© Надежда Чипева Още по темата Четири истории, които ще

...
© Надежда Чипева Още по темата Четири истории, които ще
Коментари Харесай

Да опитомиш природата

© Надежда Чипева Още по тематиката
Четири истории, които ще намерите единствено в новия " Капитал "

Две революции, по какъв начин се създава потребна и вкусна храна и какво е бъдещето на лоу-кост самолетните компании
5 окт 2017
Популярният американски фермер Джоел Салатин идва в България

Идеологът, модернист и подстрекател на хиляди бизнесмени в агробизнеса ще има лекции в София и Сандански
24 сеп 2017
Колко е значимо да си поликултурен

Как основаната по модела " Джоел Салатин " плантация " Ливади " до Сандански съумява да бъде работеща и устойчива опция на стандартното произвеждане
16 юни 2017
FarmVille

Филип Харманджиев демонстрира по какъв начин пасищното земеделие и чистото месо основават независимост
14 юни 2012 " Живеем в общество, в което хората са надалеч по-заинтересувани от боди пиърсинга, най-новата мода в прическите и Холивуд, в сравнение с от храната си... По-лесно налично е да дадеш на детето си да изпие 5 кутийки кока-кола, в сравнение с да купиш чаша прясно издоено фермерско мляко за него. Хора, това не е обикновено! ", с тези думи фермерът Джоел Салатин изяснява пред Talks at Гугъл за скъсаната връзка сред индивида, храната и природата. Салатин е посветил живота си на нейното възобновяване по няколко метода – първо, посредством персоналния образец на фамилната плантация Polyface, в която по интегриран метод, без химикали и ГМО и с достъп до всички естествени запаси се отглеждат животни, осигуряващи продукция на 4 хиляди фамилии, 10 магазина и 50 ресторанта. Второ, посредством писане на книги и разпространяване на познание за връщането към природосъобразното земеделие и постигането на икономическа успеваемост на фермите, и трето, през десетки срещи с необятната аудитория, за която фермерът е като вирус, заразяващ съзнанието. Сега част от тази болест се придвижи и в България, където Салатин гостува за пръв път, с цел да организира майсторски класове, срещи с фенове и лекции. Той беше тук по покана на притежателя на " Чифлик Ливади " Филип Харманджиев, който е почитател на същите аграрни способи. Харманджиев разказва Салатин като доста повече от фермер. " Той е икономист, тъй като прави модели дребната плантация да бъде печеливша. Той е политик... Лечител, който лекува хората с храна. Свещеник, който просвещава. Фермерска рок звезда. Един човек, който работи за общото здраве – на нас, на животните и на почвата, която ни храни. "

Философия на чистата храна

" Ако въпросът ви е да опиша единствено с една дума нашата система ни на земеделие, думата би била печеливша ", споделя Салатин. През 1961 година семейство му се мести в занемарена плантация във Вирджиния и стартира да я преустройва, употребявайки достоверните, природосъобразни способи за развъждане на животни. Тези способи включват няколко елементарни правилото. Първо, всичко е основано на хранене с трева. Второ, животните би трябвало да се движат, тъй като, въпреки да е извънредно в наши дни, това е най-естественото нещо за тях. Трето, фермата интегрира разнообразни типове животни и разнообразни типове растения в една цялостна екосистема, назад на монокултурния метод, който се постанова от ден на ден в съвременността. Четвърто, химията, антибиотиците и хормоните са изцяло неразрешени. " Вглеждаме се в моделите на природата. Това са едни доста значими и сложни връзки, които, внедрени един път, покачват извънредно доста успеваемостта ", споделя Салатин. Така да вземем за пример кравите в Polyface всеки ден сменят местата за паша, което не изтощава пасищата, а откакто освободят мястото, там влизат пилетата, които разпръскват кравешките изпражнения на огромни площи, и с това земята се наторява. Заедно с това пилетата дезинфекцират. От животинските и растителните боклуци се създава компост, който се употребява за обогатяване на почвата, с което цикълът на стабилно произвеждане е затворен.

Фотограф: Капитал " Част от нашия триумф се дължи на дребните капитали, ниската автоматизация (защото животните вършат всичко) и мобилната инфраструктура. Имаме 15 км водоносни тръби, по които водата се движи единствено от гравитацията. Не че не вършим разноски и вложения, просто харчим парите друго от другите ферми ", изяснява Салатин. " Използвайки тези способи, получаваме пет пъти повече продукция, в сравнение с се получава от животните в стандартните ферми, а не сме купили нито едно семе или химически тор в последните 60 години. Това единствено удостоверява всички красиви правила, които са там, в природата ", добавя той.

Философията на този вид земеделие е, че като резултат от фермерството ресурсите – вода, въздух, земя и човешко достолепие, би трябвало да се усъвършенстват. " Всяка плантация, в която това не се случва, не е добра плантация ", счита Салатин.

Най-трудната част от работата обаче не е обвързвана с развъждането на храната, а с маркетинга. " Ако желаеме да сме самостоятелни, можем да си продадем продукцията единствено в случай че сами създадем пазар за нея ", споделя американецът. Този пазар обаче ще е друг от пазара на стандартна продукция, най-много тъй като фермерът разчита доста повече на себе си, бидейки настрана от дотациите и регулациите.

Цената да си здрав

Темата за положителната, чиста и качествена храна, несъмнено, има и своите стопански измерения. Така да вземем за пример освен в България, само че и в други елементи на света потреблението й в този момент е привилегия на по-платежоспособните групи поради по-високата цена. Салатин мъчно се съгласява с това и акцентира като съществена причина за цените регулаторните тежести за фермерите. " Да вземем една месарница. Тя би трябвало да дава отговор на критерии, които са нужни, с цел да се подсигурява сигурността на храната там, само че измежду тях има и доста такива, чиято роля е само да изпълнят кутийките в списъка на държавния формуляр. Това основава изкуствено високата цена, тъй като в случай че разноските за сходство са, да кажем, 50 хиляди $, нещата наподобяват по един метод за производители на 10 хиляди тона и производители на 2 тона храна ", дава образец той. Тези разноски пък постоянно се отразяват в цената на крайния артикул.

Що се отнася до по-високите цени на качествените хранителни артикули, американският фермер обича да споделя, че казусът е не в цената, а в избора по какъв начин да живеем. " Ако някой ми се оплаче, че цената е висока, споделям хайде да отидем у вас. И това ли е, което няма да забележим – кафе, газирани питиета, алкохол, цигари, Netflix, лотарийни билети и списания с Кардашиян на корицата. Най-често хората, които споделят, че не могат да си разрешат добра храна, са тези, които харчат за доста нездравословни неща ", изяснява Салатин. " Нека спрем да играем игри и да осъзнаем, че вършим избори като този да си купим скъпи облекла, които към този момент имат дупки на коленете, само че не и да се грижим за това, с което се храним. "

Всички това рефлектира върху човешкото здраве. " Преди 30 години в Съединени американски щати сме харчили 18% от прихода си за храна и 9% за опазване на здравето, през днешния ден харчим 18% за опазване на здравето и 9% за храна ", акцентира фермерът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР