© Красимир Юскеселиев Още по темата Тайната цена на газа

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата Тайната цена на газа
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
" Тайната " цена на газа за България

Страната сега в действителност заплаща ниски цени на " Газпром ", само че проблеми в статистиката сътвориха следващата енергийна псевдоистерия
2 ное 2018
Възходът на енергийните цени

В цяла Европа има повишаване на тока и другите енергоносители. Очаква се това да продължи до настъпването на идната рецесия
2 ное 2018
Новата действителност за енергетиката

Дефицити и бъдеще
2 ное 2018
АЕЦ " Белене " към този момент чака за старт

Процедурата за избор на стратегически вложител би трябвало да бъде оповестена до края на годината
28 окт 2018
Енергетиката - в очакване на огромната промяна

Общите доходи на водещите 30 сдружения се усилват. Основната причина за това не е поизводството, а търговията с електрическа сила и природен газ
27 окт 2018
Климатичните политики издигат нова Желязна завеса в Европа

Идеите на Европейски Съюз в енергетиката ще обиден и тежката промишленост
26 окт 2018
Бавното задушаване на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 "

Внезапният скок на въглеродните квоти заплашва да убие въглищни централи и да удари тежката промишленост.
26 окт 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Правителството реши по какъв начин да осъществя АЕЦ " Белене "
Най-рано в края на 2019 година ще бъде ясно дали ще стартира строителството на АЕЦ " Белене ". Това е най-краткият период за избор на вложители в плана съгласно утвърдената на днешното държавно съвещание процедура за реализацията на нуклеарната централа. Предложената от министъра на енергетиката Теменужка Петкова рамка ще бъде прегледана и от Народното събрание, преди да бъде разгласен състезанието.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. В документа, който Петкова трябваше да изготви до края на октомври, още веднъж е записано, че планът би трябвало да се реализира на пазарен принцип - без подписване на контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без даване на преференциални цени за изкупуване на електрическата сила, без сключването на контракти за разлика, без даване на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията и без даване на държавна гаранция.

Ще има обаче опция и огромните потребители на ток да предложат дълготрайни контракти за изкупуване или да се включат с миноритарно присъединяване в плана. Това по думите на министър Петкова ще даде сигурност, непоклатимост и предвидимост на приходите, а също по този начин ще подсигурява финансиране от кредитни институции при по-благоприятни условия.

Гинка Върбакова ще влезе в надзора на ЧЕЗ, само че под изискване
Макар договорката за продажбата на българските сдружения на CEZ да е блокирана от Комисия за защита на конкуренцията, чехите и купувачът " Инерком България ", наподобява, не престават да работят съгласно подписания през февруари прелиминарен контракт за договорката. На 27 ноември ще се организира изключително общо заседание на акционерите на " ЧЕЗ Електро България " и " ЧЕЗ Разпределение България ", на което е планувано да бъдат отстранени актуалните членове на надзорните препоръки на сдруженията и на тяхно място да влязат Гинка Върбакова и свързани с нея хора. Рокадата обаче ще стане факт единствено под изискване че договорката бъде позволена и компанията на Върбакова " Инерком България " заплати контрактуваната сума - към 320 млн. евро.

На процедура от тези решения на чехите няма да има директна последица, защото нито Гинка Върбакова е осигурила нужните средства, нито концентрацията е позволена от българските управляващи. След отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията въпросът следва да се гледа от Върховния административен съд на 14 май 2019 година Затова обяснението на този ход на CEZ може да се търси в предварителния им контракт с " Инерком ". Въпреки че той се пази в загадка, може да се допусна, че с решението си да вкарат Гинка Върбакова и нейните хора в надзора на българските сдружения акционерите на CEZ извършват стихотворец ангажимент.

Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " губи 266 млн. лева за деветмесечието
Държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " към този момент е на пагубен минус - към 30 септември тази година централата има 432 млн. лева доходи и 265.7 млн. лева загуба. Финансовият резултат е четири пъти по-лош по отношение на същия интервал на 2017 година С това насъбраната загуба става съвсем 540 млн. лева и в случай че няма смяна в цената на тока, ще продължи да пораства поради високата цена на квотите за въглеродни излъчвания. Прогнозите са, че единствено за това перо следващата година би трябвало да бъдат отделени половин милиард лв..

В същото време задълженията на сдружението са над 915 млн. лева, като то няма опция да ги обслужва постоянно. Накратко, Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " не е в положение да си покрива разноските и е нужна смяна в цената, по която се купува токът й.

Заради извънредно влошените финансови индикатори на ТЕЦ-а министърът на енергетиката Теменужка Петкова образува работна група, която да проучва положението на сдружението и да предложи съответни ограничения за стабилизирането му. Но за момента специалистите към момента не са излезли с съответни оферти.

Износът на ток е повишен с близо 40%
Рекорден растеж в износа на ток регистрира Електроенергият систематичен оператор. От началото на годината до 4 ноември зад граница са били продадени 6 354 499 мВтч електричество, което е с 37.72% повече по отношение на същия интервала на 2017 година Изнесеното досега количество електрическа енергия е даже по-голямо от резултата за цялата предходна година и за цялата 2016 година Основната причина за това са по-добрите цени на електрическата енергия на вътрешния пазар в съпоставяне със прилежащите страни и огромното произвеждане от водноелектрическите централи. Но даже тази наклонност да се резервира до края на годината мъчно ще бъдат достигнати резултатите от 2014 година и 2015 година, когато износът беше към 10 млн. мВтч.

На този декор потреблението на електрическа енергия в страната понижава - от 32 956 342 мВтч на 31 484 303 мВтч, което е спад от 4.47%. Това се изяснява с по-топлата зима и не доста горещото лято, които не доведоха до пик на отоплението и охлаждането. Вероятно принос за по-слабата консумация има и енергийната успеваемост на новите уредите, както и санирането.

Европейска комисия утвърди държавната помощ за газовата връзка с Гърция
Европейската комисия (ЕК) разгласи, че финансирането, което българската и гръцката страна желаят да дават за създаване и употреба на междусистемна връзка за природен газ, е в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ. С това официално се позволяват заплащанията за плана, чиято обща стойност е 240 млн. евро. " Мерките за помощ са нужни, защото газовата връзка не би могла да бъде сбъднат по различен метод. Финансовият разбор сподели, че възвръщането на капиталовите разноски единствено от цените за потребление на междусистемния газопровод не би било осъществимо ", се споделя в известието на комисията.

Българската страна към този момент даде безусловна гаранция на БЕХ за покриване на заем в размер на 110 млн. евро, който сдружението получи от Европейска инвестиционна банка. Средства за построяването на газовата връзка ще дойдат и от оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Комисия за защита на конкуренцията отново ще проверява пазара на горива
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за следващ път ще ревизира пазара на горива, като ще прави още веднъж секторен разбор на производството и продажбите на бензин и дизел.

Антимонополният орган заяви, че се е самосезирал " след серия изявления в медиите за навсякъде увеличение на цената на автомобилните горива за крайни консуматори в редица градове на България ". Комисията била получила и сигнал, че " цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е значително по - висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната ".

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР