© Надежда Чипева 99,9% няма да участвам в състезанието за

...
© Надежда Чипева 99,9% няма да участвам в състезанието за
Коментари Харесай

Заместникът на Цацаров Иван Гешев ще е следващият главен прокурор

© Надежда Чипева " 99,9% няма да вземам участие в надпреварата за нов основен прокурор. 100% дава единствено Господ " с тези думи през март зам.-главният прокурор Иван Гешев разяснява вероятността да заеме мястото на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича на 20 януари следващата година.

В сряда номинацията му беше издигната от цялата прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), което значително предопределя избора му, който би трябвало да стане на 24 октомври. Според информацията на " Капитал " той към този момент има обезпечени над необходимтие 17 гласа от всички 25 члена на съвета. Очакванията са, че зад него ще застанат и цялата парламентарна квота в съдийската гилдия на Висш съдебен съвет и председателяt на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бившият началник на Специализираната прокуратура има зад тила си мощната поддръжка освен на основния прокурор Сотир Цацаров, само че и на цялото лоби в правосъдната власт на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

В сряда, при представянето на кандидатурата му, Даниела Машева от Прокурорската гилдия описа, че е имало неофициална среща сред членовете на колегията и Гешев, на която той е бил изслушан и е дал единодушието си. От думите ѝ стана ясно, че колегията е проверила и предишни сигнали против него, като не е открила той да е правил нарушавания. На страницата на Висш съдебен съвет няма информация за сходна среща.

От КТБ до дясна ръка на Цацаров

Иван Гешев приключва право в Академията на Министерство на вътрешните работи. Работи за малко в столиното Пето РПУ, а от 1996 година до 2006 година е следовател в Столична следствена работа. През 2006 година е назначен като прокурор в Софийска районна прокуратура, а през 2009 година е командирован в Софийска градска прокуратура, където съдейки от правосъдни актове, е бил в така наречен админстративен отдел. След конкурс през 2012 година Гешев става титуляр в градска прокуратура. Някъде към този интервал Гешев попада в спецотдела за противопоставяне на корупционните и финансово-данъчни закононарушения, управителен от някогашния зам.-градски прокурор Роман Василев. През 2013 година е изненадващо командирован в Перник, като догатките са, че това е станало поради отвод да съгласува обвиняването против предприемача Богомил Манчев.

Звездата на Гешев изгрява около следствието за източването на КТБ, което той следи. Когато представяше обвинителния акт против Цветан Василев, в отговор на въпрос за какво името на Пеевски отсъства, бъдещият основен прокурор отговори: " В това ревю го няма и господин Путин, няма го и Обама, няма ги и доста други хора. "

В последна сметка делото " КТБ " беше трансферирано в профилираната прокуратура, а малко по-късно Гешев беше назначен за нейн началник.

Иван Гешев беше началник на спецпрокуратурата две години - юли 2017 до юли 2018 година, когато Сотир Цацаров го избра за собствен заместител. Назначението му тогава мина без никакъв спор.

През последната една година Гешев стана лице на държавното обвиняване, а Сотир Цацаров очевидно се отдръпна на назад във времето. Фаворитът за идващ началник на прокуратурата беше лицето на серия показани акции - против кмета на Младост Десислава Иванчева, против Ветко и Маринела Арабаджиеви, Миню Стайков, Николай и Евгения Баневи. Последно Гешев и премиера Бойко Борисов посетиха разрушената фабрика за цигари край Пловдив.

Изборът на Гешев ще е казус в досегашната история на държавното обвиняване, тъй като за първи път прокуратурата ще се управлява от вътрешен човек. Така наследникът на Цацаров ще влезе с летящ старт в ръководството на най-мощната институция в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР