© Mike Segar Още по темата Жилищните кредити ускоряват ръста

...
© Mike Segar Още по темата Жилищните кредити ускоряват ръста
Коментари Харесай

Moody`s прогнозира добра година за българските банки

© Mike Segar Още по тематиката
Жилищните заеми форсират растежа си

В началото на годината покачването към този момент надвишава 8%
25 фев 2018
Супер облага. За последно

Банките в България завършват 2017 година с рекордно добър финансов резултат, по-здрави портфейли и съживено кредитиране. Но новата година идва с нови регулаторни тежести
9 фев 2018
Необслужваните заеми са намалели до 10% в края на предходната година

Секторът завърши 2017 година с облага от 1.2 милиарда лева
1 фев 2018 Банките в България имат късмет да подобрят индикаторите си за доходност и равнище на необслужвани заеми, някои от които са надалеч под междинните за Европа, освен това без да пострадат от стягането на регулаторни условия от тази година. Такъв е анализът на рейтинговата организация Moody`s, който е по-позитивен от нормалното, в по-малка степен акцентира известните проблеми и съвсем не насочва предизвестие за основни опасности пред системата.

" Бързият стопански напредък на България ще усили търсенето на ипотеки, потребителски заеми и даже корпоративни заеми. Това ще поддържа кредитния растеж след няколко година на деливъридж ", сподели Мелина Скуриду, анализаторът от Moody`s отговарящ за страната, която чака това помогне на българските банки продължат да понижават сравнително-високите си равнища на неприятни заеми.

Условията за бизнес остават положителни

Прогнозата на Moody`s за банковия бранш през 2018 година е да има сдържан растеж на кредитирането, което ще разреши да се генерират сходни с миналогодишните облаги и да се поддържа изобилна ликвидност. В нейно лице анализаторите виждат избавителния буфер, който понижава риска за системата при рецесия, откакто валутният ръб не разрешава на централната банка да работи като заемодател от последна инстанция.

По-конкретно предвижданото нарастване на кредитирането е с 5 до 7%, движено главно от семействата. Очакванията са, че те ще теглят повече ипотечни заеми, около усъвършенстваните потребителски настройки. Те пък се въздействат от вероятностите за напредък на стопанската система с 3.3% през 2018 година, намаляващата безработица и нарастването на заплатите. Изтъква се и релативно ниската задлъжнялост на българските семейства в съпоставяне със страните от ЦИЕ.

При бизнес кредитирането продължава да тежат неприятните заеми, отпускани преди рецесията от 2008 година и това освен спъва капиталовите проекти на фирмите, само че и въздейства върху риска от банкрути в корпоративния бранш. Той е и най-сериозният източник на неприятни заеми в системата - корпоративните заеми, в това число тези за строителните бизнесмени, съставляват 72% от сумата на необслужваните и проблематични отговорности.

Това е един от индикаторите, по които България изостава най-вече: 12.4% проблематични заеми при приблизително 4.5% за страните от Европейски Съюз към юни 2017 година, само че пък при много по-добро покритие с хранителни запаси, по отношение на останалите страни - 58% за системата. От Moody`s акцентират, че измежду аргументите за неприятния индикатор са юридическите трудности и недоразвития пазар на необслужвани заеми. Прави усещане констатация, която до момента не е била вербализирана, а точно, че банките не са склонни да отписват неприятни заеми, тъй като не са ги провизирали съответно или тъй като като ги отпишат, може да последват правни дейности по отношение на длъжника. Според кредитната организация изчистването на проблематичните заеми ще е дълготраен развой, който ще помогне за възстановяване на качеството на активите.

Добър миг за деяние

При такова положително развиване на стопанската система и кредитирането, Moody`s чакат, че банките ще продължат да генерират задоволително запас от нормалната си активност, който ще употребяват за подсилване на финансовите позиции. Приходите ще са задоволителни, с цел да се обезвреждат предстоящи по-високи дивиденти за притежателите и затегнатите регулации, като да вземем за пример условието за по-обилно провизиране на заеми по новия интернационален счетоводен стандарт (IFRS 9). Оценката на организацията е, че всяко 10% повишаване на запасите за хранителни запаси, ще понижава със 100 базисни точки финансовите съотношения на банките.

Отчита се, че като цяло за пазара индикаторите за финансова адекватност са високи, само че при огромните банки с локални притежатели знаците са под междинното за системата. Moody`s поправя леко и вероятността за държавна поддръжка на ПИБ, при която бе откроен максимален финансов дефицит при стрес тестванията от 2016 година и регистрира, че сигурността за системата е усъвършенствана с рекапитализирането на Фонда за гарантиране на влоговете и почналото зареждане с запас на Фонда за възобновяване и преструктуриране на банки, който до шест години ще разполага с запас, еднакъв на 3% от обезпечените депозити в системата. Все отново се акцентира, че защитнаат система не е до дъно построена.

От организацията акцентират като плюсове постоянното финансиране с локални депозити и високите равнища на ликвидност. Рентабилността се чака да остане висока, макар че конкуренцията сред банките свива чистия лихвен марж, а растящите заплати подвигат административните разноски. Новите регулации, предвиждащи повече хранителни запаси, също се чака да тежат върху финансовия резултат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР