© Надежда Чипева Общественото обсъждане на проекта за изменение на

...
© Надежда Чипева Общественото обсъждане на проекта за изменение на
Коментари Харесай

МРРБ отлага общественото обсъждане по общия устройствен план на Царево

© Надежда Чипева Общественото разискване на плана за изменение на общия организационен проект на Община Царево се анулира. Това оповестиха от районното министерство, като то беше планувано да се организира от 17:30 часа на 13 април 2020 година в залата на читалище " Георги Кондолов " в град Царево.

Срокът за подаване на мнения по него обаче няма да бъде продължен като той завърши на 31 април. До момента над 1100 жители са подали мнения, оповестиха от Зелени закони, които бяха подготвили образцов вид на възражения по проекта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Точно 1139 копия на мнения получихме в " Зелени закони ". Вероятно общият брой е даже по-голям, защото не всички жители, изпратили мнение, са копирали и нашия адрес ", написаха оттова.

Планът планува нови 835 дка за застрояване в парк " Странджа ", като от тях 678 дка ще са в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол.

Без проект
От години Община Царево е без настоящ Общ устройствен план. Предходният вид от 2008 година беше направен от арх. Калин Тихолов, станал прочут около абсурда " Дюнигейт ". Той предвиждаше масирано застрояване в територията на Странджа. Доведе до митинги и през 2015 година беше оповестена социална поръчка за изработването на нов проект, извоювана от " Форум Александрови ".

Настоящият става общо притежание през 2018 година, както и Докладът му за оценка за съгласуемост с задачите на " Натура 2000 ", по който бяха изпратени редица мнения. Процесът обаче е на път да се завърши едвам в този момент. Натискът още веднъж ще бъде върху най-чувствителната - първа линия, като в Синеморец, Варвара и Резово се възнамерява разширение на строителството, като тук-там този развой към този момент е почнал.

Основни проблеми
Основните проблеми съгласно разбора на " Зелени закони " са урбанизацията, която ще надвиши 3 пъти потенциала на плажовете, разминаванията в данните за площите на пясъчните плажове, увеличението на застрояването на Синеморец с 54%, позволено строителство върху дюни и сменени някогашни държавни гори и така нататък

Раздуването на размерът на плажовете води до по-голяма численост на плануваните хора. От мнението на " Зелени закони " излиза наяве, че в землището на Резово е дублиран един плаж и това усилва плажната територия с една трета. В Ахтопол за плаж " Ахтопол-север " е посочено съвсем двойно по-големи размери. От плаж " Лозенец Кумкашла " не са извадени дюните и по този начин плажът е посочен с 59 хиляди кв. м. по-голям. В землището на Синеморец са посочени погрешно дейната повърхност и тази на дюните на плаж " Устието на река Велека " и на плаж " Липите ".

Сметките демонстрират, че при отстраняването на тези неточности площта на дейната плажна линия ще намалее от 602 на 459 хиляди кв. м.

И отново дюните
От Зелени закони сигнализират, че още веднъж дюни не са взети под внимание, като съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие върху дюни не може да се строи. В този смисъл планът би трябвало да изключи от застрояване парцели, заети от разнообразни типове дюни, без значение дали са отразени или не от Агенцията по кадастър и без значение дали са благосъстоятелност на Министерство на защитата, общината или частни лица. Задължение на проектантите е да открият тези парцели и да ги картират като дюни - да вземем за пример дюните край плаж " Нестинарка " са благосъстоятелност на военното министерство, дюните при плаж " Ахтопол-север " и край плажа " Корал ", пишат от " Зелени закони ".

От организацията упорстват и да не се планува застрояване на парцелите, които са били предмет на заменки с държавни гори в Лозенец и край предпазена зона Караагач.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР