© Надежда Чипева До пет години затвор и глоба от

...
© Надежда Чипева До пет години затвор и глоба от
Коментари Харесай

Как една разходка в парка може да ви коства пет години затвор

© Надежда Чипева До пет години затвор и санкция от 10 до 15 хиляди лева Толкова може да ви коства една разходка до близкия парк или градинка по време на въведените забрани поради епидемията от ковид.

Това наказване грози освен тези, които са сложени под карантина и не я съблюдават, само че и всеки, който нарушава въведените ограничавания за напредване, посещаване на избрани места и възбраната за събиране на повече от двама индивида на едно място.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В средата на март Народното събрание одобри смяна в член 355 от Наказателния кодекс (НК). Редакцията беше стимулирана с потребността от по-голяма принуда над тези, които не съблюдават избраната им карантина. След влизането в действие на Закона за дейностите по време на изключителното състояние (който въпреки и ветиран от президента Румен Радев, евентуално ще бъде обнародван още в средата на тази седмица), на практика всеки, който наруши краткотрайните забрани може да бъде измамен под наказателна отговорност и осъден със затвор до пет години.

Наредба, ограничения, каквото и да е

Допълнение на член 355 от Наказателния кодекс, влезнало в действие на 14 март, споделя, че към този момент наказателна отговорност се носи освен за нарушение на " разпоредба, издадена срещу разпространението или появяването на заразителна болест по хората ", само че и за неспазването на " правила или ограничения ", издадени със същата цел.

Със същите промени беше увеличено и наказването, което от " пробация или с санкция от 100 до триста лв. " стана " отнемане от независимост до три години и санкция от хиляда до 10 хиляди лв. ". В случай, че нарушаването е направено по време на " зараза, пандемия или изключително състояние, обвързвано със смъртни случаи ", то наказването към този момент е " до пет години и санкция от 10 до петдесет хиляди лв.. "

Промените бяха стимулирани с потребността от увеличение на глобите за тези лица, които са сложени под карантина, само че я нарушават.

Според адвокати - магистрати и юристи, практикуващи в региона на наказателното право, тя ще може да бъде действително прилагана едвам след влизането в действие на Закона за дейностите по време на изключителното състояние, който беше признат в петък от Народното събрание и ветиран от президента Румен Радев.

Засега това краткотрайно се отсрочва, откакто в неделя президентът Румен Радев му наложи несъгласие.

До приемането на Закона за дейностите по време на изключителното състояние ангажирането на наказателна отговорност за нарушаване на ограниченията беше под въпрос.

В собствен разбор за " Дневник " преподавателят по наказателно право в Софийския университет Красимир Манов изрази позиция, че новата редакция на член 355 от Наказателен кодекс с " прибавянето на " правила " и " ограничения " не добавя вероятните източници на такива правила, а единствено внася комплициране и неустановеност в смисъла на текста. "

За да имат юридическо значение въпросните правила, чието нарушаване се глоби, разяснява адв. Манов, те би трябвало да се съдържат в правни правила, които са част от избран нормативен акт: " В случая с актуалното изключително състояние, разпоредбите за преодоляване на разпространяването на заразната болест следва да се одобряват от Министъра на опазването на здравето според член 60, алинея 5 от Закона за здравето с разпоредба. Приемането на правила и ограничения с различен акт, друг от разпоредба на Министерство на здравеопазването, ще има съмнителна юридическа стойност. Всъщност най-вероятно подобен акт ще бъде разгласен за незабележим. "

Приетият в петък от Народното събрание Закона за дейностите по време на изключителното състояние вкарва на законово равнище настоящите по силата на заповед на министъра на опазването на здравето общи забрани от 13 март - за визити на заведения и молове, прекъсването на образователните занятия и детските градини и ясли, спортните мероприятия, визитите на музеи и театри, профилактичните прегледи и планови интервенции и така нататък Освен това новоприетият закон дава право, при рекомендация на Националния действен щаб, министърът на опазването на здравето да " откри в допълнение по-тежки противоедимични ограничения ".

Слeд влизането в действие на закона връзката сред ограниченията и текстовете в Наказателен кодекс е надалеч по ясна и на практика всеки, който наруши някоя от възбраните, може да бъде измамен под наказателна отговорност.

И още промени - далавера и всяване на паника

С признатият в петък Закон за дейностите по време на изключителното състояние се плануват и други промени в Наказателния кодекс, които за разлика от по-горната смяна могат да бъдат наранени от президентското несъгласие.

Така да вземем за пример ръководещите плануват наказване от 1 до 3 години затвор и санкция от 5 до 10 хиляди лева в случай че по време на изключително състояние някой продаде " стока на цена над избраната или преди да е избрана или одобрена по открития ред или получи за услуга заплащане, по-голямо от законно допустимото ".

Става дума за така наречен далавера, която е криминализирана през 1968 година, с приемането на настоящия Наказателен кодекс. След измененията и анулацията на Закона за спекулата, този текст на практика умира и не е прилаган.

Законът за дейностите по време на изключителното състояние обаче вкарва и смяна в Закона за отбрана на потребителите, с която на на практика се вкарва таван на цените и услугите, чието нарушение към този момент може да бъде съображение за ангажиране на наказателна отговорност. Именно този текст беше ветиран от президента Румен Радев в неделя и евентуално ще бъде анулиран.

Приетият в петък закон вкарва още една смяна - допълнение на текста в Наказателен кодекс, криминализиращ предаването по " радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника " и предусещащ до две години затвор, а при положение, че с действието са настъпили нездравословни последствия - до пет години затвор.

Промяната уголемява този текст, като прибавя след " погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника " и " погрешна информация за разпространяването на заразна болест ", а наказването беше увеличено до три години, а санкцията беше вдигната до 10 хиляди лева В по-тежки случаи санкцията беше вдигната от 10 до 50 хиляди лева

Именно тази смяна беше един от причините на президента Румен Радев да наложи несъгласие на закона в неделя. Той изрази безпокойство, че по този начин дефиниран, текстът може да ограничи свободата на изложение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР