© Надежда Чипева Многобройният протест пред Съдебната палата и сградата

...
© Надежда Чипева Многобройният протест пред Съдебната палата и сградата
Коментари Харесай

Вечерни новини: Партиите мълчат за избора на главен прокурор, собственикът на TAD Group е задържан

© Надежда Чипева Многобройният митинг пред Съдебната палата и постройката на държавното управление против единствената номинация - на Иван Гешев за основен прокурор от понеделник вечерта не направи усещане на партиите в Народното събрание. Някои от тях - като Българска социалистическа партия, даже не извършиха личното си заричане да разясняват процедурата , откакто станат ясни претендентите. В понеделник вечерта се разбра, че " надпреварата " за правоприемник на Сотир Цацаров е предрешено, защото към този момент не могат да бъдат номинирани други. Въпреки обещанието си, че ще разяснява след 29 юли, Корнелия Нинова не го направи. Мълчат и ръководещите от ГЕРБ и " патриотите ", няма и публична позиция от Движение за права и свободи. Но оттова няма и да има, както даде обещание депутатът Йордан Цонев. Защото " законодателната власт нямала функционалности във връзка с избора на основен прокурор ", нищо че излъчва част от кадровиците на правосъдната власт, които взимат решението за това.

Фокусът на упованията към този момент е преместен към президента Румен Радев, който сигурно има роля в процедурата - може да върне за ново разглеждане кандидатурата във Висш съдебен съвет, когато мине първото гласоподаване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ

Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Собственикът на TAD Group Иван Тодоров беше арестуван на летище София , откакто се прибра от чужбина. Той беше търсен с европейска заповед за арест поради хакерската атака против Национална агенция за приходите, осъществена съгласно прокуратурата от служителя на компанията Кристиян Бойков. На Тодоров е предявено обвиняване за подбуждане към кибертероризъм, само че отбраната му загатва за офанзива от съперници.

България към този момент може да закупи осем американски изтребителя F-16 Block 70 , откакто президентът Румен Радев обнародва договорите за това. В Държавен вестник са оповестени още законът за актуализация на бюджета с нужните 2.1 милиарда лева, както и законът, с който се ратифицира съглашението за индустриално съдействие с Lockheed Martin Global INC.

Съдът в Кипър откри произвеждане по разпродажба на застрахователната компания " Олимпик " , чийто главен бизнес бе продажбата на застраховки " Гражданска отговорност " в България. Фалитът й напролет на 2018 година ощети хиляди водачи, породи гражданско неодобрение, политическо напрежение и стана мотив за оставки в КФН. Съдебната процедура дава късмет на засегнатите да предявят искания за обезщетения, въпреки възможностите за възобновяване на вредите да са скромни.

Софтуерен инженер извърши хакерска офанзива и открадна персонални данни на към 100 млн. американци и 6 млн. канадци от компанията за финансови услуги Capital One. Освен имена и рождени дати хакерът е съумял да се снабди с кредитни досиета, салда и история на заплащанията. От компанията чакат вредите да ѝ костват 150 млн. $.

ПРЕДСТОЯЩО

Федералният запас на Съединени американски щати се чака да понижи лихвите в сряда за първи път от десетилетие. Централните банкери се тормозят от дълготрайните опасности пред американската стопанска система поради комерсиалната война.

В сряда ще бъдат оповестени експресните данни за стопанските системи на еврозоната и Европейски Съюз през второто тримесечие. Очакванията са растежът на еврозоната на годишна база да бъде едвам 1%. За съпоставяне, предходната седмица американската стопанска система регистрира повишаване от 2.1% за интервала.

СНИМКА НА ДЕНЯ

[navalny.com]
" Случвало ли ви се е като дете да пипнете с ръце стъклена вата и по-късно дълго време обратно да те боде лицето или други елементи от тялото, до които си се докоснал? Ето по този начин се усещам - все едно че са натрили главата ми със стъклена вата. Не мога да заспя, единствено се въртя в леглото...От ударните дози супрастин и преднизолон отокът стартира да спада и по обед започнах да наподобявам на човек, който не е спирал да пие от 2 месеца. "

Това разказва съветският опозиционен водач Алексей Навални, откакто съгласно персоналния му доктор и юриста му има съмнения, че е бил токсичен в ареста. Той твърди, че в никакъв случай не е имал алергии и че носи лични движимости и долни дрехи в ареста, където постоянно обитава. Навални бе арестуван около митингите в Москва против недопускането на опозиционни претенденти до локалните избори тази есен, а в неделя незабавно бе откаран в болница. В понеделник той бе изписан и върнат в пандиза макар несъгласието на юриста му, тъй като може да се окаже в средата, където вероятно е бил токсичен. От болничното заведение му сложиха диагноза остра алергична реакция и контактен дерматит.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР