© Мария Съботинова Още по темата Вечерни новини: Китай обеща

...
© Мария Съботинова Още по темата Вечерни новини: Китай обеща
Коментари Харесай

Вечерни новини: Приватизацията вече не е фокус на БСП и ГЕРБ, а български строители се тълпят за поръчка от 250 млн. лв.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Вечерни вести: Китай даде обещание още вложения в Източна Европа, Германия се насочва към към този момент пробваната коалиция

И още: Канадските визи за българи падат от 1 декември; Извънпарламентарни партии желаят гласност на цялостния отчет на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене "
27 ное 2017
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Местна тайфа с присъединяване на служители на реда заплашва публицисти във Враца, ГЕРБ са нервни, идва гласуването за бюджета, а Германия ще търси метод да образува държавно управление
26 ное 2017
Вечерни вести: Бюджетът напредва без промени, а следващата година няма да има финансиране за нови медикаменти и лечебни заведения

И още: Минималните адвокатски възнаграждения би трябвало да се трансформират, румънското държавно управление оцеля, мангановата мина в Оброчище е трябвало да си изиска банкрута
23 ное 2017 Приближаването на българското председателство на Европейски Съюз и честите в този подтекст опозиционни офанзиви явно мощно напрягат премиера. Дотолкова, че на държавното съвещание във вторник Борисов разгласи сигналите за закъсали в снега коли и камиони за бойкот, а кражбата на павета от проблематичния ремонт на бул. " Дондуков " - за " протестърска " политическа офанзива. На фона на този истерично-конспиративен звук съвсем незабележимо минаха няколко изявления на Корнелия Нинова и Цветан Цветанов, от които наподобява, че и двете партии вършат крачка обратно за правно неуместните промени в конституцията за отпадане на давностния период за закононарушения по време на приватизацията.
По света като цяло денят мина без едри вести и относително умерено, в случай че не броим гигантските облаци пепел и прахуляк от изригващия вулкан на остров Бали, който безусловно помрачи почивката на хиляди туристи.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

И Нинова, и ГЕРБ вършат крачка обратно за измененията за приватизацията

С разнообразни причини и ГЕРБ, и водачът на Българска социалистическа партия започнаха да дават спорни сигнали за анулацията на отминалостта за приватизационни покупко-продажби. Във вторник Корнелия Нинова съобщи, че няма да стане съвносител на плана на ГЕРБ, макар че получи позволение от партията си, която другояче е срещу измененията. Същия ден в изявление за " 24 часа " пък Цветан Цветанов изясни, че в случай че най-малко един народен представител от Българска социалистическа партия не поддържа измененията в залата, те няма да минат. Изказването му не е напълно правилно, тъй като броят на всички депутати без тези на Българска социалистическа партия е тъкмо 160 - колкото са нужни, с цел да се одобряват промените.

Така акцията " да ровим предишното, с цел да не гледаме сегашните проблеми " посредством промени в конституцията наподобява поразклатена и по-вероятно да не продължи. Стратегията ще е ръководещите да се оправдаят с неналичието на поддръжка от Българска социалистическа партия, с цел да се отдалечат от дълбоките юридически тресавища - до момента не се е намерил нито един влиятелен правист, който да каже, че текстовете не опонират на правилата на правовата страна.
Българско съревнование за най-голямата пътна поръчка - 250 млн. лева за тунел " Железница " Общо 28 предложения, само че действително 13 за строителството на тунела на автомагистрала " Струма " бяха подадени. Участието е мощно, тъй като това е най-голямата пътна поръчка за годината - 250 млн. лева без Данък добавена стойност. И най-зле проведената, тъй като действително в този момент е третият опит за избор на строител.Очаквано и в това съревнование отсъстват огромни европейски строителни концерни. Вече типичен борбата ще е измежду локалните компании, които обаче нямат опит в такива огромни обекти.

Съединени американски щати подлагат на критика Румъния за правосъдната промяна

Държавният департамент на Съединени американски щати подлага на критика плануваните промени на правосъдното законодателство в Румъния, които съгласно него ще отслабят борбата на страната против корупцията. Мерките заплашват " напредъка, който означи Букурещ през последните години, в построяването на мощни правосъдни институции, предпазени от политическо вмешателство ", се споделя в изказване, представено от AP. От румънското правосъдно министерство разясниха, че проектът няма да наруши независимостта на правосъдната система и че депутатите ще вземат поради изразените от американска страна опасения.

Най-оспорваните правосъдни промени са за надзорна конструкция, която да управлява държанието на магистратите, метода, по който се назначават основните прокурори, и правото на президентско несъгласие върху претендентите. През последните години като част от антикорупционната акция румънските прокурори са разследвали стотици държавни чиновници, измежду които и някогашни министър председатели.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Вулканът Агунг на Бали се пробуди

Фотограф: Reuters

Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали се пробуди - студени потоци лава текат по скалите му, а на върха се вижда магма. Вулканолозите предизвестяват, че за пръв път от 54 години по-сериозно изригване е неизбежно.
Освен впечатляващите фотоси изригващият вулкан предизвиква проблеми на туризма, като десетки хиляди почиващи и локални поданици трябваше да бъдат евакуирани, а главното летище на острова, както и по-малкото летище на прилежащия остров Ломбок са краткотрайно затворени. Около 40 българи са уведомили посолството ни в Индонезия, че се намират на острова. Те са в сигурност в хотелите си.

Съд спря споделените пътувания на Uber в Израел

Съд подреди на Uber да спре услугата си за споделени пътувания в Израел по-малко от месец откакто тя бе пусната в Тел Авив. Това се случи след тъжби на израелския профсъюз на таксиметровите водачи и конкурентната компания за транспорти Gett, които настояват, че водачите на Uber нямат нужния лиценз и не могат да таксуват пасажерите. Така от сряда са неразрешени стратегиите за споделен транспорт uberDAY и uberNIGHT. Uber към момента може да прави в Израел таксиметровата си услуга.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

За пръв път български министър председател е на публично посещаване в Саудитска Арабия

Бойко Борисов е на посещаване в Саудитска Арабия, като това е първа публична аудиенция на български министър председател в богатата на нефт страна. Той ще бъде придружаван от няколко министри, както и от Симеон Сакскобургготски, който е прочут с положителните си връзки със саудитската кралска фамилия. Целта на визитата е усилването на икономическото и комерсиалното съдействие. Ще бъдат разисквани основни сфери като сигурност, енергетика, търговия, превоз, туризъм.

България и кралството имат странни дипломатически връзки. Решение за отваряне на българско посолство там има от дълго време, само че такова към момента няма. През 2015 година Рияд отвори задачата си в София. Дипломатическата интензивност на саудитците в района съответства с борбата им с Катар за превъзходство. България е едно от полетата, от които Рияд желае да изхвърли катарското въздействие и да бъде приет като формален и най-силен глас в арабския свят. Не е невероятно за тази цел България да получи и " дарове " под формата на вложения. Като предстоящ ръководител на Европейски Съюз, София също по този начин ще има опция да приказва лице в лице с новия мощен човек в района - мистериозният принц Мохамед бин Салман, който неотдавна арестува десетки членове на елита в Саудитска арабия и стои зад редица акции в района на Близкия изток.

Парламентът ще одобри дефинитивно бюджет 2018

Процедурата по приемане на бюджет 2018 година е на финалната права и откакто предходната седмица излезе с минимални промени от бюджетната комисия, следва да бъде гледан в пленарната зала.

Най-едрата редакция бяха 8 млн. лева повече за заплати на работещите в детските домове, кръвните центрове и психиатричните диспансери. Най-спорната – фрапантното понижаване на годишната държавна дотация за партиите, които са получили сред 1 и 4% от гласовете на последните парламентарни избори – от 11 на 1 лев. Депутатите би трябвало да прегледат и финансовия проект на здравната каса и на държавното публично обезпечаване. Най-спорните текстове в тях са свързани с налагането на мораториум за подписване на контракти сред касата и нови лечебни заведения, както и за заплащания за нови медикаменти.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Октомври е бил мощен месец за туризма , като статистиката регистрира както рекорден брой непознати туристи в България за месеца от предкризисната 2008 година насам, по този начин и на пътуванията на българите в чужбина. Данните не са изненадващи и разумно идват на фона на растящата стопанска система - както в България, по този начин и в множеството европейски страни.

За поредна година има проблем с имунизациите против грип - този път те са пред привършване заради високо търсене още преди да е почнал интензивният за грипните епидемии интервал. България като цяло е измежду страните с минимум антигрипни имунизации в Европейски Съюз, тъй че засиленото търсене е добра вест. Но процесът на снабдяването с ваксини е прекалено дълъг и усложнен, а в последните години поръчките бяха придружени със кавги.

Германия ще влага 1 милиарда евро следващата година против замърсяването на въздуха, които ще бъдат вложени главно в ограничения за трафика в градовете - лимитирани зони за коли, електрически рейсове, повече зарядни станции. Проблемът с мръсния въздух в градовете е световен, а въпреки че в Европа той не е толкоз изострен, колкото в някои от азиатските мегаполиси да вземем за пример, от ден на ден европейски страни взимат незабавни ограничения, въпреки и те да са свързани с огромни разноски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР