до приключването й. От известие на английската компания на интернет страницата й от 28 юни 2017 година обаче излиза наяве, че тя е към 5 млн. паунда. Там се показва, че се чака договорката да докара до изключителни доходи в доклада на IPF от към 5 млн. паунда. Новото име на " Повидент файненшъл България " след привършване на продажбата е " Файненшъл България ". За договорката беше оповестено в средата на май, а договорът за покупко-продажбата на 100% от сдружението е подписан на 9 май.

Основната активност на " Провидент файненшъл България " или към този момент " Файненшъл България " е даване и събиране на необезпечени парични заеми в домовете на клиентите, какъвто модел на работа има във всички страни, в които присъстства IPF. В доклада за активността на сдружението за 2016 година е посочено, че то предлага кредитни артикули с три периода – 27-седмичен, 45-седмичен и 60-седмичен. Там е записано още, че задачата е била към края на 2017 година да има 50 000 клиенти. Към края на 2016 година общият брой на клиентите му е бил 37 396.

Сделката изравнява " Изи асет мениджмънт " по мащаб с другите два огромни играча на пазара - " БНП Париба персонални финанси " и " Уникредит кънсюмър файненсинг ". Така макар излизането на задграничен състезател, внасящ положителни практики, консолидацията с един от огромните опериращи на ярко играчи може да се одобри по-скоро за положителна за пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР