© Надежда Чипева Още по темата Премиерът Бойко Борисов лично

...
© Надежда Чипева Още по темата Премиерът Бойко Борисов лично
Коментари Харесай

Любимият законодател на ГЕРБ

© Надежда Чипева Още по тематиката
Премиерът Бойко Борисов персонално се зае и с медийния пазар

Създава се работна група за законодателни промени по отношение на собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространяване
28 фев 2018
Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху закона " Пеевски " за КТБ

Мотивите: няма изясненост каква ще е финансовата изгода, а измененията със задна дата вършат недействителни покупко-продажби и обезпечения, което е неприемливо в правова страна
21 фев 2018 Тази седмица държавното управление изненадващо (като изключителна точка) взе решение да разпореди на трима министри да изработят законодателство за собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространяване. Идеята наподобява като copy&paste на плана, който депутатът - издател и предприемач, Делян Пеевски внесе при започване на февруари. Това евентуално има своето пояснение - двама от тримата министри, които ще търсят нормативно решение на казуса, са свързвани с него.

След като няколко пъти законодателстваше с Движение за права и свободи в този момент ГЕРБ се пробва да го направи по-малко очевидно. В смисъл, че партията на Борисов от подкрепяща законите на Пеевски ще се трансформира в номинален вносител. Това не са игри, преференциални и за двете страни. Рано или късно за тях се заплаща политическа цена и, несъмнено, не Движение за права и свободи ще понесе загубите.
В деня, в който държавното управление заяви, че е основало работната група за медиите, с гласовете на ГЕРБ в парламентарната правна комисия беше отхвърлено ветото, което президентът Румен Радев наложи на измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, чийто създател е... Делян Пеевски. Нито един мотив всъщност против него не беше даже подложен на разискване, а болшинството мотивираше поддръжката си единствено с целенасоченост - " по този начин желаят синдиците ".

Законодателството на Пеевски и за КТБ, и за медиите наред с другото е безочлив образец за спор на ползи. Решаването на казуса с прозрачността в контрола, собствеността и финансирането на медиите и разпространяването очевидно няма да стане с непрозрачно законодателство, идващо от директно заинтригувани вносители или техните политически мюрета. Още по-малко от хора, които са директни виновници за това, в което се трансфораха медиите (и банкрутиралата за сметка на данъкоплатците банка) през последните 10 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР