© Luke Macgregor В съотношение почти 2:1 европейските депутати гласуваха

...
© Luke Macgregor В съотношение почти 2:1 европейските депутати гласуваха
Коментари Харесай

Европарламентът обяви извънредно положение в климата

© Luke Macgregor В съответствие съвсем 2:1 европейските депутати гласоподаваха резолюция, с която оповестиха изключително състояние в региона на климата и околната среда в Европа и в света. Резолюцията е безусловно от няколко реда и няма никакви правни последствия, само че тя демонстрира настроението на депутатите преди идните договаряния за европейската политика в региона. А то е, че болшинството в европарламента поддържа оптимално амбициозни цели за понижаване на излъчванията на парниковите газове в Европа. Евродепутатите желаят Европейската комисия да подсигурява, че всички законодателни оферти в региона на климата ще целят ограничение на повишаването на температури до 1.5 градуса по Целзий до края на столетието.

Гласуването беше оспорвано, защото доста депутати, които другояче поддържат политиката на Европейски Съюз в региона на климата, са съперници на изказвания, които съгласно тях са под паника. Например евродепутатът от Европейската национална партия (ЕНП) Питер Лизе сподели по време на разискванията на текста, че фразата " изключително състояние " му припомня " суматоха и картини от Третия райх ". Затова ЕНП настояваше резолюцията да бъде за нуждата от " незабавни " ограничения в региона на климата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Извънредно състояние "?! Извънредно състояние допуска краткотрайно ограничение на права в името на по-висше богатство ", пък разяснява във фейсбук профила си Радан Кънев от " Демократична България ".

Обратно - за зелените резолюцията, която беше препоръчана от демократичната " Обнови Европа ", не беше задоволително безапелационна. Те желаеха тя да разгласи, че Европейски Съюз би трябвало да реализира климатична индиферентност през 2040 година В момента страните членки към момента не могат да се обединят към концепцията това да стане през 2050 година Според зеления евродепутат Михаел Блос " нашата къща е запалена и не би трябвало да се ограничаваме единствено до PR акции ".

Резолюцията беше подкрепена от общо 429 евродепутати от съвсем задачите парламентарни групи на " Социалистите и демократите ", " Обнови Европа ", част от ЕНП и естествено зелените, както и от " Европейска обединена левица/Северна зелена левица ". Срещу нея гласоподаваха 225 евродепутати от ЕНП, Европейските консерватори и либерали и други. Сред гласуващите се виждаше и нормалното разделяне по климатичните въпроси сред евродепутатите от западните и източните страни.

Българските депутати се разделиха по въпроса. Левите Елена Йончева, Иво Христов, Петър Витанов, Сергей Станишев и Цветелина Пенкова, както и двамата дали своят вот депутати от Движение за права и свободи Илхан Кючук и Атидже Алиева-Вели, поддържаха резолюцията. Десните Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Новаков, Андрей Ковачев и Ева Майдел от ГЕРБ и Радан Кънев от " Демократична България ", както и двамата евродепутати на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, гласоподаваха срещу.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР