© Michael Kooren Още по темата Българската лекарствена агенция за

...
© Michael Kooren Още по темата Българската лекарствена агенция за
Коментари Харесай

Амстердам ще е домакин на Европейската агенция по лекарствата след Лондон

© Michael Kooren Още по тематиката
Българската лекарствена организация за пръв път прави оценка лекарство за европейския пазар

ИАЛ ще прави оценка взаимно с немската лекарствена организация антибиотик от ново потомство
28 сеп 2017
Служителите на Европейската организация по медикаментите не желаят да се местят в София, Варшава или Букурещ
от Дневник,27 сеп 2017
България счита, че има действителен късмет да бъде хазаин на Европейската лекарствена организация

Здравното министерство ще лобира първо измежду деветте страни членки, които не са кандидатствали
31 авг 2017
Въпреки упоритостите България пропусна да се кандидатира за хазаин на Европейската лекарствена организация
от Дневник,10 апр 2017 Ден след историческата победа на Григор Димитров на последния шампионат на ATP в Лондон България претърпя проваляне в избора на ново място за основаните в английската столица две организации на Европейски Съюз – Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) и Европейския банков орган (ЕБО).

До финалния трети тур на гласуването за ЕАЛ при закрити порти в Съвета на Европейски Съюз в Брюксел стигнаха два града, които не са столици - Милано в Италия и Амстердам в Холандия. В последна сметка Амстердам победи в надпреварата за семейството на лекарствената организация, в което се включиха 16 страни от Европейски Съюз, в това число и България.

Двайсет и седемте страни членки (естествено без Великобритания) дефинират в понеделник къде да се реалокират двете организации. София беше очевиден новобранец за ЕАЛ, а решението България да взе участие в конкуренцията беше взето в последния миг, като задачата му беше да вкара страната в играта по избора. И в изследването на ЕЛА, и в това на Европейската комисия българската столица събира минимум точки като мечтано място за пребазиране на здравната организация.

Кандидатурата на София обаче разрешава на държавното управление да търгува поддръжката си против насрещна услуга. Още преди две седмици министър председателят Бойко Борисов сподели, че България ще поддържа за ЕЛА Милано, не стана ясно какво чака в подмяна.

Двете организации би трябвало да изоставен Лондон поради решението на Англия да напусне Европейски Съюз. За да приютят ЕАЛ аплайваха 16 страни, като в понеделник сутринта Малта (която в документите си за кандидатстване беше позволила грешка), Хърватия и Ирландия (която избира ЕБО) се отхвърлиха. За банковия орган аплайват осем града.

В първия кръг на гласуването (което стартира в 17:30 българско време) водеха Амстердам, Милано и Копенхаген. Словашката столица Братислава имаше най-хубавата кандидатура от източноевропейските страни и беше единствената измежду любимците като град, в който не е основана европейска организация, само че не е съумяла да мине на втори тур. Барселона, която също се сочеше за любимец, е отпаднала поради проблемите сред Каталуния и централното испанско държавно управление. За ЕБО все ще няма изясненост.

Според разпоредбите на гласуването страните членки имаха право да изберат до шест желания. Ако най-малко 14 страни поддържат един град, той печели. Ако не, шестте града, събрали най-вече гласове, отиват на идващ тур. И по този начин до момента в който най-после едно от препоръчаните нови локации за ЕЛА и ЕБО завоюва болшинство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР