© Надежда Чипева Още по темата E-дентифицирай се Ускорената дигитализация

...
© Надежда Чипева Още по темата E-дентифицирай се Ускорената дигитализация
Коментари Харесай

Новите е-документи: най-рано през 2020 г.

© Надежда Чипева Още по тематиката
E-дентифицирай се

Ускорената цифровизация в границите на Европа и директното ѝ приложение във финансовия бранш постанова нуждата от основаване на напълно нови бизнес модели
25 юни 2017
Електронно ръководство в края на тунела

С приемането на Закона за електронно ръководство по-важните предпоставки ще са налице, само че резултатите ще се видят след години
10 юни 2016
Държавата дефинитивно вкарва електронна идентификация, само че не е ясно дали тя ще е в персоналните карти
11 май 2016 " От следващата година ще имаме нови документи за идентичност с електронна идентификация. " Ако тази информация в медиите от началото на март ви се е сторила позната, не сте се объркали. Чували сте я няколко пъти през последните три години. Предишното държавно управление на Бойко Борисов обещаваше, че издаването на документи за идентичност, с които ще могат да се употребяват предлаганите от администрацията електронни услуги, ще стартира от 2017 година Година преди този момент беше оповестена и социална поръчка за " създаване, поддръжка и употреба на централизирана система за персонализиране на български персонални документи " за внушителната сума от близо 500 млн. лева

Само две седмици по-късно обаче персонално министър председателят я приключи с обяснението, че новите документи за идентичност няма да се вършат по социална поръчка, а от държавна компания с името " Център за даване на услуги ", която ще бъде основана към финансовото министерство, а след това ще мине към Министерство на вътрешните работи. В него трябваше да се обединят осъществяваните от ведомството административни услуги, сред които и издаването на документите за идентичност.

За отлагането имаше и още една причина - по гледище на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от Закона за електронната идентификация отпадна текстът за вграждането на чип в персоналните карти, тъй като това първо трябвало да се уреди в Закона за българските персонални документи. Това напълно разумно докара до удължение на периода за въвеждането на новите документи с една година - за 2018-а. След това той беше още веднъж изменен и продължен с още една година - за началото на 2019-а.

Аналогична беше и ориста на държавното дружество към Министерство на вътрешните работи. Неговото основаване първо беше отсрочено също с година, а в края на 2017 година текстът тихомълком отпадна от Закона за Министерство на вътрешните работи.

Идентификацията е един от основните моменти за основаването на електронното ръководство - тя ще разреши на страната да има сигурен метод да разпознава всеки, без той да е физически на гишето. В момента потреблението на дребното е-услуги, предлагани от страната, изисква електронен автограф, основаването и подновяването на който коства време и пари. Е-документите ще разрешат на всеки да се разпознава онлайн с персоналната си карта.

Как ще наподобяват

В началото на март държавното управление утвърди идейните планове за новите интернационалните паспорти, персонални карти и шофьорски книжки, а от Министерство на вътрешните работи настояват, че към този момент са готови документите и за публичната поръчка и до края на месеца ще започва процедурата за избор на компания, която ще ги създава.

От показаните от Министерския съвет планове стана ясно, че интернационалният паспорт ще се издава с два периода на годност - за пет и за 10 години, като петгодишният ще е с 32 страници, а десетгодишният - с 48. Личните карти за лица от 18- до 58-годишна възраст са за период от 10 години. Над тази възраст стават безсрочни. Предвидено е в паспорта да има изображения на Народния спектакъл " Иван Вазов " или постройката на Българска академия на науките. На персоналните карти ще бъде изобразена розетата от Плиска. Обсъжда се вид и с картина на Владимир Димитров-Майстора.

В новите документи ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, посредством която ще могат да се употребяват електорнните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен автограф. Такъв чип ще има и в удостоверенията за престояване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в персоналните карти ще е по избор, а в случай че някой не желае в документите му за идентичност да има електронна идентификация, за това би трябвало да има експлицитен отвод от негова страна.

1. Многослоен полимерен материал 2. Защитен декор 3. Прозрачен дифракционно оптически вариращ детайл (ДОВЕ) 4. Частично метализиран ДОВЕ, допускащ персонализиране наданни 5. Наименование на документа 6. Знак за електронен документ 7. Повторение на главната фотография с лазерна перфорация 8. Лазерно гравирана фотография

Проблемите с безконтактната технология

Едно от терзанията както в Министерство на вътрешните работи, по този начин и на специалисти за 10-годишните паспорти е, че чипът може да не издържи. От ведомството на Валентин Радев показват, че валидността на биометричните данни е 59 месеца, а на електронната идентификация - 60 месеца, т.е. 5 години. Според тях за подобен дълъг период на паспортите упорствали от Министерството на външните работи. Другото терзание е обвързвано с определената от Министерство на вътрешните работи безконтактна технология за вградените в чипа биометрични данни и електронна идентификация. При нея разчитането на данните става единствено посредством досег или посредством приложения на смарт телефона или таблета. Според специалисти това е комфортно, само че основава проблем, когато жителите желаят да изпозлват картата с компютър. Тогава те би трябвало да имат спомагателни устройства - четци за безконтактни карти, които са няколко пъти по-скъпи от тези за контактните и костват към 80-90 евро. Освен това контактните персонални карти биха могли да се употребяват с към този момент наличните на доста места четци за електронни подписи, както и на други места, като банкомати да вземем за пример.

В същото време софтуерните провокации пред безконтактната връзка съгласно специалистите значително са преодолими. Например с вид за карта с двоен интерфейс на чипа - по едно и също време контактен и безконтактен, който би имал плюсовете и на двата метода. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов изясни, че всички европейски страни ще стартират да употребяват безконтактната технология и това е една от аргументите за решението тя да бъде употребена за новите документи. Според него, в случай че се употребява чип с двоен интерфейс, това ще оскъпи картата двойно. А във връзка сигурността на безконтактната карта изясни, че се планува биометричните данни да се отварят с един ключ, а електронната идентификация с различен, което съгласно него ще направи разбиването по-трудно.

За 250 млн. лева

От ведомството на Радев се въздържат да кажат на този стадий какъв брой ще костват новите документи за идентичност. Оттам импровизирано споделят, че за паспортите със период на годност 5 година най-вероятно цената за елементарна поръчка ще си остане 40 лева, каквато е в този момент. За десетгодишните се предвиждат сред 60 и 80 лева за елементарна поръчка.

Обществената поръчка за новите документи за идентичност ще е за период от 10 години. Според източници от Министерство на вътрешните работи сумата ще е близка до тази от 2009 година, когато състезанието беше извоюван от " Сименс " - към 250 млн. лева Двойната разлика с оповестената преди три години и спряна от Бойко Борисов поръчка за 500 млн. лева се изяснява с това, че в нея няма да бъдат включени доставките на бланки за персонализация за производството на документите за идентичност. За тях ще се вършат спомагателни публични поръчки за всяка година.

Изискванията към компаниите, които ще вземат участие в състезанието, ще са определеният претендент да се занимава с всичко в процеса - от строителството на постройка, където ще се създават документите, през доставката на оборудването до издаването на документите. За разлика от настоящия метод на издаване на документите за идентичност се планува те да се одобряват в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи и районните полицейски ръководства, само че да се отпечатват единствено в София, където ще се построи и специфичната постройка. Определено е и мястото за нея - на входа на Военната академия " Г. С. Раковски ", а строителството е изчислено на 4 млн. лева Предвижда се от третата година да стартират заплащанията към спечелилата компания за поддръжка на оборудването. Така с разтеглените във времето финансови параметри новата поръчка евентуално ще приближи размерите на предходната спряна.

До година, до две

От Министерство на вътрешните работи плануват 16 месеца временен интервал, до момента в който текат строителството на постройката и доставката на оборудването. Ако няма закъснение при избора на компания, упоритостта ни е новите документи за идентичност да стартират да се издават от 2020 година, споделят от ведомството. Точно тогава се чака да бъде пикът, тъй като изтича срокът на годност на огромна част от персоналните карти. От Министерство на вътрешните работи признават, че процесът за избор на компания, която да създава и издава документите, се е забавил и ще се наложи срокът в закона да бъде изменен за следващ път. От ведомството на Радев винят за това служебното държавно управление на Огнян Герджиков, което съгласно тях забавило процеса.

Германската компания " Веридос ", която през 2016 година, откакто договорът със " Сименс " изтече, завоюва публичната поръчка за 20 млн. лева за една година за издаването на документите за идентичност, евентуално ще продължи да прави тази активност до избирането на нов реализатор. При избора й имаше подозрение, че безконтактната технология се залага в Закона за електронната идентификация, тъй като сдружението е издавало и немските документи за идентичност, които са по същата технология.

Иначе от Министерство на вътрешните работи се надяват в процедурата по възлагането на публичната поръчка да се включат водещи европейски компании в сектора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР