© Мария Съботинова Още по темата Тесни връзки и широки

...
© Мария Съботинова Още по темата Тесни връзки и широки
Коментари Харесай

Счетоводно и данъчно третиране на групова застраховка "Заболяване"

© Мария Съботинова Още по тематиката
" Тесни връзки " и необятни пръсти

Или следващите и надалеч не последни промени в Кодекса за обществено обезпечаване, засягащи финансовия дирек на пенсионната система
12 ное 2017
Начинът на заплащане на втората пенсия ще бъде организиран до декември

Работна група ще е подготвена до два месеца с предложенията за промени в кодекса
17 окт 2017
Застраховка против тежки диагнози

Няколко компании оферират бюджетен вид на полицата, която разрешава лекуване в чужбина
28 апр 2017
Двойно здравно подсигурен

Допълнителната застраховка " Заболяване " е екстра, с която от ден на ден хора избират да се снабдят
13 яну 2017 Казус: И маме подписана застраховка " Заболяване " за част от чиновниците, като 50% от месечните застрахователни награди удържаме от чиновниците. Как следва да се осчетоводят наградите и разходът за тази групова застраховка и следва ли да се полза по ЗКПО и ЗДДФЛ?

Частта от месечните застрахователни награди по подписани застраховки " Заболяване ", които се поемат от самите служащи и чиновници, не намират отражение в счетоводно регистрираните разноски на предприятието, защото същите съставляват заплащания, които са осъществени по разпореждане и със средства на последните. Ето за какво за тази част от изходящите парични потоци не са налице отговорности за установяване на налози и доколкото отчитащото се дружество се явява само медиатор сред страните по застрахователния контракт. Удържаните и след това платени суми в интерес на застрахователната компания следва да се отразят в хронологичните счетоводни регистри на предприятието като планове.

Онази част от застрахователната награда, която е поета и платена за сметка на предприятието, съставлява счетоводен разход, защото е налице приключване на стопански изгоди през отчетния интервал под формата на изходящи потоци, което води до понижение на личния капитал и не е обвързвано с разпределения сред притежателите на капитала (дефиниция на понятието " Разход ", обещано в Общите разпореждания към НСС).

От позиция данъчното отнасяне на счетоводния разход, равностоен на частта от застрахователната награда, която се поема от отчитащото се дружество, следва да бъдат направени избрани изследвания, свързани с естеството и метода на даване на застраховката " Заболяване ".

За да се смята счетоводно регистрираният разход като обществен разход

възложен в натура, който се полза с 10% финален налог върху разноските по член 204, алинея 1, т. 2 от ЗКПО, то следва съответният разход да дава отговор на дефиницията на понятието " Социални разноски, предоставени в натура " по смисъла на § 1, т. 34 от ДР на ЗКПО. Видно от поставеното питане, в съответната фактическа конюнктура не са изпълнени кумулативно всички условия, планувани в материалния данъчен закон, и откакто е налице липса на досегаемост на разхода до всички служащи и чиновници и за лицата, наети по контракт за ръководство и контрол; както и е налице парични взаимоотношения без значение под каквато и да е форма във връзка с получените обществени придобивки, то можем да заключим, че този счетоводно регистриран разход не съставлява обществен разход, възложен в натура за задачите на ЗКПО.

При изискване че съответният счетоводно начислен разход е писмено аргументиран, то може да се одобри, че то съставлява непарично заплащане на предприятието шеф за положения труд (престация) от страна на съответната част от чиновниците, заради което за данъчни цели разходът следва да се отъждестви като разход за заплати. В тази връзка върху брутната сума за всеки един чиновник следва да се дефинират дължимите обществени и здравни осигуровки както за работодателя, по този начин и за наетото лице, дължими по реда на Кодекса за общественото обезпечаване (КСО) и Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО) и надлежно да се дефинира дължимият налог за приходите от трудови правни отношения по реда на ЗДДФЛ. От практична позиция за правилно установяване на дължимите налози и осигурителни вноски, ще посъветваме частта от застрахователната награда, поета от отчитащото се дружество, да се включи във ведомостта за заплати за всеки един чиновник.

Обръщаме внимание на обстоятелството

че в случай че начисления от предприятието счетоводен разход за вдишване на част от застрахователната награда по застраховки " Заболяване " се дава безплатно на чиновниците, без да е обвързано със задължението за полагане на труд на последните (т.е. липса на насрещната престация от работодателя против престиране на работна сила), то тогава съответният разход на съображение член 26, т. 1 от ЗКПО няма да бъде приет за данъчни цели, защото няма да е обвързван с активността на отчитащото се дружество.

---
Христо Досев е квалифициран специалист счетоводител и регистриран одитор
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР