© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Надежда Чипева Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Макар и къса миналата седмица бе наситена с вести, само че най-много свързани с цените на топлинната сила. Най-важната от тях бе, че депутатите взеха решение по какъв начин ще се поделят върнатите близо 200 млн. лева от " Газпром " за интервала 5 август - 31 март. Решен бе и разногласието сред промишлеността и правителтвото за това по какъв метод ще бъдат обезщетени компаниите след 1 януари, които попадат в неуместната обстановка, че хем са на свободен пазар, хем не тъкмо. Това стана с окончателното гласоподаване на измененията в Закона за енергетиката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В началото на седмицата се разбра, че връщането на пари през този интервал няма да бъде написано в закона, а ще бъде оставено само на " Булгаргаз ". Общественият снабдител ще би трябвало да вземе самостоятелно решение за всеки собствен клиент на свободния пазар, откакто енергийният регулатор поправя решенията си за цените на природния газ със задна дата.
Иван Иванов

Фотограф: Цветелина Белутова
Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че " Булгаргаз " към този момент е внесъл осем ценови заявки за всеки един месец от този интервал. С окончателното гласоподаване на измененията в зала и публикуването им в Държавен вестник регулаторът ще може да промени със задна дата своите решения за цените и официално ще даде старт на преизчисляването на сумите, които подлежат на възобновяване към топлофикации и крайни клиенти.

Горещата тематика за връщането на сумите продължи във вторник, когато след към петчасово изключително съвещание депутатите въпреки всичко гласоподаваха измененията в енергийния закон на второ четене.

Междувременно се разбра, че " Топлофикация София " може да получи 40 млн. лева от поевтиняването на газа. При тази отплата пък се очаквало семействата да получат приблизително към 60-70 лева, които ще бъдат приспаднати от бъдещите им сметки. Проблемът е, че самото парно има настоящи отговорности от към 200 млн. лева към публичния снабдител и действително може да бъде осъществено прихващане, вместо да се преведат свежи пари.

На фона на дебата към връщането на парите се оказа, че топлофикациите всеобщо са поискали покачване на цените, само че с ясното схващане, че регулаторът няма да се съобрази с тях. От документите настина се вижда, че нарастването за София, Пловдив и Плевен е към 20%, а доста по-голям скок на цените желаят сдруженията във Враца (62%), Разград (52%) и Бургас (45%). Най-драстично на пръв взор е настояването на търновската топлофикация, която упорства за нарастване на топлото със 140%.

Всъщност обаче нито едно от тези ценови заявки няма да бъде утвърдено в този си тип. А повода е, че самите сдружения не са съумели да отразят понижението на над 40%-ното понижение на природния газ в ценовите си заявки, защото срокът за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март.

Оттам идва и сериозното разминаване и на пръв взор смущаващо високите ценови заявки. Топлофикациите също са наясно, че сходно нарастване няма по какъв начин да се случи, защото всяка една от тях категорично е показала в настояването си, че калкулациите са правени без да се вземе поради фрапантното понижение на природния газ.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ И ИЗТОЧНИЦИ

Над 20% е достигнал делът на слънцето в производството на електрическа енергия в Германия през миналата седмица и по кое време е бил регистриран предходният връх - още по тематиката тук
Доставката на съветски LNG върви по проект без значение от спада в търсенето и за какво експортьорите не трансформират проектите си за доставки може да видите тук
Повече за ролята на потребителите в обезпечаването на електроснабдяването и за какво операторите на мрежата би трябвало да отсрочат ремонтните си проекти можете да откриете тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР