© Надежда Чипева Още по темата Бизнес за 9 млрд.

...
© Надежда Чипева Още по темата Бизнес за 9 млрд.
Коментари Харесай

Веригата дрогерии DM планира до 10 нови магазина в следващата година

© Надежда Чипева Още по тематиката
Бизнес за 9 милиарда лева

Най-голямата верига в България прави 18% от оборота на всички търговци в класацията топ 100
29 сеп 2017
Продажбите на " dm България " нарастват с една пета

Компанията влага 5.4 млн. лв. в страната за финансовата 2015/2016 година
20 окт 2016 Веригата за дрогерийни артикули DM възнамерява да продължи експанзията си в страната, като в идната финансова година (октомври 2017-октомври 2018) ще открие сред 8 и 10 нови магазина с главен фокус огромните градове.

За миналата година компанията е постигнала нарастване на приходите си от близо 16%, а упованията са темповете на напредък да бъдат непокътнати.

Нови обекти

В идната финансова година DM възнамерява да усили магазинната си мрежа с 8-10 обекта, заяви ръководителят на борда на шефовете в компанията Андрей Петров. Към момента сдружението разполага със 71 магазина в страната, седем от които открити през последната година. Според Петров фокусът на бъдещата агресия ще бъде София и другите четири най-големи градове в България, само че " без да изпускаме от взор дребните обитаеми места ".

В момента 30 обекта от веригата, или над 40% от всички, се намират в София, по шест са в Пловдив и Варна. Същевременно обаче компанията има обекти и в по-малки регионални градове като Видин, Габрово, Разград и други

Данните сочат, че за последната финансова година вложенията на групата в България са за 7 млн. лева Освен откриването на нови филиали компанията е разширила доста логистичната си база в Елин Пелин, обновила е част от съществуващите си обекти.

Ръст на продажбите

Данните на DM демонстрират, че за изтеклата финансова година сред октомври 2016 и октомври 2017 българското отделение на сдружението е постигнало брутни доходи от 110.6 млн. лева, което е растеж от 15.7% на годишна база. Пред публицисти Андрей Петров разгласи, че нарастването е реализирано и без да се вземат поради новооткритите 7 магазина на компанията през интервала, чиито дял в общия оборот е под 5%. " Прогнозите ни са да запазим темповете на растеж за идната финансова година ", разяснява Петров.

Според класацията на " Регал " за най-големите търговци на дребно в страната, DM e на 16-то място през 2016 година по доходи, като дружно с другия съперник " Лили дрогерие " (класирана на 20-то място), са единствените представители на търговията с дрогерийни артикули и козметика в топ 20, обичайно доминиран от веригите за храни и техника.

Данните на DM демонстрират, че сега към 25% от продажбите в размер и 22-23% от продажбите стойност се осъществят от личните марки на компанията. DM има 25 марката в ниския и междинния ценови сегмент, които са в разнообразни категории - декоративна козметика, артикули за персонална хигиена, здравословни и био храни, артикули за бебета и други

През миналата година най-продаваният артикул във веригата е серпантина за очи, следван от спрей-боя за коса и дамски шампоан. В топ 10 по оборот влизат още няколко продукта от декоративната козметика, бебешки пелени, течен перилен препарат и други, сочат данните на сдружението.

DM, чиито първи магазин е отворен в Германия през 1973 година, участва все още в 12 страни в Европа, като следва до края на годината да стъпи и в Италия. Оборотът на групата през миналата финансова година е 10.2 милиарда евро, което е растеж от 5.7% на годишна база. Компанията има над 3400 магазина и повече от 59 хиляди чиновници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР