© Надежда Чипева На фона на напрежението по Черноморието през

...
© Надежда Чипева На фона на напрежението по Черноморието през
Коментари Харесай

Статистиката "не видя" силен спад в туризма

© Надежда Чипева На фона на напрежението по Черноморието през това лято и прогнозите, че 2019 година ще бъде първата от пет години насам с регистриран спад, националната статистика не регистрира съществени проблеми при започване на лятото. През седмицата Националният статистически институт разгласява данните си за юни, съгласно които общите пътувания на чужденци в страната понижават с по-малко от %, а тези за почивка- с по-малко от 3 на 100. Това даде мотив и на туристическият министър Николина Ангелкова да разгласи, че през първото полугодие визитите на чужденци са с едвам 0.3% спад по отношение на рекордната 2018 година и " тези резултати не кореспондират по никакъв метод с опити сезонът да се разказва в отрицателни краски ".

Резултатите наподобяват напряко неуместни на фона на изказванията на огромните хотелиери, туроператори и браншови сдружения, че сезонът по Черноморието върви с сред 10 и 20% на главните пазари, които не съумяват да се наваксат със записвания в последната минута. А прогнозите на концесионерът на летищата в Бургас и Варна са за понижение на трафика от 8.3 % през годината.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Паралелни вселени

Националният статистически институт разгласява през седмицата дълго чаканите данни за юни- първият месец от дейния летен сезон, от които излиза наяве, че туризмът на процедура се движи на миналогодишните равнища. Информацията за месеца демонстрира, че пътуванията на чужденци в България са били близо 1.54 млн., което е понижение от 0.9% на годишна база. Около половината от тях са били за отмора, близо 14 на сто- командировки, а тези с други цели- 36%, се вижда още от информацията.

Все отново в разбивката има данни, че България е привлякла по-малко туристи: пътуванията на чужденци за отмора понижават с 2.5 на 100. Но това не кореспондира по никакъв метод със сериозното напрежение в черноморските курорти, носещи съгласно разнообразни оценки сред 70 и 80% от годишните доходи в бранша, където се чака сериозен спад. В средата на юли огромни хотелиери и туроператори оповестиха пред " Капитал ", че на нито един пазар не съумяват да наваксат неприятните ранни записвания за море и упованията са сезонът да приключи на " минус " сред 10 и 20% на множеството от главните пазари. Преди няколко седмици пък Улрих Хеппе, шеф на " Фрапорт България " - концесионер на летищата в Бурас и Варна предвижда пред БНР, че през 2019 година трафикът на аерогарите ще понижение с общо 8.3%.

Резултатите не кореспондирали с " отрицателните краски на сезона "

Данните на националната статистика станаха мотив и туристическият министър Николина Ангелкова да минимизира описвания от бизнеса проблем в бранша. От известие на туристическото министерство излиза наяве, че в четвъртък тя е провела среща с шефове на хотели, обединени в новосъздадената асоциация на експертите в мениджмънта на хотели.

" Последните данни на националната статистика сочат, че за интервала януари-юни 2019 г.у нас са направени над 3,6 млн. визити на задгранични туристи, което е 0,3% спад по отношение на същия интервал на рекордната за туризма 2018 година, означи министър Ангелкова и акцентира, че тези резултати не кореспондират по никакъв метод с опити сезонът да се разказва в отрицателни краски ", е посочено в формалното прессъобщение от срещата.

Ангелкова въпреки всичко е споделила през ръководителите в бранша, че още при започване на годината от ведомството са предупреждавали, че " 2019 година ще е предизвикателна за туризма " и че " без значение, че за юни отстъплението на пазари Германия и Русия не е в толкоз сериозен размер, напъните за основаване на атрактивен артикул за туристите не престават ".

Данните на националната статистика за туризма, които са извънредно значими за правене на тактиките за ръководство на бранша и националните рекламни акции, от години се подлагат под подозрение от работещите в сектора. Така да вземем за пример статистическият институт пресмята, че в най-големият курорт в България- Слънчев бряг, през май има 112 хотела и места за настаняване (с над 10 места), в които има общо по-малко от 49 хиляди кревати. Същевременно единствено в търсачката на платформата booking.com излизат над 1200 обекта в курорта без да е ясно каква част от хотелиерите са решили да оферират нощувки в нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР