© Надежда Чипева Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)

...
© Надежда Чипева Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)
Коментари Харесай

Близо 200 млн. евро кредитна линяи за водни проекти е достъпна чрез ЕБВР

© Надежда Чипева Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) предлага кредитна линия от блзио 200 млн. евро на ВиК операторите, с цел да им помогне с бъдещите водни планове. В случая парите могат се употребяват за съфинансиране на плановете по европейски стратегии. Преди дни беше подписан и първият подобен контракт - с ВиК Русе.

Фoндът нa фoндoвeтe избpa EБBP дa yпpaвлявa сумата дo 115 млн. eвpo oт оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) и нaциoнaлния бюджeт зa paзвитиe нa вoдния бранш. Освен тях бaнĸaтa обезпечава още дo 80 млн. eвpo coбcтвeнo финaнcиpaне.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кризата в Перник освети обстановката във водния бранш у нас като един от основните проблеми е точно неналичието на финансиране. Голяма част от ВиК сдруженията са на прага на банкрут, затънали са в задължения и не могат да влагат в поправки на инфраструктурата, която стопанисват. Освен неналичието на пари обаче проблем са още неприятно ръководство на активите и слабата интензивност при подоготовката на европроекти.

Договорът с Русе

На 29 януари 2020 година, Европейска банка за възстановяване и развитие подписа първият си подобен контракт - за даване на капиталов заем на ВиК Русе. Финансирането е в размер на 8.7 милиона евро, от които 5.9 млн. са финансиране от банката, а останалите 2.8 млн. евро идват от Европейските структурни и капиталови фондове. Целият план на ВиК Русе по ОПОС бе подписан през юли 2019г. и е за над 131.7 млн. лева, като съвсем 36 млн. лева е личното финансиране на бенефициента, сочи информация в Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз

Заемът ще се употребява за рехабилитацията на 63 км водопроводни мрежи, строителството на над 40 км канализация и 5.5 км смесена канализационна мрежа сред гр. Сиво поле и село Борисово.

Дружеството разгласи две публични поръчки в средата на декември - за реорганизация на ВиК мрежи в града за 30 млн. лева без Данък добавена стойност и за планиране и строителство на 10.2 км нови водопроводи и уреди за 18 млн. лева През октомври пък ВиК операторът е оповестил процедура за реорганизация и доизграждане на ВиК мрежи в кварталите " Средна кула " и " Долапите ", както и за създаване на отвеждащ колектор с планирана стойност 43.5 млн. лева. Офертите по последния търг са събрани, само че още няма обществена информация, които са претендентите.

Докъде са парите за вода

По принцип в сегашния програмен интервал 2014-2020 година по ОПОС за водни планове са контрактувани 2.35 милиарда лева От тях обаче до момента действително са изплатени единствено към 520 млн. лева Изпълнението на плановете би трябвало да завърши най-късно до 2023-2024 година, като има заплаха някои от тях да закъснеят и да не съумеят да усвоят безвъзмездната помощ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР