© Надежда Чипева Още по темата Ипотека в евро или

...
© Надежда Чипева Още по темата Ипотека в евро или
Коментари Харесай

Лихвите по жилищните заеми са се увеличили през февруари

© Надежда Чипева Още по тематиката
Ипотека в евро или лв.

Лихвите в локална валута по жилищните заеми са по-ниски и те се отпускат всеобщо в тях
23 мар 2018
През първата половина на годината лихвите ще останат близки до сегашните

Кредитите и депозитите ще продължат да порастват, предвижда централната банка в последното издание на " Икономически обзор "
7 мар 2018
По-малко обезценки усилват облагата на банките

На годишна база растежът на финансовия резултат е с 25%
1 мар 2018
Лихвите по ипотечните заеми са спрели да се намаляват през януари

Доходността по левовите депозити се приближи още по-близо до нулата - 0.15%
28 фев 2018
Жилищните заеми форсират растежа си

В началото на годината покачването към този момент надвишава 8%
25 фев 2018
Супер облага. За последно

Банките в България завършват 2017 година с рекордно добър финансов резултат, по-здрави портфейли и съживено кредитиране. Но новата година идва с нови регулаторни тежести
9 фев 2018
Единствено лихвите по жилищните заеми в левове са се намалили през декември

За първи път от пет следващи месеца има леко повишаване в цената на депозитите
28 яну 2018 След януарското задържане на лихвите по жилищните заеми в левове, през февруари има леко повишаване. Тези в евро едва понижават. При депозитите колкото и невероятно да наподобява, доходността на тези в левове е траяла да понижава. При тези в евро има месечно повишаване. Това демонстрират данните на Българска народна банка за февруари 2018 година

Лихвите

С 0.06 процентни пункта до 3.72% се е повишила междинната за пазара евфективна годишна рента по жилищните заеми в левове през предишния месец по отношение на предходния. През януари данните регистрираха първо задържане на достигнатото равнище. Жилищното кредитиране е сегментът, който движи растежа на кредитирането, като при започване на годината регистрира повишаване от 8.2% и там лихвите са едни от най-ниските.

Прогнозите за придвижването им са, че по-видимо повишаване може да се чака през идната година, като се показва, че то ще бъде гладко и последователно. В последното си издание " Икономически обзор " Българска народна банка предвижда, че и през първата половина на годината лихвите по новодоговаряните заеми ще останат ниски, като упованията на централната банка са да се запазят покрай сегашните си равнища. Такава е прогнозата й и за лихвите по депозитите.

Лихвите по жилищните заеми в евро не престават да понижават и през февруари по отношение на януари, само че с доста малко, до 4.05%. При тях към момента има прочут капацитет в това отношение от позиция на равнището на лихвите по левови ипотеки, които са с към половин процентен пункт по-ниски.

През втория месец от годината годишният % на разноските (ГПР, включва всички разноски, свързани с използването на кредит) по жилищните заеми в левове се усилва с 0.07 прочие до 4.11%. При тези в евро нямалява с толков до 4.40%.

При потребителските заеми в левове лихвата е намаляла под 8%, откакто през декември регистрира по-чувствително повишаване. Така през предишния месец междинната за пазара е била 7.83%, а при тези в евро - 4.98%, като също е намаляла.
При корпоративните заеми придвижването е всекидневно разнопосочно съгласно размерите и броя покупко-продажби на пазара – следят се месечни корекции и в двете направления. През февруари има повишаване на тези в левове до 3.72% приблизително за пазара и понижение на евровите до 3.09%.

Лихвите по депозитите в левове през февруари са намалели въпреки и с доста малко – 0.02 прочие пр. Така цената на междинната за пазара е била 0.13%. При тези в евро има повишаване с 0.03 прочие п. до 0.19%. Реално доходността при депозитите е нулева, а в някои случаи и негативна, като се вземе поради инфлацията. Въпреки че се счита, че там опциите за намаления са изчерпани и оттук нататък може да се чака само смяна в посоката към повишаване, февруарските данни демонстрират още капацитет за понижение.

Кредитиране

При извънредно ниските лихви по заеми за пазара в България и удобната икономическа обстановка, резонно кредитирането се форсира. Данните на Българска народна банка за февруари 2018 година за кредитирането демонстрират по-високи годишни растежи във всички сегменти спрямо годишното повишаване от предходния месец. Жилищните заеми, които порастват най-отчетливо, са нарастнали на годишна база с 8.5% (при 8.2% годишно нарастване през януари) до 9.549 милиарда лева Потребителските заеми също демонстрират забележим напредък – 7% на годишна база (до 6.5% годишно покачване през януари) до 7.826 милиарда лева

При компаниите растежът на кредитирането е по-скромен – 2% на годишна база, само че въпреки всичко се форсира (1.6% годишно покачване през януари 2018 г.). Обемът им доближава 31.2 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР