© Надежда Чипева Част от темата Българската железница Кога ще

...
© Надежда Чипева Част от темата Българската железница Кога ще
Коментари Харесай

С тези локомотиви и вагони не може да предоставим качествена услуга

© Надежда Чипева Част от тематиката Българската железница
Кога ще пристигна влакът

Либерализацията на пътническите жп транспорти наближава. Заедно с новите линии това може да отпуши частен интерес даже в България

БДЖ в търсене на смисъл

Държавата най-вероятно ще избави фалиращото БДЖ като покрие отговорностите му от 103 млн. лева Компанията обаче би трябвало да покаже предпочитание да се модернизира.
Още по тематиката
Частен правосъден реализатор продава централата на БДЖ

Началната тръжна цена за атрактивния парцел, намиращ се на централната софийска ул. " Иван Вазов ", е 7.3 млн. лева
4 юни 2018
Кредитори запорираха сметки на " БДЖ - Пътнически транспорти "

Транспортният министър Ивайло Московски е изискал активиране на държавната помощ
31 май 2018
Нова съмнителна поръчка за ремонт на локомотиви на БДЖ за 58 млн. лева

Според компания от бранша цената на поръчката е голословно висока, а задачата е да се насочат средства към избран претендент
31 май 2018
Държавните жп компании усилват загубата си за 2017 година

Най-голям е минусът на Национална компания " Железопътна инфраструктура " - над 50 млн. лева
14 май 2018
Локомотиви за любимци

Частната " Експрес сервиз " упрекна БДЖ, че наглася публични поръчки в интерес на съответен претендент и е подготвена да заплати 4 млн. лева за ремонт на локомотиви и сама да извърши 80% от работата
22 мар 2018
Държавата дава 31 млн. лева на БДЖ

Сумата ще би трябвало да се върне до края на 2020 година А се дава, с цел да се заплати отчасти по просрочените облигации на жп сдружението
7 фев 2018
Българска социалистическа партия даде 24 часа на Ивайло Московски да освободи управлението на БДЖ

Министърът на превоза не одобри ултиматума, отхвърли всички обвинявания против компанията
29 яну 2018 - За 10 години пътуванията с " БДЖ Пътнически транспорти " са паднали от 30 млн. на 22 млн. Как ще обясните това?

За следващ път напомням, че преди 10 години заварихме БДЖ със отговорности в размер на 850 млн. лева, които водеха до големи лихви и наказателни каузи. Към края на 2009 година сдружението беше във в действителност банкрут. Оперативната годишна загуба през 2009 година беше 67 млн. лева, а за 2017 е понижена до 17 млн. лева Платените досега средства от сдружението възлизат на 630 млн. лева Това може ясно да се види и от графиката за разбор на главните финансови индикатори на Холдинг БДЖ за интервала 2002 - 2018 година Ако тези пари бяха употребявани за вложения, в този момент " БДЖ-Пътнически транспорти " щеше да бъде с напълно възобновен преносим състав.
Локомотивите и вагоните, които наследихме, са на повече от 40 години и с тях не може да предоставим осъществяването на качествена и модерна услуга. Друга причина да не бъдат желани пътуванията с трен през последните години е и фактът, че огромното строителство на железопътна инфраструктура в някаква степен нарушава графиците за придвижване. И въпреки всичко няма по какъв начин да подобрим услугата без модернизиране на съществуващата инфраструктура. В момента следва оповестяване на процедура за пазаруване на нов преносим състав, което е огромна крачка към подобряването на железопътната услуга.

- БДЖ има проблем с изплащането на отговорностите си към облигационерите от години, само че е оповестило поръчки за ремонт на локомотиви и вагони за към 250 млн. лева Това ли е вярното приоритизиране на дилемите съгласно вас?
Тук би трябвало да се направи едно значително конкретизиране. Задълженията към облигационерите и ремонтите по преносимия състав са две напълно разнообразни тематики, които не би трябвало да бъдат смесвани. Ремонтите са нужни, с цел да се поддържа оперативната активност на " БДЖ-Пътнически транспорти ", а отговорностите по Втория облигационен заем са в " Холдинг БДЖ ", т.е. в друга компания. В този смисъл имат друго финансиране. Със средствата за оперативна активност на " БДЖ-Пътнически транспорти " не могат да бъдат погасявани отговорностите по Втория облигационен заем. За това няма и никакво правно съображение.
Всъщност още от 2010 година е ясно, че в края на промените би трябвало да има държавна интервенция за погасяване на последните отговорности. Това беше ясно визирано в Плана за преструктуриране и финансово стабилизиране. Затова беше получена и известието от Европейска комисия, основана на направения проект. Въпреки това ние осъзнаваме, че не е заслужено българският поданик да заплаща задължения, натрупвани с години. Никой не е питал данъкоплатците дали желаят да бъдат теглени заеми за милиони левове. Именно заради тази причина поставяме всички старания бранш " Транспорт " да компенсира заемите, които страната ще обезпечи. Имаме няколко разновидността, които сме показали пред Министерството на финансите. Очакваме в идващите седмици тематиката с облигационерите да бъде решена напълно.

- Каква е вашата оценка за сегашния дълготраен мениджмънт на държавната компания?
Както към този момент споделих, през 2010 година общите отговорности бяха в размер на 850 млн. лева Тогава задлъжнялостта единствено към финансови институции бе в размер на 579 млн. лева, през днешния ден тя е сведена до 103 млн. лева Оперативната загуба на сдружението е понижена 4 пъти. Организационната конструкция е опростена от 4 на 3 сдружения, а структурите са понижени от 315 на 204. Компанията е напълно преструктурирана, понижени са ненужните активи, закрити са губещи и непотребни действия.
Атестация за ръководството на сдружението през този интервал са двете известия от Европейска комисия за даване на държавна помощ. Едната е получена при започване на промените през 2011 година, а другата - в края на промените през 2017 година Получено е и утвърждението на интернационалните финансови институции за направеното досега.

- Като транспортен министър по кое време съгласно вас в България ще има първокласен жп превоз (като инфраструктура и преносим състав)? И какъв брой ще коства?
Конкретен период не може да бъде даден, защото това е развой, който изисква политическа воля и професионализъм.
За БДЖ има проект за вложения за пазаруване на нови мотрисни влакове на два стадия. Първият стадий ще бъде за пазаруване на 41 нови влака в границите на ръководството на това държавно управление. При него финансирането е в размер на 420 млн. лева и би трябвало да пристигна по линия на финансовите прехвърляния от държавния бюджет. За втория стадий би трябвало да бъдат обезпечени още 450 млн. лева, с които да бъдат купени 44 мотрисни влака. Следващото държавно управление би трябвало да вземе решение ще се реализира ли вторият стадий и по какъв начин ще стане финансирането, с цел да може в последна сметка българската железница да наподобяват по напълно друг метод.
В случай че се осъществят първият и вторият стадий, всички влакове ще бъдат формирани единствено от мотриси – съвсем 100% единствено мотрисни влакове ще се движат на територията на България, т.е. единствено съвременен преносим състав. Бих допълнил, че до момента в който се реализира подновяването на преносимия състав, ще бъде осъвременена и огромна част от железопътната инфраструктура, с цел да може услугата, която българските държавни железници дават, да бъде сложно усъвършенствана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР