© Надежда Чипева Още по темата Розови илюзии Добрият климат

...
© Надежда Чипева Още по темата Розови илюзии Добрият климат
Коментари Харесай

Розопроизводителите могат да кандидатстват за извънредни субсидии

© Надежда Чипева Още по тематиката
Розови илюзии

Добрият климат и високите цени доведоха до свръхпроизводство в Долината на розите
24 май 2018
Агроминистерството предлага 30 стотинки за кг рози, омбудсманът желае 1 лев

Според министъра ведомството не може да помогне по различен метод при свръхпроизводство с изключение на с помощи след края на акцията
22 май 2018
Бизнесът с рози: Между цветовете и бодлите

Годината е сложна за производителите, само че реколтата е добра
9 юни 2017 Производителите на маслодайни рози ще могат да аплайват за подкрепяне по схемата de minimis в интервала сред 2 и 13 юли, оповестиха от земеделското министерство. Каква е точната сума, която ще бъде отделена за подпомагането, обаче ще стане ясна след приемане на заявките.

Извънредната помощ за този бранш идва след митинги поради ниските изкупни цени. От агроведомството дадоха обещание и закон за маслодайната роза, чиито план би трябвало да бъде направен през лятото.

До 15 хиляди евро на стопанство

Отпусканата в този момент помощ за розопроизводителите не може да надвишава 15 хиляди евро за интервал от три години съгласно разпоредбите на схемата de minimis. Кандидатите за нея би трябвало да бъдат регистрирани аграрни производители, излиза наяве от известие на земеделското министерство.

" Подпомагането се дава на повърхност за покриване на част от разноските по развъждане на културата маслодайна роза ", е посочено в информация, като е допълнено, че съответната ставка на хектар ще бъде избрана след подаването на всички заявки за присъединяване по схемата. По предварителна информация се чака подпомагането за розопроизводителите да бъде към 0.30 лева на кг, а общата сума да доближи сред 3 млн. и 4 млн. лева

Очаква се закон за розата

Настоящото подкрепяне за розопроизводителите идва след серия митинги на фермери поради ниските изкупни цени при започване на акцията. По думите на производители през тази година предлаганите цени са били под 2 лева за кг при към 3.50 лева през предходната година. В средата на май по време на митинг в региона на Карлово земеделският министър Румен Порожанов заяви, че понижението на цените е обвързвано с нарастването на площите, засети с маслодайни рози и високата годишна продукция през тази година, която дестилериите не могат да преработят поради липса на потенциал. Същевременно обаче той заяви, че въздействие оказва и фактът, че част от преработвателите смесват българското розово масло с импортирано от Турция, Иран и Тунис, с което се утежнява качеството му и надлежно цената пада. Порожанов даде обещание да се изготви специфичен закон за маслодайните рози, които контролира връзките в бранша. Очакванията са неговия план да бъде показан през лятото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР