© Надежда Чипева Още по темата Русия се завръща на

...
© Надежда Чипева Още по темата Русия се завръща на
Коментари Харесай

Правителството спря сделката за бойните кораби и проектът за ремонт на МиГ-29

© Надежда Чипева Още по тематиката
Русия се завръща на Балканите
15 дек 2017
Каракачанов връща оръжейната взаимозависимост от Русия

Министерство на защитата желае да даде още до 81 млн. лева за ремонт на старите съветски МиГ-29
11 дек 2017
Превъоръжаване по български

Пари за нищо
17 ное 2017
Корабостроителница " Делфин " е определена да строи два бойни кораба
15 ное 2017 Два огромни военни плана, стартирани от министерство на защитата, на обща стойност близо 900 млн.лв. за момента пропадат, стана ясно в сряда.

Единствената компания, която се яви в състезанието за градежа два военни кораба за армията - варненската " Делфин ", е подала писмо в Министерството на защитата, с което се отхвърля от по-нататъшни договаряния за сключване на контракт, заяви военното министерство. Планираната инвестиция бе близо 820 млн.лв.

Паралелно с това стана ясно и че тъжба на украинската държавна компания " Укроборонпром " от холдинг " Украинмаш " блокира ремонта на старите МиГ-ове, който министерството планираше да разпореди непосредствено на съветската корпорация РСК " МиГ " против до 82 млн.лв. в идните 4 години.

Кораби с неразбираема орис

" Делфин " бе утвърдена през ноември от междуведомствена работна група за построяването на два нови патрулни кораба за армията. Компанията е подала отхвърли си идва в деня, в който държавното управление най-вероятно щеше да гласоподава да се подписа контракт за изпълението на поръчката. За задачите на плана предходният парламент отпусна до 820 млн. лева, които целево би трябвало да бъдат изхарчени в границите на 5 години.

Като главен претекст за отдръпване " Делфин " сочи действително понижената с 20% стойност на плана за капиталов разход поради прелюдия от 1 януари 2017 година Данък добавена стойност върху всички военни покупко-продажби. Още тогава стана ясно, че вследствие на това решение на Народното събрание сума от 820 млн. лева, действително се понижава със 164 млн. лева Именно това решение беше и главната причина няколко задгранични компании, декларирали интерес към плана, да се отдръпват и да не вземат участие в процедурата, разясняват от ведомството.

Засега обаче от военното министерство няма коментар по какъв начин ще се действа оттук насетне - ще бъде ли възобновена процедурата, по кое време, със същите финансови и други параметри или с нови и така нататък

Блокиран ремонт на старите МиГ-ове

Редом с това стана ясно също по този начин, че тъжба на украинската държавна компания " Укроборонпром " от холдинг " Украинмаш " блокира ремонта на старите МиГ-ове на военно-въздушните ни сили. Дружеството апелира в Комисията за защита на конкуренцията решението на Министерството на защитата от началото на месеца да разпореди непосредствено на РСК " МиГ " - производителят на самолетите, поръчката за поддръжката на 15-те бойни самолети МиГ-29 за период от 4 година против сума до 82 млн. лева

Мотивът на министерството за решението за непосредствено договаряне е, че " съветското сдружение само има лиценз, създава истински аварийни елементи и разполага със качества да ремонтира и удължава употребата на изтребителите МиГ-29 ". Предвидените средства за ремонта в този момент се връщат в държавния бюджет, като ще бъдат нужни най-малко 3 - 4 месеца за обезпечаване на нови средства за ремонт и поддръжка на българските бойни самолети, допълват от министерството.

Според известието на ведомството в този момент " жалбата е импортирана без платена такса, което подсказва, че единствената цел е блокиране на процедурата ". В същото време проблем с поръчката има и оттатък съответната тъжба - с желанията си да " модернизира " старите руски самолети министърът на процедура намерено загърбва оръжейните наказания на Европейски Съюз против Русия и контрактуваното на срещите на върха на НАТО оптимално понижаване на оръжейната взаимозависимост от несъюзнически страни. При българската изтребителна авиация тази взаимозависимост е на 100%.

С този ход България рискуваше да попадне под ударите на възможни търговски наказания на Съединени американски щати, откакто формален Вашингтон категорично вкара и РСК МиГ в забранителния лист поради спора в Украйна.
Съмнения имаше още и че решението може да се отрази извънредно отрицателно и на плана за придобиване на нови натовски изтребители, който Народното събрание върна за преправка в края на септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР