© Надежда Чипева Още по темата Какво гласи унгарският законопроект

...
© Надежда Чипева Още по темата Какво гласи унгарският законопроект
Коментари Харесай

Борисов и Орбан - приятели, но с различни интереси

© Надежда Чипева Още по тематиката
Какво гласи унгарският законопроект " Стоп Сорос "

Организации, които се занимават с бежанци, ще се нуждаят от лиценз, а налог от 25% ще се постанова върху тези, които имат непознато финансиране
18 фев 2018
Растежът в Източна Европа дава кураж на водачите в района да желаят по-голяма роля в Европейски Съюз

Повишението на Брутният вътрешен продукт се дължи главно на еврофинансирането, само че кохезионните фондове ще имат все по-малко значение в бъдещето на съюза
5 фев 2018 Унгарският министър председател Виктор Орбан не е човек, който се тормози от конфликти. В София обаче той пристигна с цел да търси не борба, а поддръжка в най-ожесточената си борба с Брюксел - за мигрантската политика. От Борисов получи обаче само колеблив отговор.

Ден преди да дойде на посещаване в България, Орбан прикани за антиимиграционен съюз. Заявката бе направена при откриването на предизборната акция за вота на 8 април, когато се чака неговата партия " Фидес " да завоюва трета поредна съкрушителна победа.

Какъв тъкмо е проектът на Орбан не беше оповестено в елементи в София, само че дружно с уверенията за другарство и насърчаване на двустрнните политически и стопански връзки, той връчи на " моя другар Бойко " директория. " Ще разгледаме документа, който предлага Виктор, " увери Борисов. И добави, че откакто го прегледа, вътрешният министър ще го предложи на европейските си сътрудниците и България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз ще продължи да търси решение на към този момент " нерешимата тематика " за промяната на мигрантската политика на Европейски Съюз.

Самият Орбан ясно съобщи, че сегашният проект на Брюксел за промяна на мигрантската политика не е добър за Унгария. И загатна, че в основата на неговото контра-предложение е защитата на външните граници на Европейски Съюз, а не релокацията на мигранти, която провокира изострен конфликт сред Брюксел и страните от Вишеградската група. Уклончивият отговор на Борисов е понятен освен тъй като като ръководител на Съвета на Европейски Съюз България би трябвало да търси компромис, вместо да заема страна, само че и защото София има разнообразни ползи от тези на вишеградските страни.

Защитникът на Унгария и на Европа

Премиерът Виктор Орбан обича да се показва като бранител на дребната Унгария от огромния бюрократичен Европейски Съюз и от прииждащите мюсюлмански пришълци. Според него Европа се " дехристиянизира ", а Брюксел разрушава националните идентичности, с цел да се сътвори един " разбъркан и ислямизиран континент ", като европейците в последна сметка ще бъдат залети от милиони мюсюлмански имигранти.

Орбан е най-успешният образец за национално-консервативно ръководство в Европейски Съюз, а образецът му се следва от Полша, което осветлява превръщането на някои страни от Източна Европа в риск за общите европейски полезности. " Неговото странствуване от млад покровител на демокрацията до основател на така наречен " нелиберална народна власт " е една от най-забележителните сегашни трансформации в европейската политика ", обобщава разбор на Financial Times. И добавя, че тази трансформация от либерал до национал-популист е движена на първо място от голямо предпочитание за власт.

Не тъкмо тирания, не напълно народна власт

" Унгария не е в строгия смисъл тирания. Но сигурно към този момент не е демократична народна власт. Тя е нещо като хибриден режим, като полуавторитарен режим. Това слага фундаментални въпроси за същността на Европейски Съюз, т.е. дали в действителност е общественост на демокрации ", разяснява пред Financial Times Тимъти Гартън Аш, професор по европейски науки от Oxford University.

Европейски Съюз в действителност се затруднява да отговори на провокациите на държавното управление на Орбан, което употребява ръководството си, с цел да прокара нова конституция и да промени страната съгласно възгледите си. Поддръжниците на премиера считат, че той е централизирал властта в интерес на по-голямата успеваемост и с цел да постави завършек на остатъчното въздействие на старите комунистически мрежи. Критиците му обаче показват, че той е подкопал правосъдната самостоятелност, назначил е лоялни фигури на основни позиции и е трансформирал медиите в източник на агитация.

Неговата гранична ограда против бежанците от Сирия и Близкия Изток, построена през 2015 година, се трансформира в един от знаците на антиимигрантската му акция. Същевременно Орбан непрекъснато громи " непознатите демократични " полезности и връща уважението към християнството и фамилията. Освен това заздравява връзките с " нелиберални " режими като Китай и Русия, които не крие, че счита за модели на ръководство.

Орбан против Брюксел

Орбан е в непрекъснат спор с европейските институции по отношение на обвиняванията, че отслабва демократичните правила като отчетност и бистрота. Една област, в която министър председателят отхвърля да отстъпи, е опозицията му против квотната система на Европейски Съюз за банкет на търсещи леговище, трансформирайки въпроса в изострен спор с Брюксел. В същото време той организира акция против милиардера Джордж Сорос, който финансира демократични дела. Европейската комисия стартира наказателна процедура против Унгария поради учебен закон, за който се счита, че е ориентиран към затварянето на Централноевропейския университет – средище на либерализма, подкрепяно от Сорос.

По нищо не наподобява Орбан да е подготвен за взаимни отстъпки. И след изборите през април, които съвсем несъмнено ще му дадат нов мощен мандат, конфликтите с Брюксел евентуално ще не престават най-малко още четири години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР